Сузуки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Судзуки)
Вижте пояснителната страница за други значения на Сузуки.

Сузуки Мотор Корпорейшън
スズキ株式会社
Типкабушики гайша
Индустрияавтомобилна промишленост
Основаване1909 година
СедалищеХамамацу, Япония
Служители13 000 (2005)
Продуктиавтомобили, мотоциклети и извънбордови двигатели
ДевизWay of life!
УебсайтGlobalSuzuki.com
Сузуки Мотор Корпорейшън в Общомедия
Заводът на компанията в Унгария

Сузуки Мотор Корпорейшън (на български Сузу̀ки, среща се и като Судзу̀ки, на английски: Suzuki Motor Corporation) е японска мултинационална корпорация с главно управление, намиращо се в Хамамацу, Япония, която е специализирана в производството на автомобили и мотоциклети.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана през 1909 г. от Мичио Сузуки в малкото крайбрежно селце Хамамацу. Първоначален тласък за развитието на компанията дава копринената промишленост, за която Сузуки произвежда тъкачни станове. През 1929 г. Мичио Сузуки изобретява и патентова нов вид тъкачен стан, който започва да изнася и в чужбина. Въпреки успеха на становете, Мичио осъзнава нуждата от диверсификация на продуктите и се насочва към автомобилостроенето. Така през 1939 г. се появяват първите прототипи на автомобили – с водно охлаждане, 4 цилиндъра и 13 конски сили. Развитието на тези прототипи обаче е спряно от избухналата Втора световна война.

След войната компанията първоначално отново се насочва към тъкачните станове, към които има голямо търсене освен в родната Япония, и в САЩ. Успехът обаче е краткотраен и компанията е изправена пред сериозни затруднения след срива на текстилната индустрия през 1951 г. Така Сузуки отново се насочва към производството на мотори. Така през 1951 г. се появява Power Free – моторизиран велосипед с двутактов двигател, с една конска сила. Моделът е евтин, лесен за поддръжка, и моментално става хит на пазара. През 1954 г. производството на мотоциклети достига 6000 броя месечно и името на компанията официално се променя на Suzuki Motor Co.

През 1967 г. е открит първият завод в Тайланд. Следва експанзия по целия свят.

През 1991 г. е построен заводът Magyar Suzuki в Унгария.

През 1982 г. започва дейност в Индия. През 1992 г. е началото на съвместен бизнес с индийската компания Maruti Udyog. Впоследствие, благодарение на съвместното предприятие Maruti Suzuki India Ltd. Индия става основен пазар за японската компания. През 2007 г. там са продадени близо 800 000 автомобила.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Suzuki в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​