Ти Ди Кей (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ТДК (компания))
TDK
ТипПублична компания
Търгувана катоTYO: 6762
ИндустрияЕлектроника
Основаване1935 година
СедалищеТокио, Япония
Служители102 883 (март 2018)
ПродуктиCD, DVD, Blu-ray диск
Уебсайтwww.global.tdk.com
TDK в Общомедия

TDK Corporation (на японски: TDK株式会社 ти:ди:кей кабушики-гайша?), в миналото TDK Electronics Co., Ltd (東京電気化学工業株式会社?), е японска многонационална компания, специализирана в производството на електронни компоненти и носители на информация. „TDK“ е съкращение от първоначалното японско име на компанията: Tokyo Denki Kagaku Kōgyō K.K. (Tokyo Electric Chemical Industry Co., Ltd.). Компанията е листвана на Токийската фондова борса и е съставна част от индексите Nikkei 225 и TOPIX.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компакт-касета TDK „D“ от началото на 1980-те
Компакт-касета TDK SA-90
Видеокасета TDK VHS

TDK е основана в Япония на 7 декември 1935 за производството на магнитния материал ферит, който неотдавна бил изобретен от Yogoro Kato и Takeshi Takei[1]. През 1952 те започнали производство на магнитни ленти, а впоследствие през 1966 и компакт-касети. Именно с това компанията е най-известна. TDK произвежда и широка гама от магнитни и оптични носители, включително няколко формата видеоленти, CD-R и записваеми DVD-та. По-късно TDK започва производство на USB флаш устройства.

В последно време промишленото направление на компанията се измества към нови форми на медийните носители. През 2004 TDK е първият производител на Blu-ray диск, наследникът на DVD технологията.[2]

В САЩ компанията започва да действа през 1965 г. с офиса си в Ню Йорк[3], а в Европа – през 1970 с офиса си във Франкфурт, Западна Германия[4]. TDK работи и с Teridian Semiconductor – филиал за производство на полупроводници в Калифорния около десет години, но в 2005 г. прекрати дейността си.

Компанията поддържа музей, посветен на технологиите, с които работи, намиращ се на територията на завода ѝ в Hirasawa (Япония).

TDK субсидира дейности и събития, като например тези в The Cross nightclub в Лондон или Crystal Palace Football Club, който бе спонсориран между 1994 и 1999 г.

От 2016 г. Shigenao Ishiguro е избран за президент на TDK.

Спонсорство[редактиране | редактиране на кода]

От 1993 до 1998, TDK са спонсори на английския футболен клуб ФК Кристъл Палас, който участва в Английската висша лига два пъти през това време. TDK е текущият спонсор на IAAF Световното първенство по атлетика. През осемдесетте години на XX век TDK също така спонсорира холандския футболен клуб АФК Аякс в течение на няколко години.

Забележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]