Стара музикална гимназия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Старата музикална гимназия

Старата музикална гимназия е бивше училище, изоставен паметник на културата в Русе. Разположен е на ул. "Борисова" 33. Предстои да се превърне в първия частен музей в България.

Сградата е построена през 1900-1901 г. от Протестантската общественост в България. Плановете били да бъде използвана като немско протестантско училище, сиропиталище и детска градина. Дизайнът на 4-етажния паметник на културата е дело на архитекта Удо Рибау, а архитектурният стил е еклектичен, комбиниращ елементи от стиловете неокласицизъм и неоготика.

Немското училище е тържествено открито на 5 октомври 1905 г., а през 1909 г. се преобразува в бизнес гимназия. През Първата световна война, на 28 септември 1918 г., училището е конфискувано от българските власти, понеже е германска собственост. Въпреки че сградата е с щети от румънски артилерийски огън, тя е реконструирана след войната и използвана за френска мъжка гимназия, а след това и за държавен университет по технологиите (сега Русенски университет) и накрая за музикална гимназия. През 1973 г. е обявена за паметник на културата.

Сградата е изоставена след земетресението в Стражица от 1986 г., а през април 2007 г. е закупена от братя Бобокови. Двамата братя ще използват сградата като музей за частната си колекция.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]