Стийли Дан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Стийли Дан (на английски: Steely Dan) е американска джаз рок и рок група, основана от ядрото Уолтър Бекър - Доналд Фейгън. Достигат апогея на славата си в края на 70-те, като техните седем албума съчетават джаз, рок, фънк, ритъм енд блус и поп. Списание Ролинг Стоун ги нарича "съвършените музикални антигерои на 70-те".

В състава участва постоянно променящ се ансамбъл от сесийни музиканти. Музиката им се характеризира със сложни структури и хармонии, повлияни от джаза. Като поети, Бекър и Фейгън са често остро саркастични, и пишат "интелектуални, със сух хумор и ексцентрични" песни за наркотиците, любовните авантюри и престъпленията. Двойката е добре позната с манията си към перфекционизма в звукозаписното студио: в годината, в която записват Gaucho (1980), албум от точно седем песни, Бекър и Фейгън наемат най-малко 42 студийни музиканта и 11 звукови инженера.

Групата е на турне от 1972 до 1974, преди да се оттеглят към студиото. Разпадат се през 1981 г., и през по-голямата част от това десетилетие Бекър и Фейгън са като цяло неактивни. Въпреки това, към групата е образувано култово последователство. През 1993 г. двамата се събират пак и започват да изнасят концерти. Оттогава Стийли Дан са издали два албума с нов материал, първият от който им донася награда Грами за "Албум на годината". Техните албуми са се продали в над 40-милионен тираж, и през март 2001 г. са почетени с място в Залата на славата на рокендрола.