Списък с епизоди на Дневниците на вампира

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Дневниците на вампира е американски свръхестествен хорър сериал по мотиви от поредицата книги на Ел Джей Смит със същото име. Сериалът направи своя дебют на 10 септември 2009 г., моментално изкачвайки се на първо място из сериалите на The CW.

Това е списъкът с епизоди на сериала.

Сезони и епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Излъчване
Премиера Финал
1 22 10 септември 2009 13 май 2010
2 22 9 септември 2010 12 май 2011
3 22 15 септември 2011 10 май 2012
4 23 11 октомври 2012 16 май 2013
5 22 3 октомври 2013 15 май 2014
6 22 2 октомври 2014 май 2015

Списък с епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1 (2009–2010)[редактиране | редактиране на кода]

Американският канал The CW обявява, че ще има 5 сезон на 19 май, 2009. Сезонът започна на 10 септември, 2009 и завърши на 13 май, 2010.

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Първо излъчване в България Рейтинг (в милиони)
01 1 Пилот
("Pilot")
Маркос Сиега Кевин Уилямсън & Джули Плек 10 септември 2009 29 октомври 2011 4.91[1]
В малкия град Мистик Фолс в щата Вирджиния, тийнейджърката Елена Гилбърт и брат и Джеръми не могат да се преборят със смъртта на своите родители. За тях се грижи леля им Джена. Елена е емоционална и крие мъката си. Джеръми търси спасение в наркотиците, за да се откъсне от чувствата си. Нищо не върви по план на първия учебен ден, когато мистериозен нов ученик, Стефан Салваторе, привлича вниманието на Елена, оставяйки бившия й приятел, Мат, да развнува, заедно със съперничката на Елена, Керълайн. Приятелката на Елена, Бони, подозира, че има нещо странно около Стефан. Сестрата на Мат, Вики, е ухапана от вампир, но тя вярва, че е било животно. Стефан, който не се храни с човешка кръв, осъзнава, че не единственият вампир в града. Брат му, Деймън, се появява, а те не се се виждали от повече от 15 години.
02 2 Нощта на кометата
("The night of the comet")
Маркос Сиега Кевин Уилямсън & Джули Плек 17 септември 2009 30 октомври 2011 3.78
Мистик Фолс започва с подготовката за преминаването на кометата. Докато Вики се възтановява от нараняванията си, Стефан използва способностите си на вампир, за да изтрие спомените й за онази вечер. В същото време господин Танър разказва на Джена за поведението на Джеръми и й казва, че не полага достатъчно грижи за него. Елена и Деймън се срещат за първи път в къщата на Салваторе. Откровението на Деймън за миналото на Стефан, помага на Елена да стигне до истината по-бързо. Елена и Стефан се целуват. Деймън намира следващата си жертва в Керълайн.
03 3 Нощни петъчни ухапвания
("Friday night bites")
Джон Дал Барби Клигман & Брайън М. Холдман 24 септември 2009 5 ноември 2011 3.81
Бони казва на Елена, че има лошо предчувствие за Стефан. Затова Елена решава да покани Бони и Стефан на вечеря в дома си, за да се опознаят по-добре. В училище Тайлър се опитва да унижи Стефан като хвърля футболна топка към него, но Стефан използва скоростта си на вампир и я хваща навреме. Стефан се присъединява към футболния отбор. По време на вечерята, Деймън и Керълайн неочаквано се появяват и Елена "кани" Деймън в дома си. Стефан дава на Елена огърлица с върбинка, който да я предпазва от Деймън. Когато Стефан се опитва да убеди Деймън, че в него все още има капчица човечност, Деймън атакува господин Танър и го убива.
04 4 Семейни връзки
("Family ties")
Гай Ферланд Андрю Крайсберг & Браян Йънг 1 октомври 2009 6 ноември 2011 3.53
Елена и Стефан отиват на партито на откривателите, организирано от родителите на Тайлър. Вики иска от Тайлър да я покани като негова дама на партито. Деймън разказва на Елена за историята на Салваторе, а Стефан се опитва да махне Деймън от живота си. Деймън взима кехлибарения кристал, който му е много нужен. Междувременно, Стефан използва Керълайн, за да отрови Деймън. Когато той пие от кръвта й, пада в безсъзнание. След като Керълайн се събужда, тя вижда кехлибарения кристал и го прибира в чантата си, без да знае за силата му. Стефан заключва Деймън в къщата на Салваторе, под стражата на Зак. Съветът на откривателите са стигнали до извода, че вамипирите са се завърнали в града. Те трябва да ги победят с джобния часовник на семейство Гилбърт.
05 5 Ти за мен не си мъръв
("You're undead to me")
Кевин Брай Шон Рейкрафт & Габриел Стентън 8 октомври 2009 12 ноември 2011 3.52
Докато Деймън отслабва още повече като стои заключен в мазето на Салваторе, отношенията между Вики и Джеръми нарастват все повече. В училището организират автомивка. Бони разбира, че повече не може да бяга от силите и същността си и се отдава на тях. Междувременно, чарът на Логан помага за това да има вечеря в дома на Гилбърт. Повреме на нея, той открадва джобния часовник. Елена разбира, че непознат познава Стефан от 1953 година. След това Елена иска от Стефан обяснение за това кой е всъщност. Деймън използва връзката си с Керълайн, за да го освободи. След това убива Зак и се нахранва с Вики.
06 6 Изгубени момичета
("Lost girls")
Маркос Сиега Кевин Уилямсън & Джули Плек 15 октомври 2009 13 ноември 2011 3.88
Стефан обяснява на Елена за миналото си с Деймън и Катрин. През 1864 година, двамата са обичали една и съща жена - Катрин, която превръща и двамата във вампири. Междувременно, Деймън прекарва деня в капан в къщата на Салваторе заедно с Вики. Те се хранят един от друг, а тя се превръща във вампир. Стефан разбира за това и се опитва да я разубеди да завърши трансформацията. Логан използва джобния часовник и открива Стефан и Вики в гората. Прострелва го, мислейки, че е нападнал Вики. Деймън спасява Стефан като атакува Логан. Вики не може да се препори с глада, нахранва се от Логан и завършва трансформацията си. Стефан казва на Елена, че Вики е станала вампир. Елена решава да запази това в тайна.
07 7 Преследвана
("Haunted")
Ернест Р. Дикерсън Андрю Крайсберг & Кевин Уилямсън & Джули Плек 29 октомври 2009 19 ноември 2011 4.18
Стефан се опитва да помогне на Вики в това да бъде вампир. Към костюма на Бони за хелуинското парти пасва и кехлибарения кристал на Деймън, затова Керълайн й го дава. На партито Вики атакува Джеръми и Елена и Стефан е принуден да забие кол в сърцето й. Стефан казва на Елена, че ще въздейства на Мат и Джеръми да забравят за случилото се. Но той не е сигурен, че ще заличи спомените им напълно. Затова Деймън иска да го направи той и казва "Аз ще поема вината за изтритите спомени.".
08 8 162 Свещи
("162 candles")
Рик Бота Барби Клигман & Габриел Стентън 5 ноември 2009 20 ноември 2011 4.09
Един стар приятел на Стефан пристига в града за рожденния му ден - 350-годишната му приятелка вампирка Лекси. Тя помага на Елена да разбере стойността на любовта и й помага да направи първата стъпка към Стефан. Междувременно, Джеръми спира наркотиците и започва да пиши домашните си, след като Деймън му въздейства. Деймън дава на шериф Форбс кутия с върбинка, а тя му разкава за всички ловци на вампири в града. Деймън обвинява Лекси за смъртта на местно момче и казва това на шериф Форбс. Полицаят отвежда Лекси от заведението. Извън бара, Деймън промушва Лекси с кол и я убива, преди тя да разкаже на шерифа за това кой е той всъщност. Стефан е бесен за направеното от Деймън. Той иска да го убие и да се отърве от него, но не успява да го направи. Докато Бони носи кехлибарения кристал, тя сънува кошмари, а накрая се озовава в гробището.
09 9 Историята се повтаря
("History repeating")
Маркос Сиега Брайън М. Холдман & Браян Йънг 12 ноември 2009 26 ноември 2011 4.10
Нов учител по история се появява в училището, Аларик Салцман, за да замести господин Танър. Джеръми забелязва пръстена си, който наподобява на носен от вампири. Джеръми представя новия учител по история на Джена, който остава ослепена от него. Аларик иска от Джена да го покани в дома си, но тя не го прави, защото Джеръми е там. Когато Бони има сънища за нейния прародител, Емили, момичетата решават да направят сеанс, с който да премахнат Емили от Бони. Междувременно, Деймън признава причина, поради която наистина се връща в Мистик Фолс - да възкреси Катрин, с помощта на кехлибарения кристал, който Емили му е дала в деня, в който Катрин умира. Стефан се опитва да го спре, знаейки, че с това ще предизвика хаос в Мистик Фолс, защото всички вампири от 1864 година ще излезнат от гробницата. По пътя към страта църква на Фел, Деймън напомня на Емили за сделката им преди век и половина - Деймън ще защитава всички хора от рода на Емили, а Емили ще защити Катрин. Деймън иска да вземе кехлибарения кристал, но Емили използва силата си и го хвърля към едно дърво. Тогава тя унищожава кристала и осуетява плана на Деймън. След това Емили се осбобождава от тялото на Бони. Деймън атакува Бони, но Стефан я спасява като й дава да пие от кръвта му. Бони е уплашена от Стефан, но Елена й разказва всичко за него и същността му. Елена казва на Стефан, че може да се справи с връзката им, но той отвръща, че не може, защото около него са умрели много хора, така че той ще напусне града. Мат продължава да бъде до Керълайн, когато тя има нужда. Логан се връща като вампир и се опитва да влезе в къщата на Елена.
10 10 Повратната точка
("The turning point")
Дж. Милър Тобин Кевин Уилямсън & Джули Плек & Барби Клигман 19 ноември 2009 27 ноември 2011 3.57
