Стоян Раканов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стоян Раканов
български художник живописец
Автопортрет
Роден
Починал
8 август 2007 г. (73 г.)

Националност България
Учил вНационална художествена академия
Кариера в изкуството
Учителипроф. Дечко Узунов
Направлениеживопис

Стоян Тодоров Раканов е български художник живописец. Tвори в областта на композицията, пейзажа и портрета с исторически, социални, митологични и съвременни сюжети, търсeйки истината в изкуството, извън модните увлечения и привлекателността на мимолетното чувство за съ/временност. Чрез историческата тематика в платната си художникът осмисля и философски обобщава събития от древността, като същевременно съпоставя и отразява ежедневно случващата се история около нас.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1959 г. завършва с отличие Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София, специалност „живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов.

От 1960 г. като член на Съюза на българските художници участва активно в националните художествени изложби, организирани в София и страната, в национални и международни биеналета - Габрово (1999, 2001, 2003, 2007), Плевен (2003), Стара Загора (2004) и Триеналето на южнобългарските художници от 1961 г. до 2007 г., както и в редица пленери, симпозиуми и специализирани творчески и педагогически програми в България, Русия, Германия, Полша, Румъния. Осъществява самостоятелни изложби в София, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Велинград, Батак, Септември, както и в Япония – в градовете Сапоро и Тояма.

Бил е творчески секретар (1969-1986) и почетен член на Дружеството на пазарджишките художници. Член на Дружеството на пловдивските художници. Дългогодишен преподавател (1973-1999), доцент и ръководител на катедра „Изобразително изкуство“ в Пазарджишкия педагогически институт, днес филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

Стоян Раканов е носител на редица награди за живопис от национални и регионални художествени прояви, сред които:

  • I и II Национални младежки изложби (1960, 1966);
  • „500 години град Пазарджик“ (1985);
  • „30 години СБХ – Дружество Пазарджик (1989);
  • Голямата награда на ХГ „Станислав Доспевски“, Пазарджик (1996);
  • Награда на Министерство на Културата на Република България за картината „Посвещение“, участвала в Националната художествена изложба „Левски и времето“ в ХГ „Станислав Доспевски“ (2007).

Носител е на орден „Кирил и Методий“ I и III степен за принос в развитието на културата, изкуството, образованието и науката.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия; Министерство на културата; ХГ „Станислав Доспевски“, Пазарджик; много градски галерии в страната, културни домове, посолства, фондации, мемориален комплекс „Освиенцим“, Полша; Дом на руската култура в София, както и на голям брой частни колекции в страната и чужбина - Япония, Великобритания, САЩ, Русия, Италия, Испания, Франция, ЮАР, Гърция, Израел, Холандия, Германия, Канада, и др.

Другите за художника[редактиране | редактиране на кода]

„Не са много тези, които познават Стоян Раканов в неговото развитие и движение. В академията се възхищавахме на искрената и деликатна живопис, на естественото изграждане на пространството на този добър и светъл човек, който беше тръгнал от Пещера, мина през Пазарджик и Пловдив, за да стигне до изложбената зала на Съюза на художниците с един невероятен свят, в който красивата живопис, изпълнена с вътрешна светлина, носи чистотата на наивитета и простотата на духовен разказ за това, което е било, за това, което е и което ще бъде. Нещо възрожденско има не само в поведението..., но преди всичко в онези послания, в които доброто и злото, грехът и падението, вечното и мимолетното по своеобразен начин се родеят с възрожденската мисия на старите зографи. Светъл и чист – светът на Стоян Раканов като че ли идва от някоя друга вселена, в която хората живеят по законите на истината и красотата.... и това прави още по-стойностно присъствието на всеки, който се е докоснал до това приказно и модерно изкуство“.[1]

Художника за своето изкуство[редактиране | редактиране на кода]

„Художникът е изследовател на нови светове, не винаги съвършени и привлекателни, или словесно обясними. Любувам се и рисувам онова, което виждам и чувствам, но и онова, което вече го няма или предстои да се появи. Творя по убеждения, извън модните увлечения като „летописец“ на региона и своето време. Затова предмет на моето изкуство – това е човекът в неговата борба за свобода, физическа и духовна хармония. Рисувам всичко, което е добро и лошо ... както в космоса, така и в обществото – има светлина, която ни огрява, има и здрач, който ни поглъща“.

„Голямото изкуство се създава в голямо време. Творческият ми път обхваща един период от повече от четиридесет години. Живях в свят на бурни исторически промени, на световни и локални конфликти, на духовен упадък и материална разруха, епоха на борби и широк фронт на патриотични и демократични сили, време на саможертва, на подем и възторг. Неспокойни ще останат мислите, мазките и цялото ми изкуство приело много постимпресионистични и експресионистични концепции на отреагиране на действителността. Нашето време, може да се характеризира като революционно, страстно воюващо време, и въпреки спекулациите с идеала търсеше подкрепата на честта и таланта на художника. Уверен съм, че непоклатимостта на вярата и чистотата на порива са патент на това време и с това завинаги ще се всели в паметта на годините“.

„В художествената си практика се стремя към сближаване, познаване и правдиво отразяване на социално-политическите и философско-нравствени проблеми. Доколкото позволяваха условията и дарованието ми се насочих да изобразявам сложните и противоречиви явления на своето време в движение и развитие, съобразно идейни позиции и чисто човешки пристрастия, обобщено в съвременни и исторически сюжети, теми и образи, артистично и емоционално – със съвременни изразни системи и съобразно своята чувствителност“.

„Моите картини са композиции. Те изискват много време, защото са многослоева живопис. Това, което съм създал е трайно премислено и трайно изпълнено.“

„Творя на три нива: импресии – плод на впечатленията, импровизации – плод на паметта и въображението, и композиции – доколкото мисълта и майсторството позволяват. Обикновено прилагам експресивно-импресионистичен език на изразяване на съдържанието на персонажа – чрез цвета, мазката и фактурата“.

„Стремя се към четлива композиция, прости и могъщи обеми на формите, пестеливост и мащабност, да съчетавам незабележими вальори с по-груби фактури от едри мазки, към дълбок и контрастен колорит. В едни картини отдавам предпочитание на динамиката, на бързия и плавен ритъм на линиите и петната, а в други картини давам предимство на масивните и монументални форми. Своите картини изграждам плоскостно-декоративно, а в други използвам обемно-конструктивни структури, постигнати от диагонални, вертикални и хоризонтални линии и форми. Стремя се да избегна натуралистичната обективност и повърхностната илюстративност, като не допусках творчески компромиси при създаването на своето социално, ангажирано изкуство. Да се върви по трудния, но единствено верен път, да се разгърнат пълновластно в картината красотата и морално-волевите качества на човешката личност в борбата, труда и бита е основна задача и проблем на творчеството“.

„Темите в моите картини се съчетават с индивидуалното виждане, художествената деформация, прилагане на символика от националната иконография и други обогатяващи картината условности в рамките на художествената мяра. Макар и пестеливо заимствам някои изразни възможности на сродни изобразителни изкуства – графика, скулптура и декоративно-монументални изкуства, за постигане на богатство от съжителство на разнородни принципи – алегорична, метафорична и символична образност, интуитивно-асоциативни и митическо-фолклорни елементи, гротеска, среща на строго пространствени системи с разновременни и разномащабни сюжети и образи-символи, на космически хаос и земен порядък, на аморфни и релефни скулптурни форми“.

„В изкуството настъпиха промени, които не мога да приема. Дава се предимство на формотворството, на един абстракционизъм ... в същото време от нашите картини изчезна животът, историята. Ще дойде време, когато хората нищо няма да знаят за нашия живот. Като гражданин и творец все по-често се тревожа за бъдещето: от комерсиализацията, от душевното и нравствено обедняване на масите. С изкуството си се боря за нравственото извисяване на нацията, като намирам опора във вечните теми от нашето славно минало. В картините си разкривам и по-универсални концепции за характера на българската историческа съдба. Отделните сюжетни решения последователно разкриват идеята за триединната сила: вяра – просвета – изкуство, на които се дължи оцеляването, духовното възраждане и политическо освобождение на българите“. [2]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Веселин Димчев, Стоян Раканов, „Рисуване и изобразително изкуство“. Учебник за учителските институти. Народна просвета, 1980.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Съвременно българско монументално изкуство 1956–1986, под редакцията на Христо Стефанов и Максимилиян Киров, Съст. Кристина Стефанова и кол.: Филип Зидаров, Цветана Филипова, Сашка Венева, Кремена Попова, Лиляна Българова. Комитет за Култура, ДО „Изобразително изкуство“, Държавно издателство „Д-р Петър Берон“, София, 1986.
  • Юбилеен вестник „20 години Педагогически институт – Пазарджик 1973 – 1993“, 15 декември 1993.
  • „Уроците на проф. Дечко Узунов бяха мое верую“, в. „Знаме“, Пазарджик, бр. 96, 21 май 2001.
  • Валентин Ангелов, „Българско еротично изкуство“. Издателство „Абагар“, Велико Търново, 2003.
  • „Изкуството се ражда с мъка, но сладка...“, в. „Знаме“, Пазарджик, бр. 128, 11 юли 2007.
  • „Галерията почете Стоян Раканов“, в. „Пазарджишка Марица“, бр. 34, 18 февруари 2014.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Из слово на акад. Светлин Русев по случай Юбилейната изложба на Стоян Раканов в Галерия „Райко Алексиев“, София, Април 2004.
  2. Из справка за научните трудове съгласно писмо 6779 от 1976 г. на ВАК по процедурата за присъждане на научно звание „Доцент“ на Стоян Раканов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]