Сивите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Артистична представа за сивите извънземни

Сивите извънземни или Сивите са предполагаем митичен вид интелигентни извънземни същества, за които различни източници от областта на научната фантастика, както и таблоидни медии и книги твърдят, че посещават Земята, както и че са отговорни за множество отвличания на хора и осакатявания на добитък.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Описанието на този вид или раса е получена на базата на множество свидетелства на хора твърдящи, че са ги наблюдавали. Според бившия астронавт на НАСА Едгар Мичъл те са малки сиви същества – ниски, крехки, с големи очи и големи глави.[1] Обикновено тяхната височина е между 90 см и 1,50 м. Имат големи черни очи, липсва каквото и да било окосмяване.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Мнозина уфолози приемат, че този вид извънземни наистина съществуват и дори посочват, че вероятно тяхната родна планета се намира около една от звездите в двойната звездна система Зета Ретикули. Това се дължи на един предполагаем случай на отвличане от извънземни от 1961, при който на потърпевшата Бети Хил е показана звездна карта.[2] Според списъка с планети извън слънчевата система професионалните астрономи не са потвърдили съществуването на планети около тези звезди.

Възстановка на картата, която според Бети Хил са и показали извънземните същества

Културно влияние[редактиране | редактиране на кода]

Сивите извънземни се появяват в множество научно-фантастични книги и филми. Някои от тези книги са преведени и на български език като „Сивите“ на Уитли Стрийбър.[3] Сивите се споменават в 75% от разказите на американци, твърдящи, че са отвличани от извънземни, и в 20% от разказите на европейци.[4] Сивите извънземни са навлезли в съвременната поп култура и често се определят като съвременен еквивалент на митичните създания от миналото като демоните.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Едгард Мичъл: Извънземните съществуват и са идвали няколко пъти на Земята, Информационна агенция БЛИЦ, 24 юли 2008, 20:02
  2. Ажажа, Владимир. Под „похлупака“ на извънземния разум. 2004. ISBN 954-738-114-8.
  3. store.bg „Сивите“, автор: Уитли Стрийбър, ISBN 954-585-712-9
  4. Bryan, C.D.B. Close Encounters of the Fourth Kind. Alfred A. Knopf, Inc, 1995. ISBN B000I1AFBA.