Слъдж метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Слъдж метъл
Стилистични корениДуум метъл, хардкор пънк, саутърн рок, нойз рок, гръндж
Културни коренисредата на 80-те
Типични инструментиВокал - Барабани - Електрическа китара - Бас китара – Клавиши
Подстилове
Саутърн слъдж, стоунър слъдж
Регионални сцени
Южни щати
Местни сцени
Ню Орлиънс
Други теми
Алтърнатив метъл, постметъл, стоунър рок
Слъдж метъл в Общомедия

Слъдж метъл (понякога само слъдж) е подстил на хевиметъл музиката, който смесва елементи на хардкор пънк с дуум метъл и понякога със саутърн рок.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Слъдж метъла е с типично сурово звучене. Често вокалите са крещящи, а звука от китарите силно изкривен. Докато стилът е изграден от Melvins от Вашингтон, много от ранните пионери са от град Ню Орлиънс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранен слъдж[редактиране | редактиране на кода]

Най-голямо влияние над стила оказва група Melvins. Албумите им Six Songs (1986) и Gluey Porch Treatments (1987) са смятани за първите слъдж записи. По това време групата е част от гръндж сцената. Няколко групи от щата Луизиана през 90-те свирят в слъдж стил - Eyehategod, Crowbar и Acid Bath. Както и по източното крайбрежие на САЩ групите Buzzov*en, 13 и Grief.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Слъдж метъла се разпространява бързо по южните и източни щати. Популярността на група Down (в началото страничен проект на Фил Анселмо от Pantera), спомага за популяризирането на стила на национално ниво. Появяват се групите Mastodon, Baroness и Kylesa. В края на 90-те много слъдж групи включват в музиката си пост-рок елементи. Този стил по-късно се именува пост-метъл.

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Традиционен/саутърн слъдж[редактиране | редактиране на кода]

Acid Bath, Buzzov*en, Crowbar, Down, Eyehategod, Grief, Melvins, Noothgrush.

Стоунър слъдж[редактиране | редактиране на кода]

Corrosion of Conformity, Electric Wizard, High on Fire, Kylesa.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сладж-метал“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​