Силбаннак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Силбанак)
Силбаннак
римски узурпатор

Роден
около II век
Починал
Силбаннак в Общомедия

Силбаннак (на латински: Mar. Silbannacus) – римски узурпатор, управлявал в промеждутъка между 244 и 249 г. или през 253 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

В нито един от запазените исторически източници, не се среща името на този узурпатор. Дълго време той е известен само по една запазена монета – антониниан (на снимката.).

Антониниан на Силбаннак – „Светия Граал в римската нумизматика“

Монетата е намерена, вероятно в Лотарингия. Подарена е на Британския музей през 1937 г., но е публикувана чак през 1940[1]. Теглото ѝ е 54,5 грана (3,532 грама). На аверса на монетата се намира портрет на узурпатора и надпис: IMPMARSILBANNACVSAVG (на български: Император Мар. Силбаннак Август). Съкращението „Mar.“ се интерпретира различно: това може да бъдат имена като Marinus (Марин)[2], Marius (Марий) или Marcius (Марций)[3]. На реверса е изобразен бог Меркурий, който в едната си ръка държи богинята Виктория, а в другата – кадуцей, и надписа: VICTORIA AVG (на руски: Победа на Августа).

До 1996 г. този антониниан е единствена известна монета на Силбаннак и неофициално в средите на нумизматите се нарича „Светия Граал на римската нумизматика“ заради своята рядкост. През 1996 г. е намерена и публикувана още една монета. [4]. На аверса има същото изображение като първата, а на реверса – надписа MARTI PROPVGT (на български: Марс-защитник) и изображение на бог Марс – във военна снаряжение, с щит, спуснат на земята и копие.

Според непотвърдени съобщение[5], е открита и трета монета на този император. Така монетите на Силбаннак отстъпват почетното първо място сред най-редките монети на другите узурпатори, Юлий Сатурнин и Домициан II, от които има намерени само по две.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mattingly H. A New Roman Coin // The British Museum Quarterly, Vol. 14, No. 4 (Dec., 1940). P. 97.
  2. Körner Ch. Philippus Arabs. Ein Soldatenkaiser in der Tradition des antoninisch-severischen Prinzipats. Berlin 2002.
  3. Estiot S. L’empereur Silbannacus. Un second antoninien // Revue numismatique, 151, 1996. P. 105 – 117.
  4. См. Estiot S. Op. cit.
  5. dirtyoldcoins.com, архив на оригинала от 10 февруари 2007, https://web.archive.org/web/20070210182105/http://www.dirtyoldcoins.com/natto/id/sil.htm, посетен на 22 юни 2010 

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Силбаннак“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​