Джеръми решава да се върне към старото си хоби на скициране на митични същества, което е спрял след смъртта на родителите си. Междувременно, Логан е причината за някои убити жители на Мистик Фолс. Мат и Керълайн продължават да бъдат заедно. Той казва на Тайлър, че обича да прекарва времето си с Керълайн. Шериф Форбс разказва на Деймън за скорошните атаки в града. Стефан казва на Елена, че има нов вампир, но няма представа кой е той. Аларик помага за спирането на малък спор между Джеръми и Тайлър. Логан отвлича Керълайн след спор с шерифа, но Стефан и Деймън я спасяват. Логан казва на Деймън, че има друг начин, чрез който да възкреси Катрин. Елена казва на Стефан, че го обича и той остава в града. После приспиват заедно. Но когато Стефан отива да си вземе нещо за пиене, Елена вижда снимката на Катрин и разбира, че тя е точно като нея. След това напуска дома на Стефан и колието си с върбинка на снимката на Катрин. Аларик се изправя срещу Логан и му казва да остави Джена на мира. Логан го атакува, но Аларик пробожда сърцето му с кол и го убива. Елена прави катастрофа, след като се опитва да не блъсне един човек посредата на пътя, но тя осъзнава, че това не е човек. Непознатият започва да се приближава към колата, а Елена се разпищява.
11 11 Кръвни линии
("Bloodlines")
Дейвид Барет Шон Рейкрафт & Кевин Уилямсън & Джули Плек 21 януари 2010 3 декември 2011 3.68
Пристигането на Деймън кара непознатият да избяга. След това Деймън изважда Елена от колата. Деймън води Елена с него в Джорджия, за да се види със стара приятелка, Бри. Тя е вещица и той се надява, че може да му помогне, за да върне Катрин. Бри се обажда на Лии (гаджето на Лекси, която Деймън уби) и той иска да му отмъсти. Елена спасява Деймън, а той убива Бри, заради предателството. В Мистик Фолс, Стефан отива при бабата на Бони, която може да помогне на Бони да развие новите си сили. Междувременно, Джеръми среща Ана, младо момиче, което познава миналото на Мистик Фолс. Когато Елена и Деймън се връщат, Стефан й разкрива, че той я е спасил от катастрофата, при която загинаха родителите й. Стефан й казва, че родителите й всъщност са я осиновили, но не знае нищо повече за това. Той твърди, че обича Елена и тя му прощава. Аларик седи в Грила и разбира, че Деймън е вампирът убил жена му преди години.
12 12 Неприятният град
("Unpleasantville")
Лиз Фрийдландър Барби Клигман & Браян Йънг 28 януари 2010 4 декември 2011 3.71
Докато Стефан и Деймън се опитват да разберат кой е новият вампир в града, Стефан дава на Елена още върбинка, която да сложи във вещите на семейството и приятелите си. За да спечели пари, Мат започва да работи в Грила като помощник-келнер, където бившата футболна-звезда Бен работи като барман. Бен отива на помощ на Бони, когато забелязва, че Деймън я притеснява. Деймън и Стефан придружават Елена до училищните танци за 50-те. Там Аларик се запознава с Деймън. Ноа, вампирът от катастрофата, който дебне Елена, е убит от Стефан и Деймън. Преди да умре, той разкрива, че начинът, по който могат да отворят гробницата, се намира в дневниците на Гилбърт. Докато Джена и Аларик се прибират у дома след партито, Аларик й казва, че съпругата му е със същото име като майката на Елена. Междувременно, Ана продължава да опитва да се сближи с Джеръми, защото иска да получи от него дневникът на Гилбърт. В крайна сметка, става ясно, че Ана и Бен са вампири, които са гаджета.
13 13 Децата на прокълнатите
("Children of the damned")
Маркос Сиега Кевин Уилямсън & Джули Плек 4 февруари 2010 10 декември 2011 3.99
Епизодът започва с ретроспекция за Деймън и Катрин през 1864 година, когато Катрин и Деймън се целуват. Споменът избледнява и Деймън отива в стаята на Стефан, където Елена и Стефан са в леглото. Деймън им напомня, че им се доверява и си тръгва. В ретроспекция, Стефан и Деймън си спомнят за предишните действия на жителите на Мистик Фолс, включително и техният баща, Джозепе Салваторе. В наши дни, срещата на Бони и Бен взема неочакван обрат, когато тя открива, че Бен е вампир. След това той я отвлича. Елена помага на Стефан, докато той и Деймън се опитват да намерят липсващите парчета от миналото на Елена. Стефан научава истинската причина, поради която Аларик проявява интерес към историята на града. Въпреки че Ана открадва дневникът на Гилбърт преди Стефан да го вземе, той все пак успява да види какво пише в него от копията, които Аларик е направил преди това. Стефан и Елена отиват до гроба на Джозепе Салваторе, за да открият книгата с магии. Приятелката на Джеръми, Ана, разкрива, че е дъщеря на Пърл (един от вампирите, заключени в гробницата, заедно с Катрин). Деймън взима дневникът на Гилбърт и се отправя към гроба на баща си. Той вижда, че Стефан и Елена са там и копаят гроба на баща им. Деймън взима книгата. Стефан завежда Елена до дома й и отива да й вземе апирин, защото я боли главата. След това той научава, че Ана е в къщата. Стефан я познава и тича към стаята на Елена. Но той е закъснял и Ана е отвлякла Елена.
14 14 Заблуди ме веднъж
("Fool me once")
Маркос Сиега Брет Конрад 11 февруари 2010 11 декември 2011 3.51
Стефан помага на Елена и Бони в опасна ситуация. Джеръми кани Ана на парти в гората, без да знае, че тя има собствени причини да иска да се срещне с него там. Докато Стефан, Деймън и Елена работят с Бони и баба ѝ, за да отворят гробницата, всички са шокирани от това, което откриват.
15 15 Няколко добри хора
("A few good men")
Джошуа Бътлър Браян Йънг 25 март 2010 17 декември 2011 3.33
Мат и Керълайн са изненадани от внезапната поява на майката на Мат – Кели. Стефан и Елена са разтревожени от новия начин на мислене на Деймън. Деймън е помолен от шериф Форбс да вземе участие в ергенско наддаване за набиране на средства.Аларик разкрива шокиращи тайни от миналото си. С помощта на Джена и Стефан, Елена е решена да разбере всичко, което може за родната си майка, но истината може да ѝ дойде в повече, отколкото може да понесе.
16 16 Отиде си съседството
("There goes the neighborhood")
Кевин Брей Брайън О & Андрю Чамблис 1 април 2010 18 декември 2011 2.80
Ана води изненадващ гост със себе си, когато отива на посещение в дома на Деймън. Елена и Стефан отиват на странна двойна среща с Карълайн и Мат, но Стефан и Мат откриват, че имат общи интереси. Джена се среща със старата си приятелка Кели, а връзката на Джеръми с Ана отива в неочаквана посока.
17 17 Нека правилният влезе
("Let the right one in")
Денис Смит Браян Йънг & Джули Плек 8 април 2010 24 декември 2011 3.48
Когато Стефан и Деймън си спечелват опасен нов враг, Стефан неочаквано се оказва в опасна ситуация. Деймън и Елена се опитват да убедят Аларик да им съдейства да помогнат на Стефан. Мат е обнадежден, че майка му Кели, се е върнала за да остане. След като колата ѝ се разваля по време на буря, Керълайн прави ужасяващо разкритие, което шокира всички в града.
18 18 Под контрол
("Under control")
Дейвид Фон Анкен Барби Клигман & Андрю Чамблис 15 април 2010 25 декември 2011 3.15
Докато Стефан се бори да овладее новото си положение, Елена и Джеръми са изненадани от посещението на чичо им, Джон Гилбърт. Аларик има странен разговор с Елена за Изабел.На събитието по повод деня на основателите Стефан демонстрира странно парти настроение, а опитът на Деймън да открие защо чичо Джон се е върнал в града завършва лошо. Инцидент на партито причинява неприятности между Мат и Тайлър, а отношенията между Мат и майка му, Кели,достигат ново дъно. Междувременно усилията на Елена да утеши Джеръми се провалят и той решава да вземе нещата в свои ръце.
19 19 Мис Мистик Фолс
("Miss mystic falls")
Маркос Сиега Брайън О & Керълайн Драйс 22 април 2010 31 декември 2011 3.33
На тържеството за деня на основателите Елена и Керълайн се съревновават за титлата "Мис Мистик Фолс” срещу някои от другите момичета от град, включително Тина Фел и Амбър Брадли. Елена е щастлива, че Бони се е върнала в града, но тя все още с проблеми, с които трябва да се справи. Джон Гилбърт се опитва да сплаши Деймън, но планът му не довежда до желания резултат. Деймън открива, че Стефан крие опасна тайна, която може да повлияе на всички в града.
20 20 Кръвни братя
("Blood brothers")
Лиз Фрийдландър Кевин Уилямсън & Джули Плек 29 април 2010 1 януари 2012 3.39
Докато Стефан се опитва да се примири с миналото си, той и Деймън разкриват части от историята си на Елена докато тя най-накрая научава истината за това как са станали вампири. Пърл има сериозен спор с Джон Гилбърт. Деймън и Аларик се опитват да намерят мистериозното изобретение срещу вампири преди Джон. Приятелството и флиртът между Джеръми и Ана се задълбочават.
21 21 Изабел
("Isobel")
Дж. Милър Тобин Керълайн Драйс & Брайън Йънг 6 май 2010 7 януари 2012 3.31
Изабел се завръща в Мистик Фолс и изненадва Аларик с вампирското си отношение, и изискванията си Аларик да ѝ уреди среща с дъщеря ѝ Елена. Когато майка и дъщеря най-накрая се срещат, Изабел отказва да отговори на повечето въпроси на Елена, но заявява, че тя няма да се спре пред нищо, за да открие мистериозното изобретение, което Джон Гилбърт е търсел. Опасните действия на Изабел принуждават Стефан, Деймън и Бони да се намесят и да помогнат на Елена да се справи със ситуацията.
22 22 Денят на основателите
("Founder's day")
Маркос Сиега Браян О & Андрю Чамблис 13 май 2010 8 януари 2012 3.47
Деня на основателите най-накрая идва, всички са заети с последни приготовления за зарята за 150 празненство за Деня на основателите. Стефън се чувства неудобно от новото отношение на Деймън към Елена, но Елена е по-загрижена да оправи връзката си с Джеръми. Джеръми се притеснява за Ана, но не е сигурен че е наясно с последните ѝ планове за бъдещето. Докато Керълайн се наслаждава на деня си като кралица на тържеството, тя също се опитва да помогне на Мат и Тайлър да върнат приятелството си. Най-накрая, въпреки че Деймън и Аларик направиха всичко възможно да спрат Джон Гилбърт, той успява да осъществи плана си и превръща Деня на основателите в хаос, унищожение и смърт.

