Сливовик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сливовик
България
Red pog.png
Сливовик
Област Монтана
Red pog.png
Сливовик
Общи данни
Население 415 (ГРАО, 2013-12-15)*
Землище 36,285 km²
Надм. височина 188 m
Пощ. код 3664
Тел. код 09727
МПС код М (М)
ЕКАТТЕ 67386
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Медковец
Венцислав Куткудейски
(БСП)
Кметство
   - кмет
Сливовик
Анжела Георгиева
(БСП)

Слѝвовик е село в Северозападна България. То се намира в община Медковец, Област Монтана.

География[редактиране | edit source]

С. Сливовик се разполага в Северозападна България, на границата между Предбалкана и Дунавската равнина. Районът е предимно хълмист, богат на надземни и подпочвени води.

История[редактиране | edit source]

Има данни, че селище на територията на днешното с. Сливовик е съществувало и през средновековието. То се свързва с историята на манастира „Свети Пророк Илия“, разположен в местността Зарожляк. Манастирът има произхода си в предосманския период и е разрушен по време на Белоградчишкото въстание през 1850 г., когато загиват йеромонах Висарион с още 7 братя от тази света обител. Престолният камък на разрушения манастир сега се пази в църквата на селото, построена през 1881 г. В землището на селото има 4 римски селиа от 1 до 4 век,тракия отделни къщи в месноста барата също ипраистория малко фамилно селище вмесноста гладно поле... През втората половина на 15 век селото е разорено и опустява за няколко десетки години.

По време на Руско-турската война от 1828–1829 г. в с. Сливовик се заселват бежанци от източно-подбалканските райони, напуснали родните си места заедно със заминаващата руска армия. След Освобождението в селото се заселват и бежанци от Вардарска Македония. По време на Кримската война в Русия емигрирали повече от половината от жителите му, но след едногодишен престой се завърнали.

Във войните от 1912–1918 година от с. Сливовик са дадени повече от 20 жертви. По време на Септемврийското въстание от 1923 г. с. Сливовик попада в района на активни стълкновения и дава жертви 5 души.

Религия[редактиране | edit source]

Кметството и здравната служба
Смесения магазин, ресторанта и кафенето

Източно православие

Обществени институции[редактиране | edit source]

  • Кметство
  • Здравна служба

Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

Църквата в с. Сливовик — „Св. Никола“ е построена през 1881 г. Обновена е през 2005-2006 г. Освен нея, в района на селото се намират и следните оброци: Св. Илия, Летни Св. Никола, Св. Тодор Тирон, Св. Петър и Павел, Св. Троица, Отсекновение главата на Св. Йоан Предтеча, Св. Пророк Йеремия и Св. св. Кирил и Методий.

В западна посока се намират местностите Червения брег и Булулейника, гора и язовир.

Редовни събития[редактиране | edit source]

  • Всяка година има събор на 1 май.

Други[редактиране | edit source]

Димитър Маринов - "История на града Лом и Ломския край"; "Манастирите в България" - сп. "Духовна култура", кн.2, 1973 г.