Скала на Кардашев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Kscaleprojections.png

"Скáла на Кардашев" е понятие предложена през 1964 от руския астроном Николай Кардашев за определяне на вида цивилизации в зависимост от тяхното технологично развитие. Съставена е от три категории според количество енергия, което използва дадена цивилизация.

  • Цивилизация от I тип: използва цялата налична енергия на своята планетата - около 1016 W. Кардашев приема първоначално, че цялата наличната мощност на Земята възлиза на 1016 W – тази стойност съответства на използваната енергия за нуждите на Земята през 1964.
  • Цивилизация от II тип: такава цивилизация трябва да е способна да използва цялата енергия на своята звезда или 1026 W. Това е само приблизителна стойност – нашето Слънце излъчва около 3,86×1026 W, а Кардашев говори за 4×1026 W.
  • Цивилизация от III тип: използва цялата енергия излъчвана от галактиката, която обитава или около 1036 W. Това равнище на енергията варира според размера на галактиката, според Кардашев това е 4×1037W.

Николай Кардашев представя за първи път известната си скала за технологично равнище на цивилизациите през 1964, на конференция в Бюракан (Армения) посветена на съветската програма за търсене на живот в космоса и радиоастрономия.

Скáлата на Кардашев е понятие възприето от изследователската програма SETI[1], авторите на научна фантастика и футуролозите.

Източници[редактиране | edit source]

  1. seti.org - Searching for Kardashev Type II and III Civilizations with WISE