Тайните на Гравити Фолс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тайните на Гравити Фолс
Gravity Falls
Жанр Анимация
Приключение
Мистерия
Комедия
Формат Aнимационен сериал
Актьори Джейсън Ритър
Кристен Шаал
Алекс Хърш
Линда Карделини
Начална мелодия "Made Me Realize" от Брад Брийк
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 1
Епизоди 20 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Алекс Хърш
Продуцент(и) Disney Television Animation
Disney Channel
Времетраене \approx 22   минути
Разпространение
ТВ Канал Disney Channel
Излъчване 15 юни 2011 г.
Външни препратки
Официален уебсайт

„Тайните на Гравити Фолс“ (на английски: Gravity Falls} е анимационен сериал, създаден от Алекс Хърш, автор също и на Невероятните неприключения на Флапджак и Риби Тийнейджъри. Първият епизод е излъчен рекламно на 15 юни 2012 г., а сериалът дебютира на 29 юни 2012 г. На 12 март 2013 г. Тайните на Гравити Фолс е подновен за втори сезон от Disney upfront.

Сюжет[редактиране | edit source]

В сериала се говори за двамата 12 годишни близнаци:Дипър и Мейбъл.Техните родители ги пращат при чичо им Стан в закътано старо градче с името "Гравити Фолс".На пръв поглед Гравити Фолс изглежда като обикновен град,но пази страшно много тайни.Чичото на Мейбъл и Дипър е управител на Мистериозната шатра (Капан за туристи).Ето резюметата на някои епизоди:

Tourist Trapped (Season 1 Episode 1) Капан за туристи

Веднага щом пристигнат Мейбъл започва да си дири гадже.Преди да успее обаче Дипър открива в гората,докато кове фалшивите табели на чичо Стан таен дневник.На корицата му са изобразени 6 пръста.Върху пръстите пише "3".Явно това е трета част от някакъв роман или книга.Дипър отваря книгата и разбира за тайните на Гравити Фолс.

Small Gideon (Episode 4) Малкия Гидеон

Цял Гравити Фолс е полудял заради някакво "мистериозно" хлапе на име "Гидеон" или както му викат "Малкия Гидеон".След своята първа изява той харесва Мейбъл,както и тя него.Но отношенията им стават други,след като Гидеон се влюбва в нея,а тя иска да са само приятели.Накрая тя моли Дипър да му откаже вместо него,но това предизвиква гнева на подлия Гидеон и той намразва цялото семейство Пайнс. А познайте какво има той:Книга 2 с тайни за Гравити Фолс!

Time Traveler's Pig (Episode 9) Прасето на пътуващия във времето

В Мистериозната шатра не работи само Стан.Той си има двама работници:чистачът Суз и касиерката Уенди,по която Дипър си пада.Той се възползва от карнавала,който организира чичо му Стан,за да я впечатли.Уенди не е харесвана само от Дипър.Лошото е,че тя е на 15,а той на 12.А другия `и обожател е колкото нея на възраст."Роби" е намусен и отвратителен младеж и се държи зле с Дипър,но когато дойде Уенди...Та.Дипър използва карнавала за да впечатли Уенди.Но всичко се обърква,когато тя поисква някаква плюшена играчка от неопределен вид.Дипър не улучва наредените чаши,а улучва накриво.Топката се връща и удря Уенди по окото.Тогава "мистър Роби",който това и чака идва и `и дава сладолед.И така те стават гаджета.През това време Мейбъл печели прасе и го кръщава Тромчо.Обиква го повече от себе си и е готова на всичко за него.Двамата с Дипър откриват машина на времето,собственост на Блендин Бландин,който е от бъдещето и работата му е да оправя времеви аномалии.Връщат се няколко пъти в 12:00,за да може Дипър и Уенди да станат гаджета.Но не става.Сетне Дипър открива един начин и успява,но това пречи на Мейбъл да си вземе Тромчо.

The Land Before Hog (Episode 18) Земята преди смолата

Мейбъл прави една от най-глупавите си постъпки и дава грижите за Тромчо на чичо си Стан.Това обаче не е добро решение,защото след това Тромчо е отвлечен от птеродактил.Добре,че чудовището оставя диря и така стигат до някаква сграда.Под нея има тайно подземие,където са оцелели динозаври (замразени в смола).Мейбъл разбира,че Стан я е излъгал,че е пазил Тромчо.Тя се ядосва на Стан и не му проговорва,докато не го вижда как спасява любимото `и прасе.

Епизоди[редактиране | edit source]

Списък с епизоди на Тайните на Гравити Фолс

Забележка: В края на всеки епизод има странна фраза от букви или цифри. Това са тайни съобщения скрити в код, разрешими в пет начина.(Кодовете се разкодират с английската азбука)

  • Първи: Код 'Три букви назад'. Ако вземете всяка буква от кода и я върнете три букви назад, ще получите съобщение, обикновено шега, свързана с епизода (Знае се, защото след началната мелодия има глас - пуснат обратно, казва 'Три букви назад').
  • Втори: Код 'Атбаш'. Ако вземете азбуката и я напишете обратно, а под нея напишете нормалната, ще получите този разбивач на кодове (Знае се, защото след началната мелодия има глас - пуснат обратно, казва 'Ей е равно на Зет' (A=Z)).
  • Трети: 'A1Z26'. Заместете цифрата с поредният номер в азбуката.
  • Четвърти: 'Комбиниран код'. Този код е смесен от два или повече кода.
  • Пети: 'Символен код'.Той се разкодирва чрез списък който показва кой символ на коя буква отговаря. Списъкът е показан от играта Gravity Falls Mystery Shack Attack.Той често се среща в дневниците.

Списък с кодовете на Тайните на гравити Фолс

Също така, има много символи, които илюстрират фигура с формата на триъгълник с шапка на най-горния ъгъл, наречен от феновете The Watcher (Наблюдателя), или Mr. Pyramid (г-н Пирамида), наред с други символи, свързани с различни конспиративни теории.Но неговото истинско име е Бил.Алекс Хърш е заявил на своя Twitter, че символите са част от сюжета, но къде и как те ще бъдат включени все още не се знае.

Награди и номинации[редактиране | edit source]

Година Награда Категория Награден (и) Резултат
2013 Annie Voice Acting in an Animated Television or Other Broadcast Venue Production Кристен Шаал като "Мейбъл Пайнс" за епизода "Капан за туристи" Спечелена
2013 Annie Production Design in an Animated Television or Other Broadcast Venue Production Иън Уоръл за епизода "Капан за туристи" Номиниран
2013 Teen Choice Award Choice TV: