Сюпримс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Сюпримс“ през 1966 г.

„Сюпримс“ (The Supremes) е американска женска музикална група, превърнала се в символ на „Мотаун Рекърдс“ през 1960-те год.

Групата е основана в Детройт (Мичиган) през 1959 г. под името „Праймътс“ (The Primettes). Репертоарът им включва ду-уап, поп, соул, песни от мюзикли от Броудей, психеделичен соул и диско. Те са групата с най-голям търговски успех в историята на Мотаун, както и една от най-успешните групи в историята на американската популярна музика. 12 от техните песни се изкачват до номер 1 в класацията на сп. „Билборд“ „Хот 200“. Автори и продуценти на повечето от тези хитове са триото Холанд-Доужър-Холанд. Когато „Сюпримс“ са в своя зенит в средата на 60-те, те съперничат на „Бийтълс“ по световна популярност, а успехът им се превръща в предпоставка за последвалите пробиви на афроамерикански ритъм енд блус и соул музиканти в мейнстрийма.

„Праймътс“ са основани от Флорънс Балард, Мери Уилсън, Даяна Рос и Бети Макглаун, всички жители на квартала „Брюстър-Дъглас“ в Детройт. Те са замислени като посестрима на „Праймс“ група (част от която са Пол Уилямс и Еди Кендрикс, по-късно част от „Темптейшънс“). През 1960 г. Макглаун е заменена от Барбара Мартин, а през следващата година групата подписва договор с Мотаун под името „Сюпримс“ (върховните). Мартин напуска в началото на 1962 и Рос, Балард и Уилсън продължават творческия си път като музикално трио.

В средата на 60-те „Сюпримс“ постигат голям успех в мейнстрийма, като главна вокалистка е Рос. През 1967 президентът на Мотаун, Бери Горди, преименува групата на „Даяна Рос Енд Дъ Сюпримс“; освен това, Балард е заменена от Синди Бърдсонг. През 1970 г. Рос напуска групата, за да се посвети на соловата си кариера, и е заменена от Джин Теръл. Така групата отново възвръща първоначалното си наименование — „Сюпримс“. След 1972 г. съставът често се мени; в средата на 70-те членове на групата са Линда Лорънс, Шери Пейн и Сюзи Грийн.

Окончателното разформироване на „Сюпримс“ настъпва през 1977 г. след 18 години творчество.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Supremes“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.