Сезон 2 (2010–2011)[редактиране | редактиране на кода]

Американският канал The CW обявява, че ще има 2 сезон на 16 февруари, 2010. Сезонът започна на 9 септември, 2010 и завърши на 12 май, 2011.

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Първо излъчване в България Рейтинг (в милиони)
23 1 Завръщането
("The return")
Дж. Милър Тобин Кевин Уилямсън & Джули Плек 9 септември 2010 14 януари 2012 3.36
В същата вечер като финалния епизод на миналия сезон, Елена пристига у дома в един кошмар, когато открива чичо Джон и Джеръми. В болницата шериф Форбс е успокоявана от Мат, Бони и Деймън докато очаква да разбере дали Керълайн ще оцелее след катастрофата. След объркващ разговор с Елена за събитията от предишната вечер, Деймън е първият който осъзнава, че Катрин се е завърнала. Пристигането на Катрин изпраща Стефан и Деймън по един път, за да открият какво иска тя, защо се е върнала и каква точно заплаха е за хората, които те обичат. В същото време, все още замаян от смъртта на баща си, Тайлър е изненадан, когато неговият очарователен и мистериозен чичо, Мейсън Локууд пристига, за да утеши семейството.
24 2 Един смел нов свят
("Brave new world")
Джон Дал Брайън Йънг 16 септември 2010 15 януари 2012 3.05
Когато обърканата и отчаяна Керълайн напуска болницата и се присъединява към приятелите си на карнавала на Мистик Фолс, Деймън иска да предприеме незабавни действия, но Стефан и Елена защитават Керълайн. Мат е напълно озадачен от поведението на Керълайн, но все още се опитва да обсъди с нея чувствата си. Деймън има подозрения за чичото на Тайлър – Мейсън и използва непостоянният характер на Тайлър, за да накара Мейсън да разкрие тайната си. Разстроена от всичко, което се случва около нея, Бони си излива гнева върху Деймън.
25 3 Изгряването на злата луна
("Bad moon rising")
Патрик Нориси Андрю Чамблис 23 септември 2010 21 януари 2012 3.57
Елена, Деймън и Аларик предприемат пътуване до университета Дюк и търсят в изследванията на Изабел за фолклора и паранормалните явления, за да видят дали могат да разкрият някакви улики за мистерията около семейство Локууд. Бившата студентка на Изабел – Ванеса, предлага да ги ориентира в изследването и самата тя научава доста нови неща. Стефан се изправя лице в лице с ужасяваща нова опасност в гората, а Тайлър прави шокиращо разкритие за Мейсън.
26 4 Път към спомените
("Memory lane")
Керълайн Драйс Роб Харди 30 септември 2010 22 януари 2012 3.18
Стефан предприема драстични мерки, за да разбере истинската причина Катрин да се върне в Мистик Фолс, и е шокиран, когато тя разкрива нови тайни за това, какво наистина се е случило през 1864 година. Деймън опитва нова тактика да разреши проблемите му с Мейсън, но ще се оказва скъпо. Тайлър притиска Мейсън да му каже истината за семейство Локуу. Най-накрая, когато Катрин поставя ултиматум, Стефан и Елена остават с много малко възможности.
27 5 Убий или бъди убит
("Kill or be lilled")
Джеф Улнаф Майк Даниелс 7 октомври 2010 28 януари 2012 3.47
Тайлър научава повече за проклятието на семейство Локууд от Мейсън. Стефън и Деймън спорят как да се справят с Мейсън. Елена се опитва да държи Джеръми на страна от мистерията Локууд , но брат ѝ се опитва да се мотае с Тайлър и Мейсън споделя потресаваща информация с шериф Форбс, която води до една нощ, наситена с насилие, признания и разбито сърце.
28 6 План Б
("Plan B")
Джон Беринг Елизабет Крафт & Сара Фейн 21 октомври 2010 29 януари 2012 3.62
Въпреки усилията на Елена да опази Джеръми, той предлага да помогне на Деймън и Аларик да се справят с Катрин. Шериф Форбс и Керълайн споделят малко време като майка и дъщеря. Бони случайно открива нова информация за Мейсън и я споделя със Стефан, след което Деймън поема нещата в свои ръце.
29 7 Маскарад
("Masquerade")
Чарлз Бийсън Кевин Уилямсън & Джуи Плек 28 октомври 2010 4 февруари 2012 3.55
Стефан и Деймън измислят нов план за това как да се справят с Катрин на маскения бал на Локууд. Катрин се свързва със старата си приятелка Луси, за да я придружи на бала. Бони, Джеръми и Аларик правят всичко по силите си да помогнат на Стефан и Деймън, но Катрин има изненадващ план, който никои от тях не може да предвиди. Нещата тотално се объркват, когато Мат и Тайлър започват да пият шотове със своите приятели.
30 8 Роуз
("Rose")
Лиз Фридлендер Браян Йънг 4 ноември 2010 5 февруари 2012 3.63
Стефан и Деймън приемат помощта на Елена, и с течение на времето разбират изненадваща нова информация за хората, вампирите и събитията от далечното минало, неща, които не са това, което те са искали да чуят. Джеръми помага на Бони след като тя прави трудна и изтощителна магия, а Керълайн прави всичко по силите си, за да направи нещата по-лесни за Тайлър. Най-накрая, Стефан и Деймън достигат до ново споразумение.
31 9 Катерина
("Katerina")
Дж. Милър Тобин Андрю Чамблис 11 ноември 2010 11 февруари 2012 3.50
Елена поставя себе си в опасна ситуация, докато търси истината за миналото на Катрин и какво може да крие нейното собствено бъдеще. Знаейки, че Стефан никога не би се съгласил с нейния план, Елена кара Катрин да обещае, че ще го пази в тайна. Деймън използва новооткрит довереник да му помогне да открие истинската цел и силата на лунния камък. Джеръми и Бони се запознават с Лука, нов ученик с изненадваща семейна история.
32 10 Жертвоприношението
("The sacrifice")
Ралф Хемъкър Керълайн Драйс 2 декември 2010 12 февруари 2012 3.46
Елена решава да вземе нещата в свои ръце и предлага изкушаващ стимул на Роуз в замяна на нейната помощ. Когато нещата вземат неочакван обрат, Роуз се обръща към Деймън, за да се справи с плана, който Елена вече е пуснала в действие. Безразсъдният опит на Джеръми да помогне на Бони да си върне лунния камък го поставя в животозастрашаваща позиция и принуждава Стефан да се изложи на опасност, за да го предпази от Катрин. Бони и Лука стават по-близки. Тайлър показва на Керълайн избата на Локууд, където тя прави ужасяващо откритие и за двамата.
33 11 Под лунната светлина
("By the light of the moon")
Елизабет Алън Майк Даниелс 9 декември 2010 18 февруари 2012 3.16
С приближаването на пълнолунието, Керълайн помага на Тайлър да се подготви за трансформацията, той е безсилен да я спре. Докато Стефан и Катрин играят психологически игри един с друг, Деймън и Аларик са подозрителни, когато непозната на име Джулс се появява в Мистик Фолс, търсейки приятеля си Мейсън. Елена е ядосана от това докъде са стигнали Джеръми и приятелите ѝ, за да я защитят. Бони и Лука работят заедно върху заклинание, въпреки че все още пазят тайни един от друг. Най-накрая Илайджа се появява неочаквано с предложение, което може да промени всичко.
34 12 Спускането
("The descent")
Маркос Сиега Сара Фейн & Елизабет Крафт 27 януари 2011 19 февруари 2012 3.55
Стефан има свои идеи за новия план на Елена за бъдещето. Докато Деймън се опитва да изкопчи истината от Джулс, той моли Елена да държи под око Роуз, ситуация, която неочаквано се оказва опасна. Керълайн и Мат се опитват да бъдат честни за чувствата си един към друг, а реакцията на Тайлър спрямо ведростта на Карълайн идва като изненада за него. Деймън се опитва да скрие истинските си чувства, когато смъртта го наранява по-силно, отколкото е очаквал.
35 13 Проблеми с татко
("Daddy issues")
Джошуа Бътлър Кевин Уилямсън & Джули Плек 3 февруари 2011 24 февруари 2012 3.22
Джон Гилбърт се завръща в Мистик Фолс като неприятна изненада за Елена, Джена и Деймън. Карълайн споделя със Стефан за разговора си с Тайлър, а той прави всичко възможно да спечели доверието на объркания и конфликтен Тайлър. Джеръми успокоява Бони след обезпокоителния ѝ разговор с Джонас. Когато Джулс взема заложник, ситуацията бързо ескалира в насилствен сблъсък.
36 14 Плачещият вълк
("Crying wolf")
Дейвид Фон Анкен Брайън Йънг 10 февруари 2011 25 февруари 2012 2.78
Стефан и Елена заминават като се надяват да бъде романтичен уикенд в семейната къщата на Гилбърт до езерото, но не осъзнават, че са ги проследили. Джена започва да се безпокои, че Аларик не е бил искрен с нея. Джулс обяснява важността на проклятието на слънцето и луната на Тайлър, но пропуска да спомене важен детайл. Деймън отива на сбирката на историческото общество, за да говори с Илайджа, но Илайджа не издава никакви тайни. С помощта на Керълайн и Джеръми, Бони използва измама, за да получи шокираща нова информация от Лука. Накрая Тайлър дава няколко съвета за връзките на Мат.
37 15 Вечерното парти
("The dinner party")
Маркос Сиега Андрю Чамблис 17 февруари 2011 3 март 2012 3.07
Стефан разказва на Елена за тъмните дни от своята история и за човека, чието влияние е променило всичко, и как той е бил "изкормвача". След като измъква истината от Лука, Джонас изяснява чувствата си на Бони и Джеръми.Опитвайки се да хване Илайджа със свален гард, Деймън организира вечеря за него, Джена, Аларик и Анди , но информация в последния момент превръща плановете му в хаос.
38 16 Гостът
("The house guest")
Майкъл Катлиман Керълайн Драйс 24 февруари 2011 4 март 2012 2.98
Психологическите игри на Катрин започват лазят по нервите на всички, но Деймън, Стефан и Елена осъзнават, че познанията ѝ за историята на Мистик Фолс ще им помогнат да останат живи. Разстроена от отношенията си с Мат, Керълайн намира нов начин да привлече вниманието му. Аларик прави изненадващо признание на Джена, а Катрин признава нещо съвсем различно на Деймън. Междувременно, Стефан и Бони се опитват да убедят Джонас и Лука, че всички трябва да работят заедно, но липсата на доверие на Джонас води до изпълнена с насилие и огън конфронтация.
39 17 Опознай врага си
("Know thy enemy")
Уенди Стенцлър Майк Даниелс 7 април 2011 10 март 2012 2.73
Елена и Аларик нападат Джон, когато неочакваното пристигане на Изабел оставя Джена съкрушена. Бони, заедно с Деймън и Джеръми, се опитва да открие заклинанието, което ще ѝ е необходимо, за да впрегне силите на предците си. Отхвърлената Керълайн не знае какво да прави с Мат. Стефан и Деймън осъзнават , че имат ново тайно оръжие.
40 18 Последният танц
("The last dance")
Джон Беринг Майкъл Нардучи 14 април 2011 11 март 2012 2.81
Докато училището се подготвя за "Партито на 60-те”, Елена започва да получава обезпокоителни съобщения от Клаус от необикновен източник. Бони се опитва да убеди Джеръми, че е достатъчно силна, за да помогне на Елена, но притесненият Джеръми иска съвет от Стефан. Керълайн убеждава Мат да я заведе на танците. Очаквайки Клаус да се появи на танците, Деймън и Аларик идват като придружители, но Клаус играе сложна игра, която ги държи на ръба. Най-накрая, Деймън измисля нов план, който шокира и разстройва всички.
41 19 Клаус
("Klaus")
Джошуа Бътлър Кевин Уилямсън & Джули Плек 21 април 2011 17 март 2012 2.70
Стефан и Деймън сa бесни, когато разбират, че Елена е изпреварила и двамата и е направила нов съюз, за да победи Клаус. Несъгласието за това как да предпазят Елена води до нарастващо напрежение между братята Салваторе. Междувременно Стефан е зает да предпазва обърканата и изплашена Джена. Ретроспекции от 1491 година разкрива как Катрин е представена на Илайджа и Клаус, заедно с произхода на проклятието на слънцето и луната. Елена научава шокираща информация за мотивите на Клаус.
42 20 Последният ден
("The last day")
Дж. Милър Тобин Андрю Чамблис & Браян Йънг 28 април 2011 18 март 2012 2.68
Деймън е готов да отиде изключително далече, за да попречи Елена да стане жертва на плана на Клаус да премахне проклятието. Действията на Деймън го вкарва в скандал със Стефан, а напрежението, което се поражда между братята заради различните им мнения как да спасят Елена, избухва в ужасяващ конфликт. Тайлър се връща в Мистик Фолс след като получава обезпокояващо обаждане. С наближаването на пълнолунието, което бележи и ритуала на жертвоприношението, Стефан и Елена прекарват заедно един романтичен ден, опасявайки се, че може да им бъде последен.
43 21 Слънцето също изгрява
("The sun also rises")
Пол М. Сомърс Кералайн Драйс & Майк Даниелс 5 май 2011 24 март 2012 2.84
С настъпването на пълнолунието, Елена се опитва да се подготви за това, което Клаус е планирал, а Тайлър се изправя пред второто си трансформиране. Ужасяващите събития бързо излизат от контрол, въпреки неочакваният акт на смелост.Най-накрая, Джон и Джена са погребани, а Деймън признава на Стефан за ужасното нещо, срещу което трябва да се изправи.
44 22 Докато лежа умирайки
("As I lay dying")
Джон Беринг Тюри Майер & Ал Септън & Майкъл Нардучи 12 май 2011 25 март 2012 2.86
Докато Мистик Фолс представя прожекцията на "Отнесени от вихъра" на градския площада, Деймън си припомня спомени за Катрин през 1864 година, които се смесват с реалността за Елена в настоящето. Стефан плаща ужасна цена за опита си да предотврати трагедия, а шериф Форбс прави убийствена грешка, докато се опитва да защити всички. Повече от един живот виси на косъм, докато последствията от жертвения ритуал приключват с ужасяващи заключения.

