Сторм Торгерсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сторм Торгерсън
Графичен дизайнер
Роден: 28 февруари 1944 г.
Потърс Бар, Великобритания
Починал: 18 април 2013 г.

Сторм Торгерсън е английски графичен дизайнер, известен с работата си за рок групи, като Пинк Флойд, Тенсиси, Дрийм Тиътър, Мюз, Антракс, Брус Дикинсън, Юръп, Хелоуин, Рейнбоу, Скорпиънс, Лед Цепелин и др.

Биография[редактиране | edit source]

Той е роден в Потърс Бар, който по-това време е в Мидлсекс, а сега в Хартфордшър. Торгерсън е ключов член на Британската графична фирма Хипнозис, предназначена в създаването на обложки за сингли и албуми. В последно време, той работи в студио за дизайн от талантливи преводачи на свободна практика. Сегашният негов екип включва - Рупърт Труман (фотограф), Петър Кърсън (дизайнер), Финли Коун (дизайнер и илюстратор), Даниел Абът (сценограф и художник), Лий Бейкър (дизайнер и художник) и Джери Суйт (дизайнер).

Торгерсън става известен с проекти си за Пинк Флойд.[1] Дизайнът му към Dark Side of the Moon е наречен една от най-великите обложки на всички времена.[2] Много от неговите проекти се отличават със сюрреалистични елементи. Той често мести предмети от традиционния контекст, особено в обширни пространства, за да им придаде най-неудобен външен вид, като подчертава красотата им.

Обичам фотографията, защото това е реалната среда, за разлика от чертането, което е нереално. Харесва ми да се забърквам с реалността...да огъвам реалността. Някои от произведенията ми, молят за въпроса е истински ли са или не?

[3]

Торгерсън почива на 18 април 2013 г. след няколкогодишна борба с рака.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) Петер, Хоулинг. Сторм Торгерсън. // 1992. Посетен на 2010-10-01.
  2. ((en)) BBC News. The Dark Side of the Moon - Албумът икона на Пинк Флойд. // BBC, 2004-09-17. Посетен на 2010-10-01.
  3. ((en)) Нейрън, Нина. Взето от Сторм: Изкуството на Сторм Торгерсън. // Music Box, 2004-10. Посетен на 2010-10-01.

Външни препратки[редактиране | edit source]