Соболева акция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Соболевата акция е пропагандна акция на Българската комунистическа партия (БРП(к)) в подкрепа на предложения от Съветския съюз на България пакт за приятелство и взаимна помощ.

Предложението е направено на 25 ноември 1940 г. чрез Аркадий Соболев, генерален секретар на Народния комисариат на външните работи на СССР[1].

Пактът формално гарантира независимостта на България и подкрепата от СССР на нейните териториални искания, в замяна на което България трябва да предостави на СССР бази в Бургас и Варна. Малко преди това подобни предложения са направени на Литва, Латвия и Естония, които по-късно са анексирани от СССР през 1940 г. Както Прибалтика, така и Балканите, попадат в съветската зона на влияние в съответствие с тайните клаузи на съветско-германския Пакт Молотов-Рибентроп. Българското правителство отхвърля съветските предложения. Мужду другото точка 12 от предложението на СССР твърди, че при условие че се сключи пактът за взаимопомощ, отпадат възраженията против присъединяването на България към Тристранния пакт и е напълно вероятно СССР да се присъедини към него.

БРП(к) разгръща широка кампания за приемане на съветските предложения. Чрез многобройни позиви партията агитира в полза на съветското предложение. Провеждат се събрания и сбирки по фабрики, учреждения, читалища, казарми. До Министерския съвет и Народното събрание са изпратени множество резолюции, писма и телеграми. По време на кампанията Никола Вапцаров пише едно от най-известните си стихотворения — „Селска хроника“, която завършва със стиха:

Та, казвам аз,
понеже няма олио
и хлябът е
от мъката по-чер,
един е лозунгът:
Терора долу!
Съюз със СССР!

Постигнатият резултат е внушителен и надминава всички очаквания на организаторите. Според официалната комунистическа историография са събрани милион и половина подписа в подкрепа на предложението на Соболев.[2] Съвременните източници съобщават за 340 000 подписа.[3] Това са 5,2—22,9% от населението на Царство България.

Според някои историци Соболевата акция допринася за временно отлагане на войната на Балканите и предпазва България от война с Турция. Според други обаче, съветският натиск и заплахата от болшевизация на страната принуждава правителството в София да подпише Тристранния пакт със Силите на Оста.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Каменов, Йордан. Властта, историята и Вапцаров. Пространство и форма, 2004. ISBN 954-907-417-Х. с. 25.
  2. История на антифашистката борба в България, т. I 1939/1943 г.. София, 1976.
  3. Цанев, Стефан. Български хроники. Т.3. Издателство Труд; Жанет-45, 2008. с. 552.

Външни препратки[редактиране | edit source]