Петко Славейков (площад в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Славейков (площад))
Вижте пояснителната страница за други значения на Славейков.

Вижте пояснителната страница за други значения на Петко Славейков.

Петко Славейков
Поглед към площада през трамвайните релси, в заден план се вижда Градската библиотека
Поглед към площада през трамвайните релси, в заден план се вижда Градската библиотека
42.6919° с. ш. 23.3242° и. д.
Местоположение в България София Център
Селище СофияБългария
УлициГраф Игнатиев
Георги Раковски
Солунска
Дякон Игнатий
Уилям Гладстон
ОбектиСтолична библиотека
Петко Славейков в Общомедия

Площад „Петко Славейков“ (или само площад „Славейков“) е известен площад в същинския център на София. Обграждат го централните софийски улици „Георги Раковски“ и „Граф Игнатиев“.

През 19. век площадът е известен с името Кафене баши заради голямото кафене[1], което се намирало там.[2] То е разрушено след 1878. На един от ъглите на площада е била къщата на семейство Славейкови, която Петко Славейков купува, когато се премества да живее в София през 1879 г. Днес там са настанени множество сергии с книги, поради което е получил прозвището си Книжен пазар. На самия площад и в района около него има много магазини и заведения за хранене.

През 1998 г. са направени някои промени по площада – поставени са нови и по-малко на брой сергии, фонтан и статуя на Петко и Пенчо Славейкови от българския скулптор Георги Чапкънов.

На площада се намира софийската Градска библиотека[3], както и един от първите ресторанти „Макдоналдс“ в столицата, който е и един от двата двуетажни ресторанта на веригата в София.

Недалеч по ул. „Граф Игнатиев“ се стига до площад с неофициалното име „Попа“, който е популярно място за срещи в София.

Инцидентът с фонтана[редактиране | редактиране на кода]

Вечерта на 3 май 2005 г. във фонтана, разположен на площада, загива 34-годишен мъж вследствие от токов удар. Оказва се, че изолацията на прожекторите, осветяващи дъното на фонтана, е изгоряла и оттам във водата е протичал ток. Следствието установява, че материалите, с които е изграден фонтанът, са некачествени. На 21 март следващата година започва дело срещу обвинените за инцидента директори на строителната фирма и общински фирми-собственици. През юли 2007 г. съдът постановява административна глоба от 1000 лв. на изпълнителния директор на пазари „Теменуга" Васил Каменов за това, че не е упражнявал контрол върху строителството на фонтана.[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]