Стефан Данаилов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стефан Данаилов
български актьор и политик
Стефан Данаилов 
Роден: 9 декември 1942 г. (1942-12-09) (71 г.)
София, България
Народен представител в:

XXXIX НС   XL НС   XLI НС   XLII НС   

С президента Георги Първанов, Роженски фолклорен фестивал, 2006

Проф. Стефан Ламбов Данаилов е известен български актьор, преподавател в НАТФИЗ [1], Заслужил артист (1975) и Народен артист (1983), а след 2000 г. и политик от БСП и министър на културата в правителството на Станишев от 17 август 2005 до 27 юли 2009.

Биография[редактиране | edit source]

Роден е на 9 декември 1942 в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия (-1963) е от Ловеч, а баща му Хараламби Данаилов (-1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деец на ВМОРО. Стефан има сестра — Росица Данаилова както актриса, която е 9 години по-голяма от него. Съпруга — Мария Данаилова.

Още като дете участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го посъветва да следва във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“.

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Но през 1973 г. се връща отново, за да се присъедини към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър „Иван Вазов“[2]. Продължава да се снима много в киното и телевизията.

След майор Деянов младият актьор изпълнява много други запомнящи се роли. Познавайки измамната преходност на бързите успехи, като че ли сам търси компенсация в изпълнението на „по-различни персонажи“, изискващи истинско актьорско превъплъщение. Един от най-добрите си екранни образи създава във филма на Никола Корабов „Иван Кондарев“.

След 10 ноември 1989 г. му се налага отново да се доказва и на сцената, и в киното. Премиерата на „Лоренцачо“ има шумен успех, а ролята в италианския сериал „Октопод“, го прави популярен и в чужбина.

От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.

Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

Професор Данаилов е кавалер на най-голямата награда за принос в българската култура — орден „Стара планина“, а за 2002 г. получава наградата на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура — „Паисий Хилендарски“.

Политическа кариера[редактиране | edit source]

Стефан Данаилов е член на БКП. Партиен секретар е на Народния театър Делегат е на 44-тия 2000[3], 45-тия април 2005[4] и 46-тия декември 2005[5] конгрес на БСП.

В периода 2005-2009 г. при управлението на коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ е министър на културата.

На 13 септември 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП. [6]

Филмография[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Проф. Стефан Данаилов - биография, Сайт на НАТФИЗ
  2. Стефан Данаилов. Народен театър „Иван Вазов“
  3. 44-тият конгрес на БСП — резултати и очаквания
  4. в-к Дума: 45 конгрес на БСП
  5. НетИнфо за 46-тия конгрес на БСП
  6. [1]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за