Съюз за Пловдив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съюз за Пловдив
Ръководител(и)Дани Каназирева
Основана19 април 2011 г. (2011-04-19) (13 г.)
Седалищегр. Пловдив, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 27, 4000
Народно събрание
0 / 240
Европейски парламент
0 / 736
Сайтzaplovdiv.org

Съюз за Пловдив е политическа партия в България, регистрирана на 19 април 2011 година. Председател на партията е Дани Каназирева.

История[редактиране | редактиране на кода]

Образоване[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за Съюз за Пловдив се ражда през август 2010 година, когато вече реализирани в професиите си хора се обръщат към Дани Каназирева с идеята да се обединят и променят Пловдив. Първа е Вихра Еремян, след това се присъединяват проф. Ангел Бакърджиев, Николай Няголов, д-р Райна Лахтариева, д-р Теодора Савова и др. Идеята за създаване на сдружение „Съюз за Пловдив“ е представена публично на 22 септември 2010 г. на концерт под мотото „Не на посредствеността, да на независимостта“[1]. Тогава на сцената на Концертна зала за първи път Дани Каназирева и инициаторите застават един до друг, тогава те са 20 души. Към ноември броят на хората, които имат желание да се включат в една нова формация, бореща се за компетентно управление на можещите и знаещите, е вече 400.

На 9 януари 2011 година се сформира Инициативен комитет за регистрирането на Съюз за Пловдив като политическа партия. Учредителното събрание е на 22 януари, като на него присъстват над 500 учредители[2]. Концертна зала е препълнена, прави впечатление присъствието на много млади хора. Единодушно и с много ентусиазъм за лидер на новата партия е избрана Дани Каназирева, а след това и ръководните органи – Изпълнителен и контролен съвет. В следващите месеци членовете на Съюз за Пловдив нарастват до 3670 души.

Избори[редактиране | редактиране на кода]

На местните избори през 2011 година партията издига кандидати за кмет на общините Пловдив и Асеновград. В Пловдив, кандидата Дани Каназирева събира 10 650 гласа (7,44 %). Партията печели 4 места в общинския съвет на Пловдив[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]