Спам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Папка на клиент за електронна поща, пълна със спам.

Спам (spam) е използване на среда за електронни комуникации за масово изпращане на нежелани съобщения. Най-известната форма на спам е под формата на съобщения с рекламно съдържание по електронната поща. Спамът е използван и с други цели и използвайки други медии, като Usenet, търсачки, уеблогове, ICQ, IRC и SMS.

Спамът разпространяван чрез услугите за моментни съобщения е по-известен като spim.

Според различни източници между 89 и 94 процента от общия брой на съобщенията, изпратени чрез електронна поща през 2010 година са били спам.

Легалност[редактиране | редактиране на кода]

Към момента в 35 държави спамът е обявен за незаконен и наказуем. Имайки предвид, че сред тях са страни като Руската федерация, Китай, САЩ, Канада, Бразилия, Австралия, Аржентина, Чили, Индия и Дания може да се заяви, че на повече от половината територия на земята той се счита за проблем, решаването, на който изисква наказателни мерки. В много от тези страни вече има и прецеденти на съдебни решения срещу лица и организации, уличени в разпространяване на спам.

В повечето други държави спамът не е обект на законова регулация. Единствената страна, която го е легализирала е именно България. Според промените в Чл.5 и 6 Закона за електронната търговия от 16 Декември 2006 се узаконява изпращането на спам до адреси на юридически лица, стига в текста на съобщението да е включено предупреждение че то може да представлява непоискано търговско съобщение. Изпращането на спам до адреси на физически лица е забранено.

Едно възможно неприятно последствие от легализирането е че формално дава възможност подателите на спам да преследват за нелоялна конкуренция всеки доставчик на публична услуга, прилагащ мерки за борба със спама. Въпреки че до момента не е известно да са заведени подобни дела, няколко оплаквания срещу Интернет доставчици и публични пощенски услуги, които предлагат блокиране на спам очакват решение на Комисията за защита на конкуренцията.

От октомври месец 2009-та година след поправка в закона и по-точно чл.6 от ЗЕТ, КЗП се задължава да води регистър на фирмените мейл адреси, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения. Ако адрес, вписан в регистъра получи непоискано търговско съобщение, притежателят му има право да заведе съдебен иск срещу изпращача или да подаде жалба в КЗП. Глобата е между 1000 и 5000 лева. На сайта на КЗП има информация за това как се вписват фирмени адреси в регистъра. Разбира се мерките влизат в сила единствено ако се докаже че подател е юридическо или физическо лице, спрямо което може да бъде приложено българското законодателство. Същевременно регистърът се явява отличен източник на пощенски адреси с гарантирана автентичност (титулярът носи наказателна отговорност за деклариране на неверни данни), и безнаказано може да се използва като такъв от податели, които не могат да бъдат привлечени под отговорност в България. Подобен регистър практически изпълнява ролята на Национална спам листа.

Показателен за отношението към проблема на Държавната администрация е и фактът е че както легализирането на спама, така и използването на бюджетни средства за създаване и поддържане на регистър с адреси, който е от полза преди всичко на разпространителите на спам бяха приети от Народното събрание практически без обсъждане, въпреки многобройните протести и явното им несъответствие с международните тенденции. Същевременно предложенията за създаване вместо него на публичен регистър на IP адресите, желаещи да подават непоискани търговски съобщения по смисъла на ЗЕТ и за забрана подаването на такива съобщения от нерегистрирани адреси системно се игнорират както от законодателната, така и от изпълнителната власт, въпреки че подобен регистър би помогнал именно на борбата със спама, а не на разпространението му.

Прилагането на мерки против разпространяването на спам без изричното съгласие на потребителя, което се практикува от някои Интернет доставчици и публични пощенски услуги нарушава законови и конституционни права на гражданите, и практически се явява форма на цензура.

Методи за борба[редактиране | редактиране на кода]

Какво е спам? Под спам в Интернет се разбира натрапването на нежелана информация на потребителите, най-често под формата на електронни писма. Понякога повече или по-малко,със същата дума означават всякаква нежелана информация, ако човек бива затрупван с нея, докато търси по коректен начин нещо друго в Мрежата. Тук ще имаме предвид само спам под формата на нежелана електронна поща. Методите за борба се разделят на две категории:

 • Методи, подходящи за прилагане от доставчици (ISP) / оператори на услуги;
 • Методи, подходящи за прилагане от крайни потребители;

Няма точно разделение кои методи в коя категория попадат, затова просто ще бъдат изброени:

 • Блокиране на адресите, от които се изпраща Спам – приложимо както от доставчици, така и от крайни клиенти. Резултатът е, че просто писмата не достигат до вас или в случая с краен клиент биват маркирани като нежелани и евентуално изтрити.
 • Неотваряне на нежелана поща. Поради широкото разпространение на Internet Explorer, ниската потребителска култура и голямото количество проблеми със сигурността на по-горе споменатото приложение освен загубата на време, за отваряне на писмото прочитане на съобщение, може компютърът да бъде заразен от вирус, троянски кон и подобен род mallware. Като краен резултат има сериозна възможност за кражба на ценни данни (банкови сметки, пароли). Отварянето на нежелано писмо също така може да даде сигнал с използване на скрити картинки в писмото, когато то е в HTML формат, че адресът на електронната поща се използва активно. Обикновено адресите, до които се разпраща нежелана поща, се генерират с използване на речници с думи и имена, към които се добавят имена на домейни и поради това на изпращача (спамера) не е ясно дали даден адрес на електронна поща се използва или не, но с използване на скрити картинки на него може да бъде съобщено и да последва повишение на активността на изпращаната нежелана поща към този адрес.
 • Използване на черни списъци – Обикновено това са обществено достъпни интернет сайтове, съдържащи списъци с известни адреси, от които се изпраща спам.

Тъй като горните методи се заобикалят сравнително лесно (SMTP протокола не разполага с надеждни средства за доказване самоличността на подателя), напоследък най-успешни се оказват методи, които не разчитат само на информацията за подателя.

 • Черни списъци за IP адреси на компютри, от които се изпраща спам. Тези адреси не се фалшифицират лесно, но е възможно предварително „превзет“ компютър – „зомби“ да бъде накаран да изпраща писмата от своя адрес.
 • Блокиране на писма, съдържащи определени думи – най-простия пример е с думата „Виагра“. Това би могло да спре цялата нежелана поща по дадена тема. Като противодействие, спамерите обикновено използват странен начин за изписване на думата – например „Viaagraa“, или търсят символи с подобен вид – „V1agra“.
  • За борба с българския законен спам особено ефективно е филтрирането на писма, които съдържат в рамките на един абзац фразата „търговско съобщение“ и думите „поискано“ или „непоискано“.
 • Смислов/синтактичен анализ на писмото – силно усложнен вариант на горната техника, при който по определени признаци се прави опит да се извлекат характеристики на текста, които да покажат дали това е спам или не.
 • Блокиране на писма по определени, технически характеристики – най-известните примери са:
  • Блокиране на писма от сървъри, които нямат име (само IP адрес)
  • Блокиране на писма изпратени с непознати (или известни с „черното“ си предназначение) програми.

За съжаление засега няма система, която да дава 100% гаранция. Още по-неприятното е, че ако направим системата за защита твърде „подозрителна“, има голям шанс някое важно писмо да отиде при нежеланите...

Най-важният съвет за защита от спам е: Не давайте никъде ваш или на приятел електронен адрес. Никъде включва:

 • Сайтове и услуги, които искат регистрация.
 • Електронни картички (за съжаление получателят, освен картичката, ще започне да получава и спам).
 • Безплатни програми или програми с неизвестен автор.
 • Промоции и игри – в или извън Интернет.
 • Сайтове тип „Жълти страници“, които публикуват адресите в удобна за автоматично извличане форма.
 • Регистърът в КЗП на юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]