Софийска търговско-промишлена камара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Софийска търговско-промишлена камара
Информация
Камарата в началото на XX в.
Писмо на Скопската областна търговско-индустриална камара и представителство на СТПК до Архива за стопанска и социална политика в София, 21.01.1944 г.
Майсторско свидетелство на Коста Филипов от Софийската търговско-индустриална камара, 1928

Софийската търговско-промишлена камара (СТПК) е нестопанска организация със седалище в София, създадена на 16 февруари 2005 г.

Тя е наследник на Софийската търговско-индустриална камара, която е сред пъвите 4 камари в България, учредена през 1895 г. От 1912 г. камарата се помещава в сградата на улица „Славянска“ № 2, която днес е паметник на културата от национално значение. Дейността на Софийската и на останалите регионални камари е прекратена през 1948 г.

Основната задача на Софийската камара е да защитава бизнес интересите на своите членове, които са фирми от София; да осъществява бизнес контакти; да провежда професионално обучение и семинари. Софийската камара си партнира с браншовите организации и регионалните палати/камари.

На 2 ноември 2006 г. Софийската камара възобновява издаването на „Търговски вестник“, който камарата е започнала да издава на 2 ноември през 1911 г. Вестникът е седмичник и неговата основна задача е да бъде средство за защита на интересите на бизнеса.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]