Сергей Лойхтенбергски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сергей Лайхтенбергски)
Сергей Лойхтенбергски
руски офицер

Роден
Починал
Погребан„Св. св. Петър и Павел“, Санкт Петербург, Русия

Националност Русия
НаградиОрден „Свети Станислав“ I степен
Златно оръжие „За храброст“
Семейство
БащаМаксимилиан дьо Боарне
МайкаМария Николаевна
Братя/сестриНиколай Лайхтенбергски
Сергей Лойхтенбергски в Общомедия

Сергей Максимилианович Романовски, херцог Лойхтенбергски (на руски: Сергей Максимилианович Романовский херцог Лейхтенбергский) е руски аристократ, княз и член на руското императорско семейство Романови. Руски офицер, генерал-майор. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сергей Романовски е роден на 8/20 декември 1849 г. Той е шестото дете и третият син на херцог Максимилиан Лойхтенбергски и великата княгиня Мария Николаевна, дъщеря на император Николай I. По рождение е „Негово Императорско Височество“. Получава домашно образование. Негов учител е старши адютантът в Генералния щаб на Руската армия Владимир Зубов. По рождение е зачислен в лейбгвардейския Преображенски полк и се посвещава на военното поприще. Служи в Лейбгвардейския конен полк.

Възпоменателен паметник на Сергей Лойхтенбергски в село Иваново

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878). Получава назначение в Действащата руска армия на Балканския полуостров. В състава на Предния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко се проявява при освобождението на Търново. Повишен е във военно звание генерал-майор от 1877 г. Командирован е в Русчушкия отряд с командир великия княз Александър Александрович. На 12/24 октомври 1877 г. по време на разузнаване при село Иваново е убит от вражески куршум.

Неговият възпоменателен паметник в село Иваново е възстановен през 2008 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сергей Максимилианович, герцог Лейхтенбергский“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​