Сезон 3 (2011–2012)[редактиране | редактиране на кода]

Американският канал The CW обявява, че ще има 3 сезон на 26 април, 2011. Сезонът започна на 15 септември, 2011 и завърши на 10 май, 2012.

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Първо излъчване в България Рейтинг (в милиони)
45 1 Рожденият ден
("The birthday")
Джон Беринг Кевин Уилямсън & Джули Плек 15 септември 2011 11 март 2013 3.10
На сутринта на осемнадесетия рожден ден на Елена, Кералайн е заета с планирането на парти, но Елена е фокусирана върху откриването на каквито и да е следи, които биха могли да ѝ помогнат да открие Стефан. Деймън също търси Стефан, докато се опитва да защити Елена и да я предпази да не извърши нещо, с което да привлече вниманието на Клаус. Междувременно, Клаус и Стефан са заети с преследването на върколак на име Рей Сътън. Сега, работейки в Мистик Фолс, заедно с Мат, Джеръми се опитва да разбере защо продължава да вижда призраците на Вики и Ана, след като беше върнат към живота от магията на Бони. Междувременно, Аларик дава най-доброто от себе си, за да се грижи за Елена и Джеръми, докато се справя с мъката си след смъртта на Джена. И накрая, Керълайн и Тайлър са изправени пред едно ново и неочаквано предизвикателство.
46 2 Хибридът
("The hybrid")
Джошуа Бътлър Ал Септън & Тюри Майер 22 септември 2011 12 март 2013 2.52
Клаус се опитва да изпълни план, който ще му даде повече сила, но дори и с принуденото участие на върколака Рей Сътън, нещата не вървят така, както ги е планирал. Аларик и Деймън неохотно се присъединяват към новата стратегия на Елена за откриването на Стефан, но това отвежда Деймън в опасна битка с неочакван враг. Джеръми се обръща към Мат за помощ, тъй като се опитва да разбере какво искат от него духовете от миналото му. Без да подозира, че Керълайн се нуждае от помощта му, Тайлър се изправя пред емоционален конфликт с майка си.
47 3 Краят на аферата
("The end of the affair")
Крис Грисмър Керълайн Драйс 29 септември 2011 13 март 2013 2.74
Клаус и Стефан пристигат в Чикаго, където Стефан среща вампирк на име Ребека, която не е загубила интереса си към него, от десетилетия. В ретроспекцията в Чикаго от 1920-та година, Стефан се изправя лице в лице с шокираща истина от неговото диво минало. След като Деймън научава местонахождението на Клаус и Стефан от неочакван източник, той и Елена тръгват по следата. Обратно в Мистик Фолс, Тайлър е разтревожен заради Керълайн и се обръща към шериф Форбс за помощ.
48 4 Обезпокоително поведение
("Disturbing behavior")
Уенди Стенцлър Браян Йънг 6 октомври 2011 14 март 2013 2.63
Все още в Чикаго, Клаус използва Глория, коятое вещица, която той познава отдавна, да му помогне да открие лишсващата информация, която ще обясни защо планът му не работи. Магиите на Глория разкриват интригуващи проблясъци за истината, но тя скоро осъзнава, че се нуждае от това, което знае Стефан, за да завърши загадката. Когато Стефан изведнъж се оказва в опасност, помощта идва от изненадващ съюзник. Обратно в Мистик Фолс, разочароващ нов враг избутва Деймън до ръба и той напада по начин, по който ще има трайни последици. Керълайн се бори със собствените си емоционални проблеми, дори когато се опитва да помогне на Елена да се изправи пред чувствата си. Джеръми прави кратък, но тревожен пробив с един от неговите призрачни посетители, оставяйки го по-объркан от всякога. Най-накрая, Бони има странна среща, която ще засегне всички.
49 5 Сметката
("The reckoning")
Джон Беринг Майкъл Нардучи 13 октомври 2011 15 март 2013 2.89
Въпреки всичко, което се е случило, Керълайн е решена да види, че Елена, Бони, Мат и Тайлър се наслаждават на Вечерта на шегите преди учебната година да започне в гимназия "Мистик Фолс". Въпреки това, когато непоканени гости се появяват, не отнема много време вечерта да вземе смъртоносен обрат. Деймън убеждава Джеръми, че той може да използва новата си връзка с другата страна, за да помогне да намерят начин да се защитят от Клаус. Най-накрая, Клаус засилва влиянието си върху Стефан и го използва за все по-агресивни и опасни цели.
50 6 Мирише на тинейджърски дух
("Smells like teen spirit")
Роб Харди Джули Плек & Кералайн Драйс 20 октомври 2011 18 март 2013 3.03
В първия ден на последната им година, Елена, Керълайн, Бони и Мат все още се възстановяват от последните събития, докато Тайлър изглежда, че се наслаждава на всичко, твърде много. Деймън е раздразнен от нов гост, и всеки е изненадан от пристигането на нов ученик в класа на Аларик. Мат моли Бони за помощ, когато той осъзнава, че прави сериозна грешка. Междувременно,Стефан продължава да изпълнява последната си задача от Клаус.
51 7 Призрачен свят
("Ghost world")
Дейвид Джаксън Ребека Съншайн 27 октомври 2011 19 март 2013 3.28
Докато Мистик Фолс се приготвя да отпразнува радиционната Нощ на просветлението, градът е нападнат от духовете на мъртвите. След особено насилствен сблъсък с ядосан дух, Деймън моли Бони да открие каква е причината за изненадващата сила на духовете. Елена убеждава Джеръми да използва връзките си с другата страна, за да и помогне да открие нов да стигне до Стефан. Най-накрая, Аларик разкрива дълго скрита улика за миналото.
52 8 Обикновените хора
("Ordinary people")
Дж. Милър Тобин Ник Уотърс & Джули Плек & Керълайн Драйс 3 ноември 2011 20 март 2013 3.51
С помощта на Елена и Бони, Аларик се опитва да разгадае значението на новото си откритие. Елена и Ребека се се изправят една срещу друга, докато Ребека най-накрая разкрива някои от древните тайни на семейството си и насилственото минало, което споделя с Клаус и Илайджа. Деймън опитва нов необмислен подход, за да се свърже със Стефан, и двамата са изненадани от неочакван съюзник.
53 9 Балът
("Homecoming")
Джошуа Бътлър Евън Блейвайс 10 ноември 2011 21 март 2013 3.17
В нощта на танците на бала, Ребека разкрива пред Елена защо тази вечер е толкова важна за нея, оставяйки Елена с неясни емоции. Керълайн и Мат са шокирани от поведението на Тайлър през цялата вечер. Нощта взема нереален обрат, когато Клаус задейства последния си план. Решен да надхитри Клаус, Деймън сключва опасно партньорство, водещо до ужасяващо развитие на събитията.
54 10 Новата сделка
("The new deal")
Джон Беринг Майкъл Нардучи 5 януари 2012 22 март 2013 3.32
Стефан е скрил ковчезите с телата на семейството на Клаус, и Клаус набързо прибягва до насилие, за да убеди Деймън и Елена, че никой няма да е в безопасност, докато не намери Стефан и не си върне семейството. Тайлър продължава да прави най-доброто от новите си способности на хибрид, но е принуден да се изправи срещу притеснителните последствия от действията си. След ужасяващ инцидент, Елена и Аларик започват още повече да се тревожат за поведението на Джеръми и още повече за безопасността му. Аларик се запознава с красивата доктор Фел, която е заинтригуванаа от невероятната му способност да се лекува. Докато Елена се опитва да сключи сделка с Клаус, тя му поднася новини, които наистина го шокират.
55 11 Нашият град
("Our town")
Уенди Стенцлър Ребека Съншайн 12 януари 2012 25 март 2013 2.86
Въпреки че Керълайн не е в настроение да празнува 18-я си рожден ден, Елена, Бони и Мат я изненадват с малко парти на необичайно място. Деймън и Стефан имат разногласия как най-добре да се справят с Клаус и Стефан безразсъдно решава да изпробва теорията си като доведе нещата до опасно екстремно положение. Бони е загрижена, когато Елена ѝ разказва за новите планове на Джеръми. На среща с основателите, Аларик още веднъж се натъква на д-р Фел, която е по средата на спор с бившия си приятел, медицински изследовател. Тайлър отказва да съдейства на желанието на Клаус и е изненадан, когато Клаус приема решението му.
56 12 Връзките, които свързват
("The ties that bind")
Джон Дал Браян Йънг 19 януари 2012 26 март 2013 2.71
Бони вярва, че повтарящите ѝ се сънища за ковчезите на Клаус, ще ѝ кажат как той може да бъде убит. Сънищата, също така, водят Бони до среща с майка ѝ Аби, с която не се е срещала от 15 години. В отдалечената ферма на Аби, Бони и Елена срещат Джейми, млад мъж, който Аби е приютила няколко години по-рано. Внезапната поява на Бони хваща Аби неподготвена, но тя дава най-доброто от себе си, за да обясни миналото. Тайлър се обръща към неочакван съюзник, в стремежа си да си върне свободата. Деймън е заинтригуван от новата приятелка на Аларик – д-р Фел, а Клаус продължава ожесточените преговори със Стефан за контрола на ковчезите със семейството му.
57 13 Извеждане на мъртвите
("Bringing out the dead")
Джефри Хънт Тури Майер & Ал Септиен 2 февруари 2012 27 март 2013 2.74
Елена и Аларик са шокирани, когато научават, че пръстовите отпечатъци на дървения кол, от който загина Браян Уолтърс, са на Елена. След като е неволно напднат от Тайлър, Бил страда от това, че има вампирска кръв в организма си, инжектирана от Меридит Фел, след като някой го намушква с нож, убивайки го и го превръща във вампир. Заедно с оживената компания на Илайджа, Стефан, Деймън и Клаус са съгласни на примирие повреме на вечерята. Изваждат кинжалите от Кол, Фин и Ребека, които са ядосани на Клаус. Бил решава да не завърши прехода си във вампир, оставяйки Керълайн разстроена. Елена и Мат пристигат у дома при Аларик, който се е наръгал с ножа. Елена го убива, но той се съживява, защото Елена е свръхестествено същество. Бони и майка й, Аби, успяват да отворят ковчега, в който е майката на древните вампири, Естер. Стефан казва на Деймън, че обича Елена, а той отвръща "Аз също.".
58 14 Опасни връзки
("Dangerous liaisons")
Крис Грисмър Керълайн Драйс 9 февруари 2012 28 март 2013 3.08
Елена е изненадана, когато получава покана за официален бал, а когато Деймън и Стефан разбират, че той ще се проведе в наскоро ремонтираното имение на Клаус, и двамата настояват да я придружат на събитието. Кeрълайн и Мат също получават покани за бала от неочаквани обожатели. На изисканото парти Елена научава за ужасяващ план, който може да доведе до многобройни жертви и тя трябва да реши на кого може да се довери и да сподели новата информация. Кeрълайн открива страна от Клаус, за която никой не подозира. Накрая, след една вечер на насилие и разбити надежди, Деймън намира нов начин да се справи със ситуацията.
59 15 Всички мои деца
("All my children")
Паскал Фершоорис Евън Блейвай & Майкъл Нардучи 16 февруари 2012 29 март 2013 2.90
След като Елена разбира за поредната непредпазливост на Деймън, с приятелите й са разочаровани от това как той реагира срещу древното семейство. Междувременно, Бони и майка й, Аби, разбират, че участват в ритуал за оравновесяване на природата (убиването на всички древни вампири, включващо две поколения вещици Бенет) Стефан и Деймън имат ултиматум от Илайджа, който държи Елена в опасност, затова те или ще спрат Естър, или Ребека ще убие Елена. Те молят Меридит и Аларик за помощ в убиването на Кол, чийто край завършва с ужасен избор: Клаус разбира за ритуала. Накрая, единственото решение за Деймън е да превърне Аби във вампир, след което тя няма да бъде вещица повече. Естър и Фин избягват, но са открити от древните вампири.
