Славянско благотворително дружество (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Славянско благотворително дружество
Членска карта на СБД, принадлежала на Тодор Саев
Членска карта на СБД, принадлежала на Тодор Саев
Информация
АкронимиСБД
Типблаготворителна емигрантска организация
Основана13 септември 1880 г., София, България
Положениенесъществуваща
СедалищеСофия
Езицибългарски
Славянско благотворително дружество в Общомедия

Славянско благотворително дружество е българска организация, основана в 1880 година в София и имаща за цел подпомагане на българската просвета в Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дружеството е основано на 13 септември 1880 година, почти едновременно с пловдивската Македонска дружина, но за разлика от нея има по-широко име Славянско. Още при самото му основаване обаче се появяват конфликти за името и целта, като някои от основателите искат името да е Българско или Македонско благотворително дружество. Димитър Ризов публикува статия, в която иска името да е Македонска дружина подобно на пловдивската. Настоятелството на дружеството отговаря, че то „ни най-малко не е забравило нашите страдущи братя македонци и в неговите си благотворителни цели тях ги има на пръв план“. Дружеството не среща широка обществена подкрепа и скоро е заменено от Българомакедонското благотворително дружество.[1]

В 1899 година дружеството е основано наново, като основен двигател на новата организация е Борис Мандушев.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пандев, Константин. Начало на македоно-одринското движение в България (1879–1894) // Академик Христо А. Христов : Изследвания по случай 60 години от рождението му. София, Издателство на Българската академия на науките, 1976. с. 241.