Сергей Корольов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сергей Корольов
съветски инженер
Сергей Корольов 
Роден: 12 януари 1907
Житомир, днес Украйна
Починал: 14 януари 1966
Москва, днес Русия

Сергей Павлович Корольов (на руски: Серге́ѝ Па́влович Королёв) е съветски конструктор и учен, работещ в областта на ракетната и космическата техника. Корольов е двукратен Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска премия, академик в Академията на науките на СССР. Считан е за „бащата на съветската космическа програма“.

Сергей Корольов е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение.

Гулаг[редактиране | редактиране на кода]

На 22 юни 1938 Корольов e арестуван от агенти на НКВД. Осъден е на 10 години затвор и изпратен в ГУЛАГ в източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано и е преместен в шарашка. Освободен е през 1944 г.

Космонавтика[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтиненталните балистични ракети Р-1Р-7.

На 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спътник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7.

В негова чест са наречени[редактиране | редактиране на кода]

Пощенска марка на СССР от 1969 г. с лика на Сергей Корольов