60 16 1912
("1912")
Джон Бееринг Джули Плек & Елизабет Р. Финч 15 март 2012 1 април 2013 2.64
Днешните убийства в Мистик Фолс напомнят на Деймън за подобен случай на престъпност един век по-рано. В ретроспекция до 1912, Деймън си спомня за красив вампир на име Сейдж, който му показва един съвсем нов начин, по който да съществува: жената не е само жертва, а и удоволствие. Шериф Форбс предупреждава Деймън да не се включва в разследването на убийствата, но той е убеден, че тя е заподозряла грешния човек, Аларик. Междувременно, Елена и Мат влизат с взлом в дома на Меридит, за да докажат, че тя е убийцата. Те намират скрита врата в гардероба й, в която има списание на семейство Гилбърт, което принадлежи на внучката на Джонатан Гилбърт.
61 17 Разчупи през
("Break on through")
Ланс Андерсън Ребека Съншайн 22 март 2012 2 април 2013 2.69
Деймън намира начин да убие древното семейство с помощта на Сейдж: старият мост над Уикъри е направен от бял дъб. Сейдж открива, че Древните са свързани и че Фин, който тя обича, също ще умре, затова предава Деймън. Аларик атакува Меридит, но за радост Елена и Стефан идват на време. Майката на Бони си тръгва, защото губи контрол над новата си същност и атакува нейния "син". Бони лекува Аларик, докато Стефан и Деймън търсят друг начин да убият Древните.
62 18 Убийството на един
("The murder of one")
Дж. Милър Тобин Керълайн Драйс 29 март 2012 3 април 2013 2.44
Стефан и Дейман кроят план как да убият Клаус с тяхното ново оръжие. Клаус и Ребека убеждават Фин да им помогне в плановете им да прекъснат връзката между тях, като след това те го съберат със Сейдж. Ребека разбира, че Деймън я е използвал, за да види спомените й за белия дъб, затова решава да му отмъсти. Тя пробожда Деймън с камата, след това го отвежда в имението на Клаус и го връзва за тавана с вериги, намазани с въбинка. Клаус принуждава Бони да премахне заклинанието на Естър. Бони не е сигурна дали може да го направи, но Клаус заплашва майка й и показва, че Кол държи Джеръми за заложник. Стефан примамва Фин от бара, където е бил със Сейдж. Той има малки пречки, но Елена и Мат успяват да убият Фин. След като той умира, Бони успешно премахва свързващото заклинание, като прави така че единствения умрял древен вампир да бъде Фин. В имението Ребека прави халюцинации на Деймън, така че той да вярва, че е на път да целуне Елена, след като тя го спасява и му дава да пие от кръвта си. Но Деймън разбира колко отчаяна е всъщност Ребека за внимание и любов и че тя всъщност го измъчва, защото се е ровел в спомените й. Стефан е атакуван от Сейдж, заради убийството на Фин. Сейдж е на път да сложи край на живота на Стефан, когато тя започва да кашля кръв и умира. Стефан, Елена и Керълайн разбират, че ако древен вампир умре, всички вампири, създадени от него, също умират. Стефан отива да преговаря с Клаус и вижда окървавения Деймън посредата на имението. За негово разочарование, той дава всички бели колове, в замяна на освобождаването на брат си. Клаус измъчва Деймън, за да накара Стефан да признае, че всъщност коловете са единадесет. Стефан е притеснен за брат и дава на Клаус всички колове. В знак на добра воля, Ребека освобождава Деймън. Керълайн и Елена подреждат пъзела от кръвни линии и осъзнават, че Тайлър е част от кръвната линия на Клаус. Затова, ако той умре, умира и Тайлър. Елена признава, че е раздвоена между Стефан и Деймън. Деймън отива да вземе последният кол от бял дъб, но разбира, че Аларик го е скрил някъде.
63 19 Сърце на мрака
("Heart of darkness")
Крис Грисмър Брайън Йънг & Евън Блейвай 19 април 2012 4 април 2013 2.21
Стефан казва на Елена, че той вярвя, че тя има чувства към Деймън. Затова ги праща на почивка заедно: първо, за да се увери, че Джеръми е в безопасност и за да види дали може да открие от кой древен вампир са произлезли те и второ, за да разбере дали Елена има чувства към Деймън. Докато те са на почивка, Стефан се опитва да открие кола от бял дъб, който "злият" Аларик е скрил. Деймън и Елена откриват Джеръми и искат той да говори с Роуз от другата страна, но те са прекъснати от Кол, който Деймън неутрализира с кол. Деймън и Елена карат Джеръми до един мотел, където той говори с Роуз. Тя му казва, че трябва да открият Мери Портнър, за да разберат дали са част от кръвата линия на Клаус. Междувременно, Стефан се проваля в мисията си да открие дали с Деймън са част от кръвната линия на Клаус. Той се опитва да открие кола от бял дъб, но Клаус идва. Обратно в мотела, Деймън и Елена се поддават на своята страст и се целуват. Междувременно, Стефан е принуден да придизвика злото у Аларик, за да открие кола. След дълги разговори Аларик му казва, че колът е в гробницата, където вампир не можа да влезе. Деймън, Елена и Джеръми отиват в къщата, където Мери живее. Деймън и Елена влизат вътре и намират Мери мъртва. Кол я е убил преди те да говорят с нея. Кол започва да удря Деймън с бейзболна бухалка. По-късно Елена казва на Стефан за целувката им с Деймън и мисли, че изпитва чувства и към двамата. Деймън се разстройва от съобщеното от Елена и й казва, че няма да направи избора й лесен за нея, а че тя трябва да избере сама. Керълайн е развълнувана, че Тайлър се връща в града, но той подозира, че нещо се случва между Керълайн и Клаус. По-късно откриа картината, която Клаус е нарисувал за Керълайн. Мат се опитва да държи Ребека заета с организирането на бала за 20-те, за да може Керълайн да прекара романтично време с Тайлър. Естър се появява в къщата на Клаус, където се изправя срещу Ребека и изведнъж умира. В края на епизода се разбира, че Естър е подмамила Ребека, за да влезе в нейното тяло, защото иска да работи заедно с Аларик.
64 20 Не излизай нежно
("Do not go gentle")
Джошуа Бътлър Майкъл Нардучи 26 април 2012 5 април 2013 2.22
Аларик открива нов съюзник, Естър, която ще го заведе по нов, опасен път - той ще стане вампир и ще трябва да убива вампирите. Деймън и Меридит се опитват да разберат как да премахнат "злата" страна на Аларик. За бала на 20-те, Бони пита Джеръми дали иска да отиде с нея и по предложение на Керълайн, Елена пита Стефан. Керълайн е приятно изненадана, когато Тайлър се появява на танците. Но Клаус застава между тях и казва, че в крайна сметка Керълайн ще избере него, дори сега да не е готова да направи този избор. Танците приемат смъртоносен обрат, когато Деймън и Стефан разбират, че се нуждаят от помощта на Мат и Джеръми, за да защитят Елена, защото братята Салваторе са обезсилени от магията на Естър. Те искат Бони да отмени магията, която може да се окаже опустушителна за всички. Накрая, Естър превръща Аларик в древен вампир, за да убие Клаус и всички останали древни вампири. Тя използва пръстена на Аларик, за да направи последния кол от бял дъб неразрушим, за да се използва няколко пъти срещу Древните. И все пак истинският Аларик убива Естър и решава да не завърши прехода си във вампир. Стефан, Елена, Деймън, Джеръми, Мередит, Бони, Каролайн, Мат и Тайлър скърбят за последните мигове на Аларик, преди той да умре. Елена намира утеха в Стефан, а Деймън остава до Аларик до последния му час. Аларик изглежда умрял, но Естър принуждава Бони да даде на Аларик малко кръв, за да завърши прехода.
65 21 Преди залез
("Before sunset")
Крис Грисмър Чарли Чарбоной & Дафи Милс & Керълайн Драйс 3 май 2012 8 април 2013 2.54
Клаус иска да напусне града с Елена, но намира съпротива от нов враг, древният вампир Аларик. Бони призовава Аби, за да й помогне с трудно заклинание, с което ще спре сърцето на Аларик. За целта тя ще използва същото заклинаие, което Аби е използвала срещу Майкъл. Аби предупреждава Бони, че това ще я направи обект на изкушение и може да не бъде в състояние да се овладее. Аларик принуждава Елена да дойде в училище, след като той хваща Керълайн и я измъчва. След като Елена безуспешно се опитва да спаси Керълайн и остава в плен на Аларик, Клаус и братята Салваторе идват да я спасят. Клаус разкрива, че братята Салваторе и Керълайн са от неговата кръвна линия. Когато Керълайн избягва, Клаус я хваща и я води до тях, за да е сигурен, че е в безпопасност. Клаус отива да спаси Елена от Аларик, но Аларик го хваща и иска да забие кола в сърцето му. В този момент Елена се появява и казва на Аларик, че ако той убие Клаус, Елена ще се самоубие, а така ще умре и Аларик, защото той е свързан с нея. Клаус избягва с Елена, възнамерявайки да източи всичката й кръв преди да напусне града, защото иска да убие Аларик. Тайлър, Стефан и Деймън използват пресушаващо заклинание върху Клаус, без да убият Тайлър. Деймън и Стефан имат изненадващо откровен разговор за бъдещето: ако Елена избере единия брат, другият напуска града. Аларик разкрива пред целия съвет на града, че децата на шериф Форбс и кметицата са вампир и хибрид. Елена се срива в края на епизода.
66 22 Умрелите
("The departed")
Джо Бееринг Брет Матюс & Елизабет Р. Финч & Джули Плек 10 май 2012 9 април 2013 2.53
Решен да защити сестра си, Джереми взема решение, което ще промени всичко. В суровата реалност на настоящата ситуация, Елена копнее за по-прости времена, когато нейните родители, Грейсън и Миранда и леля Джена са все още живи и най-голямата й грижа е връзката й с Мат. Стефан и Деймън напускат Мистик Фолс заедно, заради мисия, но скоро се разделят, когато Елена се нуждае от един от тях. Когато Аларик разкрива на съвета на основателите, че Карълайн и Тайлър са вампири, те са принудени да вземат решение, което променя живота им - да избягат от Мистик Фолс. Аларих убива Клаус. Бони прави тайна сделка, за да се превъплъти Клаус в тялото на Тайлър, така че нейните приятели да не умрат (все пак никой друг не знае това, тъй като всички смятат, че Клаус лъже, че е начело на тяхната кръвна линия). Елена решава да види Стефан и Деймън, без да знае, че Клаус не е наистина мъртъв. Тя звъни на Деймън, за да му каже, че тя ще се срещне със Стефан и той е този, когото избира и му казва: "Може би, ако те бях срещнала първи, щеше да бъде различно.". След това в ретроспекция се показва, че Деймън и Елена са се срещнали в нощта на автомобилна катастрофа на родителите й, но след срещата им, Деймън заличава спомените й. Елена и Мат правят автомобилна катастрофа (докато това се случва, Елена си спомня за нощта на катастрофата на родителите й). Когато Стефан идва да ги спаси, тя му казва да спаси Мат първи. За жалост Елена умира, след което Аларик също. Тогава той се появява като истинския Аларик при Джеръми и се сбогува с него. В края на епизода доктор Фел разкрива на Деймън, че Елена не е страдала от мозъчно сътресение, а е имала силно кървене в мозъка и че тя е използвала неговата кръв, за да й помогне. Това означава, че Елена вече се е превърнала във вампир.

