Суматренски слон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Суматренски слон
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хоботни (Proboscidea)
семейство:Слонове (Elephantidae)
триб:Elephantini
род:Евразийски слонове (Elephas)
вид:Азиатски слон (E. maximus)
подвид:Суматренски слон (E. m. sumatranus)
Научно наименование
Temminck, 1847
Суматренски слон в Общомедия
[ редактиране ]

Суматренският слон (Elephas maximus sumatranus) е един от подвидовете на азиатския слон. Наименованието на вида идва от факта, че когато за първи път е класифициран като отделен подвид, се е смятал за характерен само за индонезийския остров Суматра. По-късно е установено, че един от подвидовете слонове на съседните острови Ява и Борнео също спада към този подвид.[2]

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Суматренският слон обитава гъстите екваториални гори на островите Суматра, Ява и Борнео. Въпреки че е дълъг от 5.5 до 6 метра, висок над 3 метра и тежащ 4500 – 6000 кг, този слон е отлично приспособен към живота в гъстите джунгли. Обитава както равнинните, така и планинските части на островите на височина до 3000 метра. Тъй като екваториалните гори на Малайския архипелаг все още не са много добре проучени, точният на брой на суматренските слонове е спорен. Някои смятат, че са останали по-малко от 10 000 индивида, други ги определят на над 50 000. Предмет на спор са популациите в Суматра и Борнео, за които липсват точни данни.

Хранене и опазване[редактиране | редактиране на кода]

Суматренските слонове, тъй като живеят в екваториални гори, имат различно меню от събратята си в саваната. Тук те се хранят с листа, плодове, бамбукови стебла и др.

Както всички слонове, суматренските се характеризират с периоди на агресивност – на мъжките преди размножаване и на женските след раждането на малкото, когато майката (понякога и друга женска от групата) ревностно го брани и става особено раздразнителна и опасна.

Въпреки че горите на Суматра и Борнео са слабо изследвани, дърводобивните компании заплашват живота в тях. Унищожението на горите заплашва популацията на слоновете и на всички уникални видове флора и фауна на островите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Elephas maximus sumatranus (Temminck, 1847). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. Gopala, A., Hadian, O., Sunarto, Sitompul, A., Williams, A., Leimgruber, P., Chambliss, S. E., Gunaryadi, D. Elephas maximus ssp. sumatranus // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. International Union for Conservation of Nature, 2011. (на английски)