Сигурност на работното място

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сигурност на работното място[1] e вероятността работещият да запази своята работа; работа с висока степен на сигурност е такава, при която индивидът е много малко вероятно да стане безработен [2].

Факторите, които определят сигурността на работното място са зависими от икономиката, особено от типа национална такава, от регионалната, както и от световната. Фактори са конкретните бизнес условия за дадена страна, както и индивидуалните умения и знания. Според изследвания хората като цяло имат по-голяма сигурност на работното място при икономическа експанзия и съответно по-малко по време на рецесия. Други фактори са типовете национални икономики, както законовите и нормативни уредби и гаранции, както и социалното разбиране/отношение към темата за сигурността на работата.

Закони като Актът за граждански права от 1964 на САЩ дават повече сигурност на работното място, правейки нелегално уволняването на работещи по определени причини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Job security в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​