Сребърен нитрат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кристали на сребърен нитрат

Сребърният нитрат (AgNO3, още азоткислородно сребро, лапис, адски камък) е безцветен ромбоиден кристал. Плътността му е 4,352 г/см³. Температурата му на топене е 209,7 °C, а при температура над 300 °C той се разлага. Разтворимост във вода (г/100 г) 122,2 при 0 °C, 222,5 при 20 °C, 770 при 100 °C. Разтворимост в метилов спирт: 3,6 г/100 г, в етилов спирт: 2,12 г/100 г, в ацетон: 0,44 г/100 г, в пиридин: 33,6 г/100 г (навсякъде при 20 °C).

Сребърният нитрат може да бъде получен чрез разтваряне на сребро в азотна киселина, при който се извършва следната реакция:

Ag + 2HNO3 → AgNO3 + NO2 + H2O

При допир с кожата оставя тъмни петна, използва се в медицината за промивка и стерилизация на рани. Намира приложение и в аналоговата фотография. Открит е от Албертус Магнус през 13 век.

Използване в медицината[редактиране | редактиране на кода]

Петна от сребърен нитрат по кожа

Сребърният нитрат се използва в медицината (лаписен молив) за промивка на рани, а също и като активно вещество в хомеопатията.

За първи път бил използван от лечителите Ян Баптист ван Хелмонт и Франциск де ла Бое Силвий, които го получавали, смесвайки сребро и азотна киселина.

Те описали, че при съприкосновение на получените кристали с човешка кожа се получават черни петна по кожата, а при по-дълъг контакт - дълбоки рани. Адският камък, както се нарича по народному, не е чист сребърен нитрат, а негово съединение с калиев нитрат, и се среща често във вид на отляти плочки - лаписен молив. Той има промиващо действие и навлиза в кожните пори. Лечебното действие на сребърния нитрат се заключава в това, че подтиска микроорганизмите, в неголяма концентрация може да се използва като противовъзпалително средство, а в концентрирани разтвори, както и на кристали, изсушава и разранява живите тъкани.

Сребърнен нитрат в литературата[редактиране | редактиране на кода]

В романа на Иван ТургеневБащи и синове“ Евгений Базаров моли баща си за адски камък:

На третия ден Базаров отишъл при баща си в стаята му да го пита дали има адски камък.
- Защо ти е?
- Нужно ми е... за да си промия една рана.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]