Четирипоясен барбус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Суматрански барбус)
Четирипоясен барбус
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Шараноподобни (Cypriniformes)
семейство:Шаранови (Cyprinidae)
род:Пунтиуси (Puntius)
вид:Четирипоясен барбус (P. tetrazona)
Научно наименование
(Bleeker, 1855)
Синоними
  • Systomus tetrazona
Четирипоясен барбус в Общомедия
[ редактиране ]

Четирипоясните (суматрански) барбуси (Puntius tetrazona) са вид лъчеперки от семейство Шаранови (Cyprinidae). Наричани са също тетразона или тигров барбус. В естествени условия са разпространени в Малайзия и Индонезия, където обитават спокойните водоеми в равнините, но се използват като декоративни рибки в акваристиката.

Физически характеристики и поведение[редактиране | редактиране на кода]

Четирипоясните барбуси достигат дължина до 5 cm. Те са мирни, стадни, обитават долните и средни слоеве на водата в аквариума.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

За размножаването на барбус тетразона е необходим аквариум с дължина над 40 сантиметра за една двойка риби. Водата в аквариума с двойката се загрява до 25 – 27 градуса. Женската риба хвърля около 200 хайверни зърна, чиито инкубационен период е около едно денонощие, а малките рибки започват да плуват от 3 до 5 денонощия от излюпването си. На 6 – 9 месечна възраст младите тигрови барбуси вече могат да последват примера на родителите си и да създадат свое поколение.

Отглеждане в аквариум[редактиране | редактиране на кода]

В аквариум е препоръчително да се отглеждат не по-малко от 10 екземпляра и да има засадени плаващи растения, създаващи тъмни места. В много осветен, беден на укрития аквариум рибите са страхливи. Подходящата температура на водата е 20 – 25 °C. Барбус тетразона е стадна рибка и отглеждането ѝ става в група, не по-малка от 10 ексземпляра и в аквариум над 60 литра. Отглеждането им в по-малък аквариум води до загуба на размножителната способност на рибите. Аквариумът трябва да е добре залесен с растения, да се осигурят по-тъмни места за криене на рибата, защото ако има само светли такива тя е страхлива. Тигровият барбус обитава долните и средни слоеве на аквариума.

Източници[редактиране | редактиране на кода]