Сезон 4 (2012–2013)[редактиране | редактиране на кода]

Американският канал The CW обявява, че ще има 4 сезон на 3 май, 2012. Сезонът започна на 11 октомври, 2012 и завърши на 16 май, 2013.

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Първо излъчване в България Рейтинг (в милиони)
67 1 Нарастваща болка
("Growing pains")
Крис Грисмър Керълайн Драйс 11 октомври 2012 10 юли 2013 3.18
Елена се събужда на следващата сутрин след инцидента и открива, че това от което се е страхувала най-много се е сбъднало – тя е умряла с вампирска кръв в кръвоносната си система и сега трябва да премине през ужасната трансформация, за да стане вампир… или да се изправи пред сигурна смърт. Стефан обещава на Елена, че той и Бони ще потърсят изход от ситуацията, но Деймън е гневен на брат си, защото е оставил Елена да умре. Бони плаща ужасна цена за опита си да промени съдбата на Елена, докато Деймън си излива гнева върху Мат. В един рядък момент на състрадание, Ребека е силно засегната от отдадеността между Стефан и Елена. Накрая, пастор Иънг и членовете на градския съвет започват да затварят вампирите и техните защитници, което води до неочаквана трагедия.
68 2 Спомени
("Memorial")
Роб Харди Хосе Молина & Джули Плек 18 октомври 2012 11 юли 2013 2.91
69 3 „'
("
The rager")
Ланс Андерсън Браян Йонг 25 октомври 2012 13 юли 2013 2.87
70 4 Петимата
("The five")
Джошуа Бътлър Брет Матюс & Ребека Съншайн 1 ноември 2012 15 юли 2013 3.27
71 5 Убиецът
("The killer")
Крис Грисмър Майкъл Нардуки 8 ноември 2012 16 юли 2013 3.02
72 6 Понякога всички ставаме малко лоши
("We all go a little mad sometimes")
Уенди Стенцлър Евън Блейвайс & Джули Плек 15 ноември 2012 17 юли 2013 2.84
73 7 Брат ми е ловец
("My brother's keeper")
Джефри Хънт Керълайн Дрейс & Елизабет Р. Финч 29 ноември 2012 18 юли 2013 2.86
74 8 Ние винаги ще имаме Бърбън Стрийт
("We'll always have Bourbon street")
Джеси Уарн Чарли Чарбоной & Джоус Молина 6 декември 2012 20 юли 2013 2.42
75 9 О боже, всички сме верни
("O come, all ye faithful")
Паскал Фершоорис Майкъл Дж. Синкемани & Джули Плек 13 декември 2012 22 юли 2013 2.81
76 10 След училищното събитие
("After school special")
Дейвид Фон Анкен Брет Матюс 17 януари 2013 23 юли 2013 2.95
Появявайки се неочаквано в “Mystic Falls High”, Ребека не губи време и се опитва да принуди Стефан, Елена и Керълайн да отговорят на въпросите ѝ за търсенето на лека, което я води до опасна информация от Елена. Когато бащата на Бони, Руди Оуенс приема позицията на временен кмет на града приема като приоритет и да защитава дъщеря си, която не се чувства комфортно с тази роля, която той внезапно иска да играе в живота ѝ. Професор Шейн продължава да окуражава Бони да вярва в силите си, но скоро се оказва в опасност, тъй като е разкрил твърде много на грешният човек. По-късно Керълайн дава най-доброто от себе си, за да успокои Тайлър след насилствена конфронтация. Междувременно в къщата на езерото Деймън и Мат тренират Джереми като се опитват да подобрят уменията му на ловец, но Клаус е недоволен от напредъка им и се намесва, за да забърза процеса.
77 11 Хвани ме, ако можеш
("Catch me if you can")
Джон Дал Браян Йонг & Майкъл Нардуки 24 януари 2013 24 юли 2013 2.71
78 12 Гледка към долината на смъртта
("A view to a kill")
Бред Търнър Ребека Соненшайн 31 януари 2013 25 юли 2013 2.56
79 13 Сред дивата природа
("Into the wild")
Майкъл Аловиц Керълайн Драйс 7 февруари 2013 26 юли 2013 2.50
80 14 Надолу в заешката дупка
("Down the rabbit hole")
Крис Грисмър Хосе Молина 14 февруари 2013 29 юли 2013 2.31
На острова Деймън има ужасна схватка с ловец на име Вон и осъзнава, че той е един от Петимата. Стефан признава истинските си чувства относно възможността Елена да се превърне отново в човек. Когато нова, зашеметяваща информация е разкрита, залозите на всички се променят. Джеръми помага на Бони да различи границата между истина и илюзия. Шейн е утешаван от Кейтлин – жена от миналото му. В Мистик Фолс, Керълайн и Тайлър откриват, че разгадаването на кода от меча на ловеца е невъзможно без помощта на Клаус, който има свои собствени причини за дешифрирането му.
81 15 Остани с мен
("Stand by me")
Ланс Андерсън Джули Плек 21 февруари 2013 30 юли 2013 2.91
82 16 Приведи го
("Bring it on")
Джеси Уарн Елизабет Р. Финч & Майкъл Нардучи 14 март 2013 31 юли 2013 2.41
83 17 Поради нощта
("Because the night")
Гарет Стовър Браян Йънг & Чарли Чарбоной 21 март 2013 1 август 2013 2.65
84 18 Американска готика
("American gothic")
Кели Сайръс Евън Блейвайс & Хосе Молина 28 март 2013 2 август 2013 2.46
85 19 Снимки на вас
("Pictures of you")
Дж. Милър Тобин Найл Рейнолдс & Керълайн Драйс 18 април 2013 5 август 2013 2.14
86 20 Оригиналите
("The Originals")
Крис Грисмър Джули Плек 25 април 2013 6 август 2013 2.24
След като разбира по мистериозен начин, че нещо се заформя срещу него в Ню Орлиънс, Клаус отива в града, който той и семейството са помогнали да се изгради. Въпросите на Клаус го отвеждат до среща с неговото бивше протеже Марсел, харизматичен вампир, който има пълен контрол над хората и свръхестествените обитатели на града. Решен да помогне на брат си да получи изкупление, Илайджа тръгва с Клаус и скоро научава, че и Хейли е дошла във Френския квартал, търсейки следи за миналото на семейството си и е попаднала в ръцете на мощна вещица на име Софи. Междувременно в Мистик Фолс, Деймън и Стефан продължават с техния план за Елена, докато Катрин разкрива изненадваща уязвимост пред Ребека и я моли да достави съобщение.
87 21 Тя се погуби
("She's come undone")
Дарнел Мартин Майкъл Нардучи & Ребека Съншайн 2 май 2013 7 август 2013 2.17
Деймън и Стефан опитват нов, брутален начин да провокират Елена да включи човечността си, а Керълайн е ядосана, когато нейният опит да се намеси се проваля. Когато Елена намира начин да заблуди братята Салваторе, те искат помощ от неочакван съюзник. Мат дава на Ребека няколко непоискани съвети за нейните решения в живота, а тя от своя страна се опитва да му помогне. Керълайн има объркваща и опасна среща с Клаус, а Катрин е подозрителна, когато Бони и прави предложение и обещава, че и двете ще спечелят от това.
88 22 Живите мъртви
("The walking dead")
Роб Харди Браян Йънг & Керълайн Драйс 9 май 2013 8 август 2013 2.28
С приближаване на деня на дипломирането, Керълайн се опитва да разсее Елена, катo се фокусира върху прости задачи като изпращането на покани,но Елена не се отделя от новото си пристрастяване. Форбс извиква Деймън и Стефан в болницата ,където някой е нападнал пациенти. Бони все още иска да принуди Катрин да и помогне ,тя не се отказва от плана си да победи Сайълс. Силна буря предизвиква прекъсване на захранването в Мистик Фолс,изведнъж там се появят призраци с добри намерения и призраци търсещи отмъщение.
89 23 Дипломирането
("Graduation")
Крис Грисмър Керълайн Драйс & Джули Плек 16 май 2013 9 август 2013 2.24
В деня на дипломирането в Мистик Фолс е пълно с духове, които са решени да уредят старите си сметки и да изпълнят свръхестествената си съдба. Животът на Деймън е в опасност след среща с призрак, а Ребека и Мат се съюзяват, за да се справят с призрак, решен да открие лека. Докато всички се събират за церемонията по дипломирането, призраците все повече се приближават, но помощта идва от неочакван съюзник. Керълайн получава трогателен и непчакван подарък за дипломирането си, докато Бони изпълнява плана си, който води до затваряне на границата със отвъдното. Елена взема решение за братята Салваторе и преживява епичен сблъсък с Катрин. Накрая Стефан открива шокираща следа за мистериите около Сайлъс.

