Синт Мартен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Синт Маартен)
Синт Мартен
Sint Maarten
островна държава
Знаме
      
Герб
Местоположение на Синт МартенМестоположение на Синт Мартен
Страна Нидерландия
Адм. центърФилипсбург
Площ34 km²
Население41 486 души (2019)
1220 души/km²
МонархВилем-Александър
БВП (2014)312 млн. евро
7526 евро/човек
Езицинидерландски
английски
Часова зонаUTC-4
Телефонен код+1 – 721
Интернет домейн.an
ISO 3166-2SX; NL-SX
Синт Мартен в Общомедия

Синт Мартен (на нидерландски: Sint Maarten) е южната част на едноименния остров в Карибско море от групата Малки Антили. Територията е владение на Нидерландия, автономна част на Кралство Нидерландия. Тя граничи с френското владение Сен Мартен. Столица на Синт Мартен е Филипсбург. Населението на острова възлиза на 41 486 души към 2019 г.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Площта на територията е около 34 квадратни километра. Островът е туристически център, известен с красивата си природа. Северната част на острова принадлежи на Франция. Това е единственото място, където Франция и Нидерландия имат обща сухоземна граница. Граничи с френския Сен-Мартен (дължина на границата 10,5 km), на изток има морска граница със Сен Бартелми с площ 34 km².

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Суровият бряг на Синт Мартен се простира на дълга ивица на северозапад, отделяща лагуната на залива Симпсън от морето – един от най-големите вътрешни водни тела на Карибско море. Южната част на острова е почти на 20 процента заета от обширната солена зона на Голямото солено езеро, а на север се простират ниски хълмисти райони, прилежащи към границата на френската част на острова, спускащи се по две ниски хребети на Сенсъти Хил (344 m) и Уилямс Хил (264 m) до леко полегатия южен бряг, вдлъбнат от обширни лагуни и тесни дълбоки заливи. Най-голямата забележителност на Синт Мартен е изчезналият вулкан Маунт Флагстаф (386 m). Налични са многобройни солени лагуни и много малки острови: Пеликан Ки (Гуана Ки), Малки Ключ, Моли Беди, Кокошка и Пиле, ограждат бреговата линия на Синт Мартен. За разлика от другите острови от групата, има много дълги пясъчни брегове, особено в южните и западните части на острова, а в лагуните плажовете се простират по цялата ширина на пясъчните брегове, разделящи ги от морето.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на острова е тропически морски, пасатен. Средната температура през лятото (юни – септември) е около + 27° С, през зимата (декември – февруари) – + 25° С, докато дневните температурни спадове са изключително незначителни – температурите рядко падат под +20° С. Времето е топло и комфортно през по-голямата част от годината с минимални температурни разлики между сезоните.

Валежите варират от 280 mm по западните брегове до 1000 mm по североизточните склонове на крайбрежните възвишения. Средногодишните валежи са до 700 mm (максимумът е в периода от май до октомври-ноември). Североизточните пасати, духащи от Атлантическия океан, носят чести и обилни валежи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Островът е открит от Христофор Колумб през 1493 г.

До 10 октомври 2010 г. територията е част от Нидерландските Антили.[2]

Екология и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В северната част на лагуната Салт Понд се намира малката зоологическа градина и ботаническа градина Синт Мартен, в която има над 35 вида влечуги, птици и бозайници, включително редките маймуни от Сейнт Китс.

Дължината на пътищата е 53 km. На острова има едно единственото летище, разположено близо до плажа Махо, поради което самолетите често летят буквално над главите на туристите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Waaruit bestaat het Koninkrijk der Nederlanden?
  2. CIA World Factbook – Sint Maarten // Архивиран от оригинала на 2019-12-28. Посетен на 24 юли 2019.