Спано поле (заслон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заслон Спано поле
Карта
МестоположениеЮжната част на циркус Малко Спано поле
ПланинаПирин
Надм. височина2055 м
Брой места27
Водоснабдяванеда
Електрифициранеда, от собствена ВЕЦ
Санитарни възлида, външни
Удобствастолова, лавка, баня
Координати41°42′41.3″ с. ш. 23°24′05.5″ и. д. / 41.711472° с. ш. 23.401528° и. д.

Заслон „Спано поле“ се намира в северния дял на Пирин планина. Разположен е на височина 2055 метра под югозападните склонове на връх Башлийски чукар, в южните части на циркуса Малко Спано поле.

Представлява група от 10 двуместни бунгала, туристическа столова с кухня и външна лятна столова. Покривите на бунгалата са метални, с големи бели точки на червен фон, поради което заслонът е наричан „Гъбките“. През лятото до заслона има палатки с допълнителен капацитет 10 – 12 места. Тоалетните са външни, има питейна вода, електроснабдяването е от собствена ВЕЦ.

Заслон Спано поле. На заден план от ляво надясно се виждат върховете Бъндеришки чукар и Башлийски чукар

Туристически маршрути и забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Изходни пунктове

Изходни точки

  • хижа „Яне Сандански“ – заслон „Спано поле“ (3:30 часа). От хижата започва маркирана в жълто пътека за хижа Вихрен. В циркус Голямо Спано поле пътеката се пресича с маркираната в кафяво пътека от местността Пещерата и хижа „Синаница“ до хижа „Беговица“ и хижа „Пирин“. Отклоняваме се надясно по кафявата пътека към хижа „Беговица“ и след около 20 минути се достига заслонът.
  • хижа „Вихрен“ – заслон „Спано поле“ (3:00 часа). Върви се по маркирана в жълто пътека за хижа „Яне Сандански“. При кръстопътя с маркираната в кафяво пътека от хижа „Синаница“ се поема наляво към хижа „Беговица“ и след 20 минути се достига заслонът.
  • хижа „Синаница“ – заслон „Спано поле“ (3:00 часа). Върви се по маркираната в кафяво пътека за хижа „Беговица“ и хижа „Пирин“.
  • Заслон „Тевно езеро“ – заслон „Спано поле“ (3:00 часа). Върви се по маркираната в червено билна пътека за хижа „Вихрен“. На Превала се отклоняваме от главното било наляво по маркираната в зелено пътека през циркус Чаира за местността Башлийца. След пресичането на река Башлийца се придвижваме до маркираната в кафяво пътека за хижа „Синаница“ и местността Пещерата и продължаваме вдясно към хижа „Синаница“ до заслон „Спано поле“.

Кратки излети

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]