Со

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Со (департамент О дьо Сен))
Вижте пояснителната страница за други значения на Со.

Со
Sceaux
— предградие —
      
Герб
Страна Франция
РегионИл дьо Франс
Площ3,6 km²
Надм. височина53 m
Население19679 души (2007)
Пощенски код92330
Официален сайтwww.sceaux.fr
Со в Общомедия
Замък в парка на Со

Со (на френски: Sceaux) е град във Франция. Той е предградие (град-сателит) на Париж. Разположен е в департамент О дьо Сен на регион Ил дьо Франс, на около 10 км южно от централната част на Париж. Има жп гара, а в източните околности на града се намира парижкото летище Орли. Известен е със своите замъци. Населението му е 19 679 жители по данни от преброяването през 2007.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за селище на територията на днешния Со са от 12 век. По това време тук възникват няколко постройки на винопроизводители. Латинското название на тези постройки е (Cellae). То дава названието Со на цялото село (първоначално Ceaux, по-късно Seaux). През 1170 г. в селото е построена часовникова кула. Първото споменаване за съществуването в Со на църква е от 1203 г. Основният поминък на жителите на Со по това време са били земеделието и винопроизводството.

Личности, родени в Со[редактиране | редактиране на кода]

Личности, починали в Со[редактиране | редактиране на кода]

Личности, свързани със Со[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Пиер Кюри и Мария Склодовска-Кюри сключват брак през 1895 г. в Со, живеят известно време в града и са погребани във фамилната гробница на семейство Кюри в Со. Ирен Жолио-Кюри и Фредерик Жолио-Кюри живеят в Со и също са погребани във фамилната гробница на семейство Кюри.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]