Български национален съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Български национален съюз
Ръководител(и)Звездомир Андронов
Основател(и)Боян Расате
Основана2001 г.
СедалищеСофия, Република България
Младежка организацияБНС – спортна организация
Идеологиянационализъм[1]
Фашизъм
Полит. позициякрайна десница[2]
Цветовебяло, зелено, червено, черно
Сайтwww.bgns.net
Знаме на партията

Българският национален съюз (официално регистрирана като Български Национален Съюз – Еделвайс), съкратено БНС „Еделвайс“, е крайнодясна неформална организация в България със седалище в София, създадена през 2000 г. от Боян Расате, която се счита за идеен наследник на фашисткия[3] Съюз на българските национални легиони (1932 – 1943), воден от генерал Христо Луков.[4]

История[редактиране | редактиране на кода]

Дългогодишен лидер на организацията е Боян Станков с псевдоним Расате, водещ сваленото от ТВ ефир предаване „Национална гвардия“ по „Балкан българска телевизия“. През 2010 г., малко преди скандал с порноснимки, за които се твърди, че го показват със съпругата му в оргия[5][6], той се оттегля от председателския пост. На негово място са избрани за съпредседатели Звездомир Андронов, Асен Кръстев и Николай Николаев.[7]

През август 2007 г., след безредици и демонстрации в столичния квартал „Красна поляна“, от БНС „Еделвайс“ обявяват, че ще правят „национална гвардия“ – организация, която да защитава българите, основно от „циганския терор“.[8]

Бившият лидер Боян Расате оглавява листите на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ (БНС-НД) за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. По този повод от „Еделвайс“ излизат с публично становище, подчертаващо, че организацията БНС „Еделвайс“ няма нищо общо с партията БНС-НД и че БНС „Еделвайс“ не подкрепя „гласно или негласно“ нито една от политическите партии, участващи в изборите[9].

Сътрудничи в съвместни инициативи с националистическата партия ВМРО – Българско национално движение и неонацистката организация Кръв и чест.[10][11]

Организацията е регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел в частна полза.[12]

Критики[редактиране | редактиране на кода]

БНС „Еделвайс“ е обвиняван във фашистки или неонацистки възгледи[13][14]. Организацията възприема себе си като продължител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – ултранационалистическа профашистка и пронацистка организация в България, активна през 1932 – 1944 година и определяна като най-мощното фашистко движение в българската история.

Поради участието си в организирането на ежегодния „Луковмарш“, както и поради други прояви, в общественото пространство БНС „Еделвайс“ е сочен като проводник на неофашистки, неонацистки, расистки и хомофобски идеи[14][15][16][17][18][19][10][20][21].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. bgns.net
  2. www.dnes.bg
  3. Поппетров, Н. Фашизмът в България. Развитие и прояви. София, Кама, 2008. ISBN 978-954-9890-92-1. с. 51 – 52.
  4. Български национален съюз – Кои сме ние // www.bgns.net. Посетен на 29 януари 2019.
  5. Съпругата на Боян Расате – Валя: Жената на порноснимките не съм аз! // www.Blitz.bg, 22 юни 2010. Посетен на 26 януари 2012. Миналата седмица в. „Уикенд“ публикува серия порнокадри с главни действащи лица (според изданието) бившият лидер на Българския национален съюз Боян Расате и приятелката му – 31-годишната Валя Кръстева, с която той живее на семейни начала от 1995 г. По думите на автора на коментара към вулгарните снимки (подписал се вероятно с псевдоним) Расате бил заклет фен на груповия секс и когато това се потвърдило, неговите съратници го принудили да се оттегли от шефството на организацията...
  6. Расате съди Кръстева и Пеевски за фалшиво порно // www.FrogNews.bg, 10 юни 2010. Посетен на 26 януари 2012. Боян Расате обяви, че ще даде под съд депутата от квотата на ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, които написаха в „Уикенд“, който е част от медийната им групировка, че националистът имал хоби да се снима в оргии с приятелката си. Изданието твърди, че разполага с порноклип с приятелката му Валя и друга двойка. На публикуваните снимки от филмчето обаче лицето на политика не се вижда.
  7. Боян Расате вече не е лидер на БНС статия от ekipnews.com, свалена от Wayback Machine
  8. Расате стяга гвардия срещу мургави апаши – статия в „Стандарт“, копие от Wayback Machine
  9. Български Национален Съюз няма нищо общо с партия БНС – Нова демокрация // БНС, 5 септември 2014. Посетен на 26 септември 2014.
  10. а б Писмо на Български активистки алианс относно ескалиращото насилие от страна на крайно-десни групировки // www.BGHelsinki.org, 3 декември 2010. Посетен на 26 януари 2012. [В]сяка зима от няколко години насам неонацистките организации Кръв и Чест и Български Национален Съюз провеждат публично възпоменателни факелни шествия за Ньой и такива за Христо Луков. С други думи, тук става въпрос за открити организации, чиито симпатизанти и членове извършват расистки-мотивирани физически нападения.
  11. Почетохме паметта на Владо Черноземски във Велинград // Български национален съюз. Архивиран от оригинала на 2019-02-22. Посетен на 22.02.2019. Вчера, във Велинград, Български Национален Съюз проведе възпоменателно траурно шествие по случай 78 години от подвига и геройската смърт на Владо Черноземски. В него се включи и младежката организация на ВМРО – София, както и местната структура на партията. По традиция, участие взеха и нашите приятели от „Кръв и Чест“ Пловдив.
  12. СГС не заличи "Български национален съюз Еделвайс", организатор на "Луковмарш" – статия в „24 часа“.
  13. Аврамова, Елица. Нацистка пропаганда залива България // копие от „Новинар“ (липсва в оригинал), 2005. Посетен на 29 януари 2019.
  14. а б БНС, ОМОН и баници // Архивиран от оригинала на 2007-08-27. Посетен на 2008-05-07.
  15. Аврамова, Елица. Нацистка пропаганда залива България // копие от „Новинар“ (липсва в оригинал), 2005. Посетен на 29 януари 2019.
  16. „Национална“? „Гвардия“? // www.DW-World.de, 21 август 2007. Посетен на 26 януари 2012.
  17. Парламентът – спасителен пояс за гангстери // www.DW-World.de, 18 юни 2009. Посетен на 26 януари 2012. Вестник[.] [Метро] твърди още, че бившият лидер на крайнодясната партия Български национален съюз, Боян Расате, има предпологаеми връзки с мафията и е създал национален доброволчески отряд, за да „защити българското население от ромски тормоз и природни бедствия“.
  18. Неонацисти маршируваха в центъра на София // www.Chernomore.bg, 13 февруари 2011. Посетен на 26 януари 2012. Независимо от протестите на граждански организации в България и в чужбина снощи се проведе шествието в памет на ген. Христо Луков. Стотина неонацисти маршируваха в центъра на София. Младежите от Български национален съюз с факлите и възгласите си напомняха една гледка, която за много хора е позната само от филмите, показващи нацистките шествия, предаде БГНЕС.
  19. Има ли поч­ва на­цио­нал­по­пу­лиз­мът у нас? // www.BGHelsinki.org, 24 юни 2008. Архивиран от оригинала на 2012-02-01. Посетен на 26 януари 2012. Българският на­цио­на­лен съюз на Ра­са­те съ­що е ра­сис­тки ан­тиром­ски, и ве­роя­тно ще ста­не расистки ан­тиими­грант­ски. Раз­би­ра се, всич­ко то­ва вър­ви пон­яко­га под опа­ков­ка­та, че те ува­жа­ва­т граж­дан­ска­та иде­нтич­нос­т на на­ция­та ка­то цяло. Въп­ро­сът, кой­то ме ин­те­ре­су­ва тук оба­че, е да­ли те­зи, и дру­ги по­доб­ни иг­ра­чи, ще срещ­нат под­кре­па сред бъл­гар­ско­то на­се­ле­ние.
  20. Три ескиза от Пазарджик // www.BGHelsinki.org, 21 април 2010. Посетен на 26 януари 2012. „Аз лично съм от БНС, негов съпредседател съм – признава Звездомир и допълва, че е родом от Пазарджик и е дошъл да изрази недоволството си от това да се демонстрира една ненормална сексуална ориентация, която всъщност е в нарушение със закона.“ [...] По-късно в София търся в интернет страницата на БНС повече информация за момчето със звездно име. Разпознавам снимката и разбирам, че Звездомир Андронов е член на Националното ръководство и водач на софийската организация на БНС.
  21. Не пускай в къщата си разбойника, който иска да я разруши // www.BGHelsinki.org, 24 май 2008. Архивиран от оригинала на 2012-02-01. Посетен на 26 януари 2012. Там е ра­бо­та­та, че хо­ра ка­то Ра­са­те и ком­па­ния не ис­кат, по­ра­ди об­щес­тве­на­та стиг­ма вър­ху ду­ма­та, да бъ­дат на­ри­ча­ни „фа­шис­ти“ или „на­цис­ти“. Те пред­по­чи­тат да се на­зо­ва­ват прос­то „на­цио­на­лис­ти“. То­ва вър­ви, то е об­щес­тве­но приет ети­ке­т и зна­чи с тях мо­же да се спо­ри.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]