Сезон 5 (2013–2014)[редактиране | редактиране на кода]

Американският канал The CW обявява, че ще има 5 сезон на 11 февруари, 2013. Сезонът започна на 3 октомври, 2013 и завърши на 15 май, 2014.

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Рейтинг (в милиони)
90 1 Знам какво направи миналото лято
("I know what you did last summer")
Ланс Андерсън Керълайн Драйс 3 октомври 2013 2.59
Връзката на Елена и Деймън все още е наопаки. Тя започва да учи в колежа Уитмор, заедно с Керълайн, ентусиазирани от възможността да имат нормален живот. Но перфектното им време свършва, когато съквартирантът им е убит от нов вампир. Деймън е оставен да се грижи за Джеръми, който има проблеми в училище, след като казва на всички, че е инсценирал собствената си смърт. След кавга в училище, той е изгонен. Бони все още е мъртва, но не иска никой да знае и затова Джеръми трябва да я прикрива. Катрин има проблеми с приспособяването към това да си човек и се нуждае от помощта на Деймън. Сайлъс е по петите й, а също и много други врагове от миналото, докато тя е уязвима. Мат казва сбогом на Ребека след лятното си пътешествие. Завръща се и един стар приятел - Надя. Стефан все още е в съндъка под водата и халюцинира, докато се бори с желанието да изключи човечността си. Елена не може да се отърси от чувството, че нещо не е наред със Стефан, а Сайлъс прави своята ужасяваща поява на партито "Краят на лятото" на площада на града.
91 2 Истински лъжи
("True Lies")
Джошуа Бътлер Браян Йънг 10 октомври 2013 2.14
Без да казва на Елена, че Стефан е изчезнал, Деймън се обръща към шериф Форбс за помощ, за да открие брат си. Елена и Керълайн се опитват да разберат кой прикрива убийство в кампуса на колежа, а студент от Уитмор на име Джеси, дава на Елена интригуваща информация за професор Уес Максфийлд. Докато Джеръми се опитва да се върне към предишния си живот, той продължава да е единствения, който може да вижда и да разговаря с Бони, но не може да я убеди, че е време да кажат на останалите, че е пожертвала собствени си живот за неговия. След като разбира, че Сайлъс търси Катрин, Деймън иска от Мат и Джеръми да я държат под око, но ситуацията бързо излиза от контрол. Най-накрая, Надя използва сила, за да покаже собствените си намерения.
92 3 Първородния грях
("Original sin")
Джеси Уарн Мелинда Хсу Тайлър & Ребека Съншайн 17 октомври 2013 2.93
Когато Елена и Катрин имат един и същи сън, че Стефан е в опасност и отчаяно се нуждае от помощта им, те убеждават Деймън да им помогне да намерят Стефан. Въпреки това, плановете им са осуетени от мистериозна млада жена на име Тесам която изглежда, че знае историята на Стефан. В ретроспекции към далечно време и място, Теса разкрива шокиращи тайни от миналото си и какво е планирала за бъдещето. Тя също така има обезпокояващо послание за Деймън и неговото бъдеще. Сайлъс принуждава неволен съучастник, да му помогне да открие Катрин, което води до объркващата и животозастрашаваща ситуация за Мат. Най-накрая, Сайлъс разкрива каква е причината, поради която е решен да открие Катрин, и в този момент, Деймън и Елена се изправят срещи обезпокояващата нова действителност.
93 4 За кого бие камбаната
("For whom the bell tolls")
Майкъл Аловиц Брет Матюс & Елизабет Р. Финч 24 октомври 2013 2.63
Докато Мистик Фолс отбелязва традиционния си Ден на възпоменанието в чест на мъртвите, Деймън и Елена се опитват да помогнат на Стефан да премине през объркващ период, задача, която завършва, отвеждайки Елена на емоционално пътешествие за самата нея. Притесненият Мат се опитва да открие причината за мистериозни му прилошавания , а Керълайн се опитва усилено да опознае по-добре Джеси. Джеръми прави потресаващо разкритие, което тежко засяга Деймън. Д-р Максфийлд задейства план, който ще промени всичко.
94 5 Балът на чудовището
("Monster's ball")
Кели Сайръс Съни Постиглионе 31 октомври 2013 2.07
В кампуса, Елена се сближава с тъжен и потаен студент на име Арън. Елена и Деймън присъстват на Историческия бал на колежа Уитмор, облечени като Ан Болейн и Хенри VIII. Там Елена танцува с др. Максфийлд, който има притеснително съобщение за нея. Балната вечер на Керълайн я отвежда от щастие към разбито сърце. Междувременно, Надя разкрива изненадващата си история на Катрин, а Деймън се опитва да сключи сделка със Сайлъс. Сайлъс иска от Деймън да извърши нещо немислимо, което води до яростен сблъсък.
95 6 Грижливо държание
("Handle with care")
Джефри Хънт Керълайн Драйс & Холу Брикс 7 ноември 2013 2.59
Сайлъс щастливо съобщава новата си цел на Деймън и Елена, но те са скептични, когато той обещава да изпълни една важна задача в замяна на тяхната помощ. Теса уверено разказва на Стефан за следващият ѝ ход, но след това осъзнава, че Сайлъс е успял да я надхитри. Отчаяната Катрин открива ново и неочаквано последствие от превръщането ѝ отново в човек и разбира, че ѝ трябва ново място, където да отседне. В замяна на място в общежитието тя предлага на Керълайн да ѝ покаже как да получи отговори от д-р Максфийлд. Бони е трогната от силата и решителността на Джеръми да е до нея. Най-накрая, Деймън е потресен, когато разбира тайната на плана на Теса.
96 7 Смъртта и девицата
("Death and the maiden")
Лесли Либман Ребека Съншайн 14 ноември 2013 2.72
Докато Елена и Деймън се опитват да обяснят на Стефан ситуацията с Амара, д-р Уес съобщава на Катрин някои доста тревожни новини. Надя се появява в стаята на Керълайн в общежитието, търсейки Катрин. След изненадващ разговор с Амара, Бони и Джеръми виждат лъч надежда. Сайлъс не спазва обещанието си, което кара Деймън да се обърне за помощ към Теса за новият му план, а Стефан прави сърцераздирателно признание пред Деймън и Елена.
97 8 Мъртвец в кампуса
("Dead man on campus")
Роб Харди Браян Йънг & Найл Рейнолдс 21 ноември 2013 2.67
В колежа Уитмор, Елена и Керълайн решават, че е време да направят голямо парти, но плановете им са прекъснати, когато Джеси внезапно има нужда от помощта на Керълайн. По молба на Елена, Деймън се появява с ефективен метод, за да получи от Уес отговори на въпросите си. На партито, Елена открива, че с Арън имат много общо, а Керълайн е все по-загрижена за Джеси. Междувременно, Катрин прави услуга на Мат и успява да се свърже със Стефан, който все още се опитва да се справи със събитията от изминалото лято. Накрая, Бони прави всичко възможно, за да се справи със своята нова реалност, а Деймън прави ужасяващо откритие за тайно общество.
98 9 Клетката
("The cell")
Крис Грисмер Мелинда Хсу Тайлър 5 декември 2013 2.36
Стефан продължава на Катрин подкрепата си, докато се опитва да прикрие собствената си болка, докато Керълайн не се появява с необичаен вид терапия. След като се опита да се реваншира на Керълайн, Елена започва все повече да се тревожи за Деймън и се обръща към Арън за помощ. По-късно, когато Деймън казва на Елена за ужасно изпитание в миналото си, което е пазил в тайна в продължение на десетилетия, тя споделя обезпокоителна информация, която току-що е научила за собственото си семейство. Накрая, Арън решава да действа по отчаян начин, след разговор с д-р Уес.
99 10 50 нюанса на Грейсън
("Fifty shades of Grayson")
Кели Сайръс Керълай Драйс 12 декември 2013 2.44
Деймън осъзнава, че Елена е в опасност и се обръща за помощ към Стефан. Братята посещават Арън и Деймън шокира Стефан като разкрива нещо за семейството на Арън. В опит да спре Деймън, д-р Уес пуска скритото си оръжие в действие, принуждавайки Деймън да се справи с част от миналото си, мислейки, че никога повече няма да сети за него, заедно с последствията от дълго планувания му план за отмъщение. Междувременно, Елена е ужасена от признанията на д-р Уес относно мрачната история на колежа “Уитмор” и собствената му крайна цел. Накрая, ужасената Катрин се обръща към Мат за помощ, докато осъзнава, че може би човека, който може да ѝ помогне е точно Надя.
100 11 500 години самота
("500 years of solitude")
Крис Грисмер Джули Плек & Керълайн Драйс 23 януари 2014 2.72
Надя се опитва да спаси майка си, Катрин, и пристига със страшен план. Елена и Стефан са принудени да помогнат на Надя да осъществи плана си, след като Надя хвърля Мат в сейфа, в който Стефан прекара цялото лято. Бони, Керълайн и Джеръми търсят Мат, но Ребека се завръща и го спасява. Катрин, която продължава да се бори за живота си, си спомня за времето в Бълагия през 1492 година. Клаус се завръща и се среща с Керълайн. Стефан и Елена са затворени в къща, пълна с пътешественици, които правят непознат ритуал. След това Стефан и Елена могат да избягат. Елена отива при Катрин, за да ѝ прости за всички лоши неща, които ѝ е сторила. След речта на Елена, Катрин я атакува и завършва ритуала като се прехвърля в тялото на Елена.
101 12 Дяволът вътре
("The devil inside")
Кели Сайръс Брет Матюс & Съни Постиглионе 31 януари 2013 2.42
С цел да даде постоянен контрол на Катрин върху тялото на Елена, приятелката на Надя, Мия, планира да извърши магия, но се нуждае от тялото на Катрин. През това време Деймън погребва тялото на Катрин в гробницата, в която трябваше да е Катрин през 80-те. Катрин принуждава Мат да ѝ даде лична информация за Елена, за да се представи по-добре на партито на Тайлър. Керълайн разказва на Елена (Катрин), че е спала с Клаус, но Тайлър ги чува. Ензо докарва Арън Уитмор до Деймън и му казва да го убие. Катрин и Надя намират тялото на Катрин и Мия завършва магията. По-късно Елена (Катрин) къса с Деймън, но той се ядосва и убива Арън Уитмор.
102 13 Затъмнение на сърцето
("Total eclipse of the heart")
Дарън Генет Ребека Съншайн & Холи Брикс 30 януари 2014 2.16
Катрин има своите начини да върне Стефан и Уес. Стефан се чувства некомфортно от стария нов приятел на Деймън, Ензо, който продължава да търси и се оглежда за Уес. С цел да намерят Уес, Деймън и Ензо отиват при Бони и искат от нея да намери вещица, която да открие Уес. За да се уверят, че Бони ще го направи, Деймън и Ензо задържат Джеръми като гаранция. Катрин иска от Надя да намери информация за Ензо, така че Надя принуждава Мат, но Тайлър разбира. Когато Надя разбира, че Тайлър чува разговора им с Мат, тя се ядосва и го атакува. Джеръми е спасен от Стефан и Елена (Катрин) навреме. Когато Деймън и Ензо срещат Уес, те са атакувани от пътешественици. По-късно Уес инжектира Деймън с нещо и той започва да се храни не с хора, а с вампири.
103 14 Без изход
("No Exit")
Майкъл Аловиц Браян Йънг 27 февруари 2014 2.03
Когато поведението на Деймън ескалира от разрушителната смърт, Стефан започва да съжалява за последния си разговор с Деймън и решава да проследи Деймън и да се намеси. Катрин, маскирана като Елена, решава да придружи Стефан с надеждата да предизвика връзка. Доктор Уес кара пътешествениците да поставят на тест приятелството на Деймън и Ензо. След искрения разговор на Надя, Мат решава да помогне на Керълайн и Тайлър да предпазят Елена, което води до сблъсък. По-късно, когато Стефан се опитва да утеши Кеърлайн, разговорът им води до ужасяваща реализация.
104 15 Отивай момичe
("Gone girl")
Ланс Андерсън Мелинда Хсу Тайлър 6 март 2014 2.19
Докато Надя си спомня за вековете, когато е търсила майка си, Стефан, Керълайн и Мат имат нов план как да спасят живота на Елена. През това време Бони и Джеръми трябва да помогнат на Лив. Деймън примамва Тайлър в неприятен сблъсък, а после се стреми да отмъсти на доктор Уес. Керълайн и Тайлър стигат до ново споразумение. Накрая, Бони научава за ужасната тайна, която ще застраши живота на всички.
105 16 Докато ти спеше
("While you were sleeping")
Паскал Веркурис Крълайн Драйс 10 март 2014 2.28
Когато Стефан се опитва да обясни на Елена какво е пропуснала за три седмици, нейният пръв инстинкт е да се обади на Деймън. В същото време Деймън се опитва да измисли как да каже на Елена, че е убил Арън Уитмор. Докато преглежда файловете на доктор Уес, Керълайн открива, че доктор Уес е комбинирал върколашката отрова от кръвта на Надя, и е изненадана, когато Ензо се появява и казва, че има противоотрова, но се нуждае от Стефан, за да я вземе.
106 17 Спаси ме
("Rescue me")
Лесли Либман Брет Матюс & Найл Рейнолдс 27 март 2014 1.73
Новият двойник на Стефан е Том Ейвъри. Елена разказва за няколко тъжни новини около живота на Джеръми. Бони преживява объркваща среща с Люк, а мистериозния лидер на пътешествениците се появява след няколко ужасяващи събития в кампуса.
107 18 Заразно зло
("Resident evil")
Пол Уесли Браян Йънг & Керълайн Драйс 17 април 2014 1.66
Стефан и Елена започват да имат видения за алтернативна вселена, където те са заедно. Деймън узнава за тези видения и започва да се притеснява. Майката на Керълайн е заменена от пътешественик. Деймън и Ензо откриват, че Маркос, лидерът на пътешествениците, е проблемът за виденията на Стефан и Елена. Докато Маркос и Деймън разговарят, Маркос обещава, че ще спре виденията.
108 19 Мъж под прицел
("Man on fire")
Майкъл Аловиц Мелинда Хсу Тайлър & Матю Д'Амброзио 24 април 2014 1.81
109 20 Какво се крие отдолу?
("What lies beneath?")
Джошуа Бътлър Елизабет Р. Финч & Холи Брикс 1 май 2014 1.84
След като разбира по мистериозен начин, че нещо се заформя срещу него в Ню Орлиънс, Клаус отива в града, който той и семейството са помогнали да се изгради. Въпросите на Клаус го отвеждат до среща с неговото бивше протеже Марсел, харизматичен вампир, който има пълен контрол над хората и свръхестествените обитатели на града. Решен да помогне на брат си да получи изкупление, Илайджа тръгва с Клаус и скоро научава, че и Хейли е дошла във Френския квартал, търсейки следи за миналото на семейството си и е попаднала в ръцете на мощна вещица на име Софи. Междувременно в Мистик Фолс, Деймън и Стефан продължават с техния план за Елена, докато Катрин разкрива изненадваща уязвимост пред Ребека и я моли да достави съобщение.
110 21 Обещана земя
("Promised land")
Майкъл Аловиц Ребека Съншайн 8 май 2014 1.50
Деймън и Стефан опитват нов, брутален начин да провокират Елена да включи човечността си, а Керълайн е ядосана, когато нейният опит да се намеси се проваля. Когато Елена намира начин да заблуди братята Салваторе, те искат помощ от неочакван съюзник. Мат дава на Ребека няколко непоискани съвети за нейните решения в живота, а тя от своя страна се опитва да му помогне. Керълайн има объркваща и опасна среща с Клаус, а Катрин е подозрителна, когато Бони и прави предложение и обещава, че и двете ще спечелят от това.
111 22 Вкъщи
("Home")
Крис Грисмър Браян Йънг & Керълайн Драйс 15 май 2014 1.61
С приближаване на деня на дипломирането, Керълайн се опитва да разсее Елена, катo се фокусира върху прости задачи като изпращането на покани,но Елена не се отделя от новото си пристрастяване. Форбс извиква Деймън и Стефан в болницата ,където някой е нападнал пациенти. Бони все още иска да принуди Катрин да и помогне ,тя не се отказва от плана си да победи Сайълс. Силна буря предизвиква прекъсване на захранването в Мистик Фолс,изведнъж там се появят призраци с добри намерения и призраци търсещи отмъщение.

