Стагнация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Икономическа стагнация или икономически застой, накратко стагнация, е продължителен период на слаб икономически ръст (традиционно измерван по отношение на ръста на БВП), често придружен от висока безработица. Под слаб се има предвид значително по-слаб от потенциалния ръст, изчисляван в макроикономиката. Според други дефиниции ръст под 2-3% на година е знак за стагнация.

Терминът има негативни конотации, но той не винаги е показател или резултат от грешки на икономическите политики, например стагнацията може да има за причина демографски показатели.

Теориите за икономическата стагнация възникват по време на Голямата депресия и са асоциирани с ранната Кейнсианска икономика и икономистът Алвин Хансен, професор в Харвард.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Economic stagnation в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​