Столец

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Полуостров Столец (или Скамний) се намира в Созополския залив, на българското черноморско крайбрежие.

На полуострова от почти 3000 години е разположено селище. От средата на 4 век това селище е знаменитият и прочут град Созопол. На п-в Столец днес е събрана само старата част на вече разрасналия се град.

Името си полуостровът носи заради своята форма. До средата на ХХ в., преди да бъдат насипани значителни количества земни маси за укрепване на бреговата линия в района на провлака, полуостровът има формата на седалка на трикрако столче, с нейната характерна бъбрековидна форма.

Гърците, населяващи полуострова, преди да се изселят в началото на 20 век, го наричат Скамния – сравнително точен превод на българското име на полуострова. Скамниона е ниско сгъваемо столче в Древния Рим, както и във Византия, което има бъбрековидна форма.

Северната част на полуострова завършва с нос Скамни, а южната – с нос Харманите, издадени в морето на североизток. Покрай залива между тях, във вътрешната част на полуостров Столец, се намира северният плаж на Созопол.

Външната, западна част на полуострова днес е свързана чрез изкуствено насипан провлак с о. Свети Кирик и заедно образуват залив, в който са построени Созополското пристанище и яхтено пристанище.