Сцена в ковачницата (филм, 1893)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сцена в ковачницата
Blacksmith Scene
РежисьориУилян Кенеди Диксън
В ролитеЧарлз Кайзер
Джон Отт
ОператорУилям Хейс
Филмово студиоЕдисън Манюфакчъринг Къмпъни
Жанркъсометражен
документален
Премиера9 май 1893
Времетраене38 секунди
Страна САЩ
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Сцена в ковачницата в Общомедия

„Сцена в ковачницата“ (на английски: Blacksmith Scene) е американски късометражен документален ням филм на изобретателя и режисьор Уилян Кенеди Диксън от 1893 година. Премиерата му се състои на 9 май същата година, а във Великобритания е показан пред публика на 17 октомври 1894 година. През 1995 година е включен в „Националния филмов регистър на библиотеката на конгреса на САЩ“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Кинолентата проследява един момент от ежедневната работа на ковачите. Майсторът-ковач почуква с чукче, показвайки къде точно трябва да бъде обработен суровия материал и го предава на помощниците си, които обработват указаните места с помощта на големи чукове. След това майсторът поставя заготовката в пещта. Един от помощниците взима бутилка с бира, стояща зад гърба му и отпивайки я предава на колегите си. Те пият последователно и връщат бутилката на първия мъж, който отпивайки повторно я връща на мястото и. Майсторът поставя нагорещения материал на наковалнята и те продължават обработката.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Снимките на филма протичат през април и май 1893 година в новосъздаденото от Томас Едисън студио Блек Мария в близост до лабораториите на изобретателя в Ню Джърси. Заснет е с кинетограф и се смята за първата кинолента, представена пред публика с помощта на кинетоскоп.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сцена с кузнецами“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​