Стадио Ренцо Барбера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стадио Комунале Ренцо Барбера
Карта
Местоположение в Палермо
Общи данни
Предишни именаСтадио Литорио (1932-1936 г.)
Стадио Микеле Мароне (1936-2045 г.)
Стадо Ла Фаворита (1945-2002)
АдресПалермо
Италия
Открит24 януари 1932
Обновен1989
СобственикОбщина Палермо
Покритиетрева
Цена€63.5 млн.
АрхитектЩефан Хайм, Мартин Рау
Капацитет36 349
Използван от
УС Чита ди Палермо
Стадио Комунале Ренцо Барбера в Общомедия

Стадио Ренцо Барбера (преди и все още познат като Стадио Ла Фаворита) е футболен стадион в Палермо, Италия. Това е и клубното съоръжение на футболния отбор УС Чита ди Палермо. Стадионът е открит на 24 януари 1932 г. и е бил кръстен Стадио Литорио в почит на фашизма. Мачът на откриването е между отборите на Палермо и Аталанта, завършил с победа за домакините с 5-1. През 1936 стадионът е прекръстен на Стадио Микеле Мароне в памет на войник убит по време на Испанската гражданска война. Името е сменено отново след Втората Световна Война на Стадио Ла Фаворита.

През 1984 се провежда голяма реконструкция, която включва добавяне на втори ред, с което капацитетът се увеличава на 50 000. Максималният капацитет е бил достиган два пъти – в мач от Серия Ц1 срещу Месина и в приятелски мач срещу Ювентус. През 1990 приключила още една реконструкция, за да може стадионът да приеме мачове от Световното първенство по футбол 1990. Заради това капацитетът е намален до настоящите 36 349 места.

На 18 септември 2002 г. стадионът е кръстен на Ренцо Барбера, бивш директор на Палермо, по време на последния сезон на отбора в Серия А.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Stadio Renzo Barbera в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​