Серенай Саръкая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Серенай Саркая
Serenay Sarıkaya
Родена
1 юли 1992 г. (31 г.)
Националност Турция
Активност2006-настояще
Значими ролиЙешим Ташкъран,
(Сезони на любовта)
Мира Бейлидже,
(Кварталът на богатите)
Дуру Дурулай,
(Божествено)
Девин Акън,
(Семейство)
Уебсайт

Серенай Саръкая (на турски: Serenay Sarıkaya) е турска актриса и модел. Тя е участвала в конкурса Мис Турция 2010, като е заела второ място, а през 2014 е избрана за жена на годината от GQ. Най-известната ѝ роля е в образа на Мира в сериала „Кварталът на богатите“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Серенай Саръкая е родена на 1 юли 1992 в Анкара, Турция. Когато е на 6 години, родителите ѝ се развеждат и тя остава при майка си. Завършва гимназия „Сайме Салих Конджа“ в Анталия. Иска да завърши висшето си образование в чужбина, но все още не го е направила. Серенай дълго време се е интересувала от волейбол и баскетбол, а в днешно време играе тенис и тренира латиноамерикански танци. На 15-годишна възраст участва в европейския конкурс за красота, който се проведе в Чехия. Започва актьорската си кариера след като получава специална награда от журито на конкурса.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

2006 – 2012 – филми и сериали

През 2006 г., след като получава специална награда от журито на европейски конкурс, взима участие във филм на режисьора Шахин Алпаслан. През 2008 г. участва в турска продукция с режисьор Синан Четин и във филм на Мурат Шекер. В тези проекти си партнира с имена като Алтан Гюнбей и Шахаб Сайлган. През същата година участва във филма „Лимоновото дърво“ заедно с Каан Урганчоолу, но след десетия епизод тя е отстранена.

През 2010 г. печели второ място в конкурса Мис Турция. Въпреки че е спечелила второто място, тя получава възможността да представлява Турция на конкурса Мис Вселена, но тя не приема, тъй като иска Гизем Мемич да направи това.

През 2010 г. участва в сериала „Мъжът от Адана“, където си партнира с Мехмет Акиф Алакурт и с Октай Кайнарджа, в ролята на негова дъщеря София. В един от епизодите тя пее песен и за първи път са забелязани отличните ѝ вокални данни. Играе малка роля във филма „Довиждане“ през 2011.

Първата значима роля на Серенай е в сериала „Сезони на любовта“.Поредицата се снима от 2010 до 2012 година.Серенай изпълнява ролята на младата Йешим Ташкаран.Отново се изявява освен като актриса и като певица.Тя впечатлява всички с изпълнението на песента Tek Başına. [1] Ролята на Йешим и носи популярност не само в Родината,но и зад граница.Получава награда за най-добра млада актриса в Баку. Партньор в сериала и е Толгахан Сайъшман.Сериалът продължава два сезона,общо 117 епизода.Участват още Кенан Бал, Хатидже Аслан, Айтен Сойкьок, Емина Сандал, Айкут Йълмаз и др.

2013-настояще – Behzat Ç, Ankara Yanıyor, Medcezir, Fi Çi и други проекти

2013 – Behzat Ç, Ankara Yanıyor и  Medcezir

През 2013 гадина Серенай участва във филма "Behzat Ç: Ankara Yanıyor" в ролята на Мелиса.Партньорът и е Неджат Ишлер.Участват още   Ердал Бешикчиоглу,Санем Челик,Седа Бакан и др.Жанр драма,криминале.

През  периода 2013-2015 година е избрана за главната роля в турската версия на холивудската продукция „Кварталът на богатите“,Мира Бейлидже.Партньор и е Чаатай Улусой-Яман Копер. Сериалът се радва на огромна популярност в родината си и извън нея.Снима се 2 сезона , общо 79 серии.Участват още Баръш Фалай,Мине Тугай,Хазар Ергючлю,Танер Олмез и др.

През 2016 година се снима във филма на ВКМ "İkimizin Yerine".За втори път неин партньор е Неджат Ишлер.Филмът е посрещнат с огромен интерес и получава добра оценка според резултатите в бок софиса.Във филма участват още Зерин Текиндор като майка на нейната героиня,Мерве Чагиран,Аслъ Бекироулу,Йозгюр Емре Йълдъръм.

В периода 2014-2020 година участва и в реклами.

2014 година снима реклама на марката шампоани Elidor заедно с Хазар Ергючлю.„

2014 година участва в рекламен клип на Тор.

От 2014година става рекламно лица на Mavi Jeans .Първият й договор е сключен за 2 години.Първият й партньор е световноизвестния бразилски модел Франсиско Лачовски-заедно снимат пролетно-лятната колекция на 2014г. Актрисата получава много положителни отзиви като рекламно лице на Мави. Освен него, нейни партньори в рекламите на Mavi са Чейс Армитидж-2015година и унгарския супермодел Барбара Палвин-2018година. През 2015 година си партнира и с турския актьор Керем Бурсин ,с когото започват връзка в живота ,която продължава до 2019 година..Двамата представят много успешно три поредни колекции на бранда Мави. След едногодишно прекъсване от 2021 година Серенай подновява сътрудничеството си с Mavi Jeans и продължава да е тяхно рекламно лице и до днес.

Следващият ѝ рекламен договор е от 2020 година със световноизвестната марка шампоани „Head & Shoulders“.Сътрудничеството им продължава 2 години.

През март 2017 г. стартира първата интернет-поредица „Божествено“ на Пуху тв на известната продуцентска компания Ay Yapım,създадена по нашумелия психологически роман на Азра Кохен Fİ-Çİ-Pİ.Серенай влиза в ролята на младата балерина Дуру Дурулай. Партнира си с двама от най-утвърдените турски актьори- Озан Гювен и Мехмет Гюнсюр. Интернет сериалът продължава два сезона,общо 22 серии.Участват още Беррак Тюзюнатач,Осман Сонант,Тюлай Гюнал,Бушра Девели ,Хивда Зизан Алп,Ясемин К.Ален и др.

2019 година-Алиса в мюзикъла "Алиса в страната на чудесата"

През декември 2018 година Серенай дебютира на театрална сцена като главната героиня в мюзикъла "Алиса в страната на чудесата" на ВКМ и Зорлу ,в който си партнира с Езги Мола,Енис Арикан,Шукрю Йозълдъс,Мерве Диздар и Ибрахим Селим.Подготовката на Серенай и колегите й за мюзикъла продължава половин година и се провежда от един от най-популярните и уважавани турски хореографи Бейхан Мърфи и музикалния педагог Нилюфер Челик.Серенай има солови песни ,танци и акробатични изпълнения на сцената.Представлението се радва на огромен успех и се играе в продължение на няколко години .През 2022 година мюзикълът е заснет и излъчен през 2023 година на Дисни плюс.

2023 година-Шахсу в сериала Шахмаран на Нетфликс

През 2022 година интернет екранизацията на Netflix "Шахмаран" по древна източна легенда събира Серенай Саръкая с колегата й от Меджезир Бурак Дениз .Двамата си партнират много успешно като Шахсу и Маран и спечелват огромна популярност,а поредицата се радва на голям успех и месеци наред запазва мястото си в челната десятка на най-гледаните заглавия на цифровата платформа.


2023-2024 година Девин Акън в сериала Семейство

През март 2023 30-серийната турска тв семейна сага Семейството (на турски: Aile) , продуциран от Ay Yapım, режисиран от Aхмет Kaтъксъз и написан от Хакан Бономо и Aли Кобанбай,събира в главните роли Серенай и Къванч Татлъту . Сериалът се отличава с нестандартен сюжет,основан на психоанализа.Историята- Аслан е собственик на нощен клуб и глава на влиятелната фамилия Сойкан. Той поема сенчестия бизнес на семейството си след самоубийството на баща си и с всички сили се стреми да го спаси и изчисти. Неочакваната поява на Девин (в чийто образ влиза ослепителната Серенай Саръкая), обаче, преобръща както неговия, така и живота на близките му завинаги…За съвместната си игра, двамата са отличени като „Най-добрата екранна двойка на 2023 г.“ на най-престижните телевизионни награди в Турция – „Златна пеперуда“.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Роля
2008 Peri Masalı Таля
2008 Limon Ağacı Пери
2008-2010 Мъжът от Адана София Дикая
2010-2012 Сезони на любовта Йешим Ташкаран
2013-2015 Кварталът на богатите Мира Бейлидже
2017-2018 Божествено Дуру Дурулай
2017-2018 Шахмаран Шахсу
2023 -2024 Семейство Девин Акън
2023- Благодаря, следващия Лейла Тайлан

Игрални филми[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Роля
2006 Şaşkın Итър
2008 Plajda Аслъ
2010 Ejderhanı Nasıl Eğitirsin Астрид
2011 Hoşçakal Сара
2013 Behzat Ç. Ankara Yanıyor Мелиса
2016 İkimizin Yerine Чичек

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]