Тавче гравче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тавче гравче
Видосновно ястие
ПроизходМакедония
Сервиранетопло
Основни съставкибоб
Тавче гравче в Общомедия

Тавче гравче, понякога и гравче на тавче,[1] е традиционно македонско ястие, което се среща в България, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Приготвя се с боб, кромид лук, олио, сухи червени пиперки, черен и червен пипер, магданоз и сол, като се срещат и вариации. Сервира се в типични глинени съдове. На гръцки ястието се нарича φασουλοταβάς (фасулотавас).

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Бобовите зърна се изчистват и се накисват в студена вода, като трябва да престоят поне 3 часа, за да омекнат (според оригиналната рецепта обаче трябва да престоят една нощ), след което се оставят да врят в тенджера. След първото кипване водата се изсипва и се заменя с нова, чиста вода. Добавя се част от лука и черен пипер. Междувременно се запържва лук заедно с червен пипер. Сухите пиперки могат да се запържат или заедно с лука, или отделно.

След около 90 минути, колкото е нужно на боба да се свари, се слагат пиперките и запържения лук и се разбърква добре. Съдържанието се поставя в глинен съд и се пече на 220 градуса. По време на печенето трябва да се внимава бобът да не стане прекалено сух.

Поднася се с различни видове месо. Тавче гравче по тетовски е известно в Северна Македония.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Откриват се различни начини на изписване на ястието, включително с дефис или променен словоред.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tavče gravče в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​