Сребърен пламък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сребърен пламък
Silver Blaze
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1892 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вМемоарите на Шерлок Холмс
ПоредицаШерлок Холмс
СледващаКартонената кутия

ПреводачМилена Попова
Сребърен пламък в Общомедия

„Сребърен пламък“ (на английски: Silver Blaze) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през 1892 г. в списание „Странд“. Включен е в книгата „Мемоарите на Шерлок Холмс“, публикувана през 1894 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Шерлок Холмс е извикан в Дартмур да разследва изчезването на жребец на име „Сребърен пламък“ и убийството на треньора Джон Стрейкър. По време на пътуването с влака Холмс разказва на Уотсън предисторията на този мистериозен случай.

Преди няколко дни, вечерта, в конюшните, където е бил държан Сребърен пламък, влиза Фицрой Симпсън, който работи като букмейкър за конни надбягвания. Неговите въпроси за жребец предизвикват силен гняв у дежурния коняр, който почти пуска след бягащия Симпсън кучето пазач. След вечеря треньорът Стрейкър напуска къщата си, за да провери всичко ли е наред в конюшните. На сутринта откриват, че конярът е в безсъзнание от действието на силно наркотично вещество, Сребърен пламък е изчезнал, а треньорът Стрейкър е намерен убит недалеч от конюшнята. В ръцете на треньора намират малък нож и вратовръзка, която е била на Симпсън. Симпсън е заподозрян в убийство и полицията го арестува.

Пристигайки на местопрестъплението, Холмс с полицейски инспектор Грегъри и собственика на липсващия кон, полковник Рос, разглеждат намерените доказателства – особено малкия хирургически нож, предназначен за най-фини операции. След това Холмс, придружен от Уотсън, изследва квартала и намира следи от Сребърен пламък, които водят до друга конюшня. Тя е на лорд Бекуотър, в която държи основния съперник на Сребърен пламък, жребеца Десбъро, със старши треньор – Сайлъс Браун. В разговор с Браун Холмс го разобличава и го съветва да пази внимателно Сребърен пламък в неговата конюшня, за да избегне обвинения в кражба.

В деня на състезанието, полковник Рос най-накрая вижда коня си, който печели състезанието. Извънредно радостен от победата Рос моли Холмс да назове името на убиеца на треньора. Холмс изведнъж заявява, че убиецът е Сребърен пламък. Оказва се, че треньорът Стрейкър, затънал в дългове, е решил да направи огромен залог на конните надбягвания срещу фаворита Сребърен пламък. За да не спечели Сребърен пламък, Стрейкър планира да осакати коня, прерязвайки сухожилие на крака му. Наливайки опиум в чинията с агнешко и чеснов сос на дежурния коняр, късно през нощта Стрейкър води Сребърен пламък в дерето за операцията, като взима случайно вратовръзката, която Симпсън е загубил, бягайки от конюшнята. В последния момент обаче, внезапно подплашен, жребецът се отскубва и разбива главата на Стрейкър с копитото си.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

През 1937 г. е филмиран британският филм „Silver Blaze“ с участието на Артур Уонтнър като Холмс и Иън Флеминг като Уотсън. Филмът излиза след четири години в САЩ като „Убийство в Баскервил“.

Разказът е адаптиран през 1977 г. с участието на Кристофър Плъмър като Холмс и Торли Уолтърс като Уотсън.

Тай е екранизиран отново през 1988 г. за телевизия „Гранада“ в „Завръщането на Шерлок Холмс“ с участието на Джеръми Брет като Холмс и Едуард Хардуик като Уотсън. [1]

През 2001 г. излиза късометражен филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и Хюбърт Уилис в ролята на д-р Уотсън, като част от серията филми „Последните приключения на Шерлок Холмс“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Silver Blaze“, Baltimore Weekly Sun (31 декември 1892), 1.
  • „The Adventure of Silver Blaze“, The Courier-Journal (Louisville, Ky.) (29 януари 1893), 18. illus.
  • „The Adventure of Silver Blaze“, Glasgow Weekly Mail (20 октомври 1894), 7; (27 октомври 1894), 7.
  • „The Adventure of Silver Blaze“, Illustrated by W.H. Hyde. Harper's Weekly, 37, No. 1888 (25 февруари 1893), 181 – 184.
  • „The Adventure of Silver Blaze“, Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (7 май 1905), 1 – 2.
  • „The Adventure of Silver Blaze“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 4, No. 24 (December 1892), 645 – 660.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Серебряный (рассказ)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​