Стрела (кран)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Двата крана, монтирани на Пирс.

Крановете Стрела са четири товарни крана, използвани за преместване на космонавти и компоненти от външната страна на съветско-руската космическа станция „Мир“ и руския сегмент на Mеждународната космическа станция.

На станцията „Мир“ са разположени два крана на базовия блок на станцията, (доставени от автоматичните товарни кораби Прогрес),[1] и нa „МКС“ - още два крана, монтирани на модула "Пирс" (единия с полет STS-96, а другия с Прогрес M-SO1).

Крановете представляват телескопична структура и в сгънато състояние са дълги 6 фута, а разпънати – 46 фута.[2] Tова означава, че крановете на орбиталната станция „Мир“ лесно достига до всички основни модули на комплекса, както и тези, свързани с „МКС“ – може да се използва за прехвърляне на обекти по цялата дължина на руския орбитален сегмент, както и от "Звезда" на "Заря" и обратно.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дейвид Харланд. История на станцията „Мир“. Ню Йорк, Springer-Verlag New York Inc, 30 ноември 2004. ISBN 978-0-387-23011-5.
  2. Робърт Цимерман. Напускане на Земята: космически станции, съперничащи суперсили и търсене на междупланетарен път. Хенри (Джоузеф) Прес, 3 септември 2003. ISBN 978-0309085489.