Стефан Марков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За българския художник вижте Стефан Марков (художник).

Стефан Марков
Български политик и партизанин
Роден
с. Герен (дн. кв. Въбел), Княжество България
Починал
1978 (на 70 г.)
?

Работилполитикпартизанин
Политика
ПартияБКП (1929 – 1978)

Стефан Марков Колев е български участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Партизанин от Партизански отряд „Август Попов“, военен деец, офицер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Марков е роден на 24 януари 1907 година в с. Въбел, Ескиджумайско. Като секретар на РМС в родното си село е многократно арестуван. Членува в БРП (т.с.) от 1929 година. Както споменава Митка Гръбчева в книгата си „В името на народа“, през 1940 – 1941 година е секретар на Красноселския районен комитет на партията в столицата.

Участва във въоръженото комунистическо движение по време на Втората световна война, за което е арестуван и интерниран в „Гонда вода“. През есента на 1943 година успява да избяга и като пълномощник на ЦК на БРП (к.) се отправя към родния си край. Партизанин от Партизански отряд „Август Попов“ и политкомисар на IX ВОЗ.

Политическа кариера, 1944 – 1978[редактиране | редактиране на кода]

След 9 септември 1944 г. Марков е областен началник на милицията във Варна и член на Областния комитет на БРП (к.) от 21 ноември 1944 година[1]. Служи в Българската армия като началник на политотдела на „Гранични войски“, заместник-началник на Военното училище във Велико Търново, началник на Военното издателство и началник на Главното управление по геодезия и картография. Присвоено му е военното звание полковник.

Заболява от тумор на мозъка през 1962 г. и е опериран няколко пъти. Умира през 1978 г. в София. Погребан е в Търговище.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Награден е със званието Герой на социалистическия труд и Орден „Георги Димитров“ (1977).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ф. 1Б; оп. 6; а.е. 13. Протокол № 13 от 21 ноември 1944 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БРП /к/ с взети решения за: утвърждаване съставите на областните комитети на БРП /к/ и щата на служителите при ЦК. Приложени списъци с биографични данни за съставите на областните партийни комитети във Варна, Горна Джумая и София. 21 ноември 1944 г., с. 1, 4.