Спешна медицина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вход за спешна помощ (Emergency) към Общата болница в Торонто

Спешна медицина е медицинска специалност за лекарски грижа за пациенти с остри заболявания или наранявания, които изискват, често животоспасяваща, незабавна медицинска интервенция. Макар често спешната помощ да не означава продължително лечение и престой (освен при някои травми), специалистите от спешна медицинска помощ диагностицират и лекуват множество различни заболявания, състояния и травми, за да стабилизират и възстановят доброто здраве на пациентите си.

В България

Телефонът за спешна медицинска помощ е 112.

В София Пирогов и Исул са болници, специализирани в областта на спешната помощ.

Спешната помощ в България е безплатна [1], като държавата отделя за нея от 5 млн. лв. отделени за здравнонеусигурени, въпреки това лекарите от българската спешна помощ задават въпроси за здравноосигурителния статус на пациента, поради което е препоръчително той да е здравноосигурен.

Спешната помощ в Европейския съюз за български граждани е безплатна и става при платени здравни осигуровки, но удостоверението, предлагано от нашите здравни институции не винаги се приема за валиден документ в ЕС, а за такава се приема европейска здравна карта [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. България била от малкото държави с безплатна спешна помощ, 8 октомври 2012
  2. Безплатна спешна помощ за българи в ЕС - мисия невъзможна, в. Дневник, 11 септември 2011

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Emergency medicine“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.