Слоновете помнят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Слоновете помнят
Elephants Can Remember
АвторАгата Кристи
Първо изданиеноември 1972 г.
Великобритания
ИздателствоCollins Crime Club
Оригинален езиканглийски
Видроман
ПоредицаЕркюл Поаро
ПредходнаВъзмездието
СледващаЗадната врата на съдбата

Издателство в БългарияАбагар/Ера

Слоновете помнят (на английски Elephants Can Remember) е криминален роман, написан от Агата Кристи, публикуван във Великобритания през ноември 1972 г.

Главните герои са Еркюл Поаро и неговата приятелка и автор на криминални романи Ариадни Оливър. Това е последният роман на авторката, в който е включен известният ѝ детектив, въпреки че от гледна точка на публикуване романът е последван от Завесата:Последният случай на Поаро, но той е написан през 40-те години, за да бъде публикуван след смъртта ѝ.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

На литературен обяд, Мисис Бъртън-Кокс, чийто син е сгоден за Силия Рейвънскрофт, се обръща за помощ към Ариадни Оливър, приятелка от училище на покойната Маргарет Рейвънскрофт и кръстница на нейната дъщеря. Мисис Бъртън-Кокс иска да разбере кой от родителите на Силия е убиецът и кой жертвата.

Десет години по-рано телата на полковник Алистър Рейвънскрофт и съпругата му Маргарет са намерени близо до имението им в Оувърклиф. И двамата имали рана от куршум, а между тях имало пистолет с техните отпечатъци. По време на първоначалното разследване, никой не могъл да докаже дали това било двойно самоубийство или убийство/самоубийство, а ако се касае за втория случай – кой е убиецът. Ариадни се допитва до Еркюл Поаро, за да ѝ помогне да реши загадката. Заедно те разпитват няколко възрастни свидетели, които те наричат „слонове“, допускайки, че също като пословичните слонове, те може да имат добра памет. Всеки „слон“ си спомня (правилно или не) различни обстоятелства, но на Поаро му правят впечатление две неща: Маргарет Рейвънскрофт притежава четири перуки и фактът, че няколко дни преди да умре е ухапана от преданото семейно куче.

Поаро решава да започне задълбочено проучване на миналото. Заедно с Мисис Оливър научават, че Моли (Маргарет) и Доли (Доротея) са яднояйчни близначки, починали в рамките на няколко седмици. Докато Моли е водила обикновен живот, Доли е преживяла два жестоки инцидента и прекарва дълги периоди в психиатрични клиники. Доли се омъжва за Майор Джароу, и след неговата смърт в Индия, е обвинена, че е удавила невръстното им дете. Второто убийство е станало в Малайзия, докато Доли е гостувала на с-во Рейвънскрофт, става дума за нападение над съседско дете. Докато гостува на семейството, този път в Оувърклиф, Доли, очевидно в състояние на сомнамбулизъм, пада от скала и умира вечерта на 15 септември 1960 г. Доли и съпругът ѝ умират след по-малко от месец на 3 октомври.

Дезмънд Бъртън-Кокс, годеникът на Силия, дава на Поаро имената на две гувернантки, които по онова време са работели при Рейвънскрофт. Поаро се обръща за помощ към частния детектив Мистър Гоби. Той открива, че Дезмънд (който знае, че е осиновен, но няма представа за произхода си) е незаконен син на вече починалата актриса Катлийн Фен, с която съпругът на Мисис Бъртън-Кокс е имал връзка. Фен завещава на Дезмънд значително състояние, което според условията на завещанието, ще остане за осиновителката ако Дезмънд умре. Мисис Бъртън-Кокс се опитва да попречи на брака на Дезмънд със Силия, за да може да се добере до състоянието.

Поаро подозира какво се е случило преди десет години, но успява да го докаже едва след като се среща със Зели, гувернантка, била там по време на смъртта на семейството. Тя казва истината на Дезмънд и Силия. Доли в момент на умопомрачение наранява фатално Моли, която от любов към сестра си моли съпруга си да предпази Доли от затвор. И така Зели и Алистър казват, че трупът на скалата е на Доли. Доли заема мястото на Моли. Само кучето на семейството знае истината, затова и я ухапва. Алистър се самоубива след като убива Доли, за да я предпази да не нарани някой друг. Дезмън и Силия вече са в състояние да посрещнат бъдещето заедно.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Романът е адаптиран за филм с Дейвид Сушей в главната роля. Зо Уонамейкър се завръща в ролята на Ариадни Оливър, отбелязвайки петото от шестте си участия в поредицата за Поаро. Ролята на Мисис Бъртън-Кокс се изпълнява от Грета Скаки.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Elephants Can Remember в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​