Сиреномелия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сиреномелия, или още синдром на русалката е много рядък вид вродена деформация, при която краката на новороденото са свързани в един общ крайник от слабините до глезените, придавайки му вид на русалка.

Синдромът се среща при едно от около 60 000 раждания (т.е. с честотата на сиамските близнаци) и почти винаги завършва със смърт: в около половината от случаите детето е мъртвородено, а ако се роди живо — умира в рамките на 1-2 дни от раждането, поради усложнения, свързани с патологичното развитие и функциониране на бъбреците и пикочния мехур. Диагнозата се поставя веднага с раждането, но е възможна и пренатална ултразвукова диагностика през второто тримесечие от бременността (между 13-ата и 26-ата седмица).[1]

Деформациите, свързани със сиреномелията са:

Свързването на долните крайници варира в широк диапазон, като тежките случаи са при свързване на двата крайника в един общ, а леките случаи са когато са добре оформени бедрените кости, тибиите и фибулите, но е свързана кожата, например при глезените.

Причина за деформацията е недостигът на кръвоснабдяване от долната аорта в матката на майката. Съществуват предположения за връзка между сиреномелия у новороденото и захарна болест у майката,[2] но те не са общоприети.[3]

Съвсем малко от пациентите, които не са проявили обичайните усложнения на бъбреците и пикочния мехур, са успели да оживеят. Трите известни случая са:

  • Милагрос Серон от Перу (р. 27 април 2004),
  • Тифани Йоркс от САЩ (7 май 1988), която е и най-дълго преживялата пациентка,
  • Шайло Пипин от САЩ (4 август 1999).

Серон и Йоркс успешно претърпяват операции за разделяне на крайниците. Пипин не се е подлагала на такава операция, но има две успешни бъбречни трансплантации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Статия за сиреномелията Архив на оригинала от 2009-01-31 в Wayback Machine., healthline.com
  2. Abraham M. Rudolph, Robert K. Kamei and Kim J. Overby. "Rudolph's Fundamentals of Pediatrics", McGraw Hill Professional 2002, ISBN 0-8385-8450-0.
  3. Oneije C. I., Sherer D. M., Handwerker S. and Shah L. "Caudal Regression Syndrome and Sirenomelia in Only One Twin in Two Diabetic Pregnancies"[неработеща препратка], Clinical and Experimental Obstetrics and Gynecology 31: 151-3; 2004.