Стечки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стечка пред Националния музей на Босна и Херцеговина

Стечъци (единствено число:стечък), на руски стечки, от хърватско и сръбско stećak, stečci се наричат особен вид, специфични надгробни камъни, датиращи от Средновековието и открити в Босна и Херцеговина, както и на територията на Хърватия, Сърбия, а също и в България, особено - в Северозападна България. Запазените на територията на Босна и Херцеговина стечъци обаче са много стари, докато на българска територия те са едва от 19 век (вероятно по-старите не са запазени). Неправилно се наричат от някои български автори стечки, което е по руското им название.

Те се различават по форма и големина. Върху тях се откриват стилизирани изображения на Слънцето, Луната, човешки и животински фигури, а понякога и надписи в памет на починалия.

Много учени свързват стечките с разпространението на богомилството в Босна. Някои смятат, че те са доказателство за богомилското потекло на днешните горани, известни още като нашенци и живеещи в Косово и Албания.

Други учени, обаче, не намират връзка на стечките с богомилството и виждат в тях само езически остатъци. На много стечъци обаче се намира и изображението на кръст, който, като християнски символ, бележи християнизиране на традицията на стечъците.

Източници[редактиране | edit source]

  • NATIONAL GEOGRAPHIC -- България (брой -- март 2009 г., стр. 102)