Стимфалийски птици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Херкулес и стимфалийските птици

Стимфалийските птици са древногръцки митични създания, които живеели на брега на Стимфалийското блато в Аркадия. Те имали бронзови пера и медни клюнове. Размножавали се много бързо и се превърнали в огромна напаст за района. Унищожавали цялата реколта по полето, убивали животните, пасящи на брега на езерото, нападали много хора.

Превърнали цялата околност в пустиня. Излитайки, от тях падали много пера, които били като стрели и покосявали всичко живо под тях. Разбирайки за нещастието на хората, Евристей пратил Херкулес — уж за да им помогне, а всъщност надявайки се Херкулес да бъде убит.

Трудно било обаче да се изпълни това поръчение, защото птиците били неуязвими за стрели. Херкулес дълго ги изучавал, надявайки се да открие слабото им място и разбрал, че птиците са уязвими точно в момента, в който им падат перата, а нови все още не са пораснали. Атина дала на Херкулес медни тимпани, за да удари той с тях и да ги предизвика. Птиците се разлетели в ужас, но Херкулес вдигнал щита над главата си и техните пера-стрели не го поразили. След като утихнало свистенето от падашите пера, Херкулес отметнал щита и почнал да стреля по тях със своите смъртноносни стрели. Част от тях паднали покосени, а другите избягали извън пределите на Гърция, към далечния бряг на Понт.


12-те подвига на Херакъл, древногръцка митология

Немейски лъв, Лернейска хидра, Стимфалийски птици, Керинейска кошута, Еримантски глиган, Авгиеви обори, Критски бик, Конете на Диомед, Поясът на Хиполита, Кравите на Герион, Цербер, Ябълките на Хесперидите