Саскачеван (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Съскачеуан(река))
Вижте пояснителната страница за други значения на Саскачеван.

Саскачеван
Мост над река Саскачеван при град Нипавин
Мост над река Саскачеван при град Нипавин

Карта на водосборния басейн на река Саскачеван
Общи сведения
МестоположениеКанада (провинции Саскачеван и Манитоба)
Дължина547 km
Водосб. басейн335 900 km²
Отток634 m³/s
Начало
Мястосливането на реките Норт Саскачеван (лява съставяща) и Саут Саскачеван (дясна съставяща)
Координати53°14′08.16″ с. ш. 105°04′58.08″ и. д. / 53.2356° с. ш. 105.0828° и. д.
Надм. височина378 m
Устие
Мястов езерото Уинипег, от системата на река Нелсън
Координати53°11′12.84″ с. ш. 99°15′24.12″ и. д. / 53.1869° с. ш. 99.2567° и. д.
Надм. височина217 m
Ширина430 m
Саскачеван в Общомедия

Саскачеван (на английски: Saskatchewan River) е река в централната част на Канада, провинции Саскачеван и Манитоба, вливаща се в езерото Уинипег, от системата на река Нелсън. Дължината ѝ от 1939 км[1], заедно с реките Саут Саскачеван и Боу ѝ отрежда 6-о място в Канада. Дължината само на река Саскачеван е 547 км.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Река Саскачеван се образува на 40 км източно от град Принс Албърт (провинция Саскачеван) от сливането на реките Норт Саскачеван (лява съставяща) и Саут Саскачеван (дясна съставяща), на 378 м н.в.

Тече в североизточна посока, преминава покрай град Нипавин (4061 жители) и навлиза в езерото (язовир) Тобин. След като изтече от язовирната стена продължава на североизток, приема отляво притоците си Торч и Моси и завива на изток. От там реката навлиза в езерно-блатист район, като се разделя на множество отделни ръкави и протоци и образува т.нар. „вътрешна делта“. В този участък, около градчето Къмбърланд Хаус в нея отдясно се влива най-големият ѝ приток река Карот, а отляво множество къси реки дрениращи съседните езера Къмбърланд и Неймю.

След това Саскачеван навлиза в провинция Манитоба, насочва се на югоизток, преминава покрай град Те Пас (5513 жители, най-големия по течението ѝ), образува голяма делта и се влива в езерото Сидър. При изтичането си от него е построена голяма преградна стена Гранд Рапидс, която регулира оттока на Сидър и реката след като премине едва 4 км се влива от запад в езерото Уинипег при град Гранд Рапидс (239 жители).

Водосборен басейн, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Площта на водосборния басейн на реката е 335 900 km2, от които в Канада са 334 100 km2, а в САЩ 1800 km2[1]. Големият водосборен басейн на Саскачеван обхваща части от три канадски провинции — Албърта (около 30% от площта на провинцията), Саскачеван и Манитоба и съвсем малък участък от най-северозападната част на щата Монтана.

Водосборният басейн на Саскачеван граничи с други 5 водосборни басейна:

на север – с водосборния басейн на река Чърчил, вливаща се в Хъдсъновия залив;
на северозапад – с водосборния басейн на река Атабаска, от системата на река Маккензи;
на запад – с водосборния басейн на река Колумбия, вливаща се в Тихия океан;
на юг – с водосборния басейн на река Мисури, от системата на Мисисипи;
на югоизток – с водосборния басейн на река Асинибойн, от системата на езерото Уинипег;

В река Саскачеван се вливат 3 по-значителни притока: два леви (Торч и Моси) и голям десен (Карот). В основата на двете язовирни стени Тобин и Гранд Рапидс са построени големи ВЕЦ.

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Многогодишният среден дебит при град Те Пас е 634 m3/s[1]. Максималният отток на реката е през юни-август – 3000 m3/s, а минималния през декември-март – 54 m3/s. Дъждовно-снегово подхранване. От началото на ноември до края на април реката замръзва.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

На езика на местните индианци кри – isiskāciwani-sīpiy означава „бистра река“.

Откриване и изследване на реката[редактиране | редактиране на кода]

Долното течение на реката е открито на 10 юли 1690 г. от Хенри Келси, служител на компанията „Хъдсън Бей“, занимаваща се с търговия на ценни животински кожи, а през лятото на следващата година той се изкачва по нея до устието на десния ѝ приток река Карот[2].

В началото на XVIII в. френски и английски трапери откриват цялото течение на реката и основават по бреговете ѝ свои „траперски“ селища[2].

През 1774 г. друг служител на компанията „Хъдсън Бей“ Самюъл Хиърн основава на брега ѝ първото търговско селище (фактория) Къмбърланд Хаус за изкупуване на ценни животински кожи от местните индианци[2].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в atlas.nrcan.gc.ca // Архивиран от оригинала на 2008-10-14. Посетен на 2012-10-30.
  2. а б в Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962, стр. 193-195, 271.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Saskatchewan River в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​