Сезон 6 (2014–2015)[редактиране | редактиране на кода]

Американският канал The CW обявява, че ще има шести сезон на 14 февруари, 2014. Сезонът започна на 2 октомври, 2014.

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Рейтинг (в милиони)
112 1 Ще помня
("I'll remember")
Джефри Хънт Керълайн Драйс 2 октомври 2014 1.81
113 2 Водени по-добре
("Yellow ledbetter")
Паскал Веркуурис Джули Плек 9 октомври 2014 1.67
114 3 Добре дошли в рая
("Welcome to paradise")
Майкъл Аловиц Браян Йънг 16 октомври 2014 1.83
115 4 Слънцето е черна дупка
("Black hole sun")
Кели Сайръс Мелинда Хсу Тайлър и Найл Рейнолдс 23 октомври 2014 1.66
116 5 Светът се обърна и ме остави тук
("The world has turned and left me here")
Лесли Либман Брет Матюс 30 октомври 2014 1.58
117 6 Колкото повече ме игнорираш, толкова по-близо мога да стигна
("The more you ignore me, the closer I get")
Гарет Стовер Чад Файваш и Джеймс Стотрау 6 ноември 2014 1.59
118 7 Помниш ли първия път?
("Do you remember the first time?")
Дарън Генет Ребека Съншайн 13 ноември 2014 1.54
119 8 Умирам по теб
("Fade into you")
Джошуа Бътлър Нина Фиоре и Джон Херера 20 ноември 2014 1.68
120 9 Аз сам
("I alone")
Кели Сайръс Браян Йънг и Холи Брикс 4 декември 2014 1.49
121 10 Коледа през твоите очи
("Christmas through your eyes")
Майкъл Аловиц Керълайн Драйс 11 декември 2014 1.82
122 11 Събудих се с чудовище
("Woke up with a monster")
Пол Уесли Мелинда Хсу Тайлър 22 януари 2015 1.63
123 12 Молитва за умиращия
("Prayer for the dying")
Джефри Хънт Брет Матюс и Ребека Съншайн 29 януари 2015 1.47
124 13 Денят, в който опитах да живея
("The day I tried to live")
Паскал Фершуурис Чад Файваш и Джеймс Стотрау 5 февруари 2015 1.61
125 14 Остани
("Stay")
Крис Грисмър Браян Йънг и Керълайн Драйс 12 февруари 2015 1.52
126 15 Пусни я
("Let her go")
Джули Плек Джули Плек 19 февруари 2015 1.41
127 16 Низходящата спирала
("The downward spiral")
Иън Сомърхолдър Браян Йънг и Керълайн Драйс 12 март 2015 1.30
128 17 Птица в позлатена клетка
("A bird in a gilded cage")
Джошуа Бътлър Найл Рейнолдс 19 март 2015 1.59
129 18 Никога не бих могъл да обичам по този начин
("I never could love like that")
Неизвестно Неизвестно 16 април 2015 Неизвестно
130 19 Неизвестно Неизвестно Неизвестно 23 април 2015 Неизвестно
131 20 Неизвестно Неизвестно Неизвестно 30 април 2015 Неизвестно
132 21 Неизвестно Неизвестно Неизвестно 7 май 2015 Неизвестно
133 22 Неизвестно Неизвестно Неизвестно 14 май 2015 Неизвестно

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рейтингът на всички епизоди се отброява в милиони и се взима цифрата само от САЩ
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „List of The Vampire Diaries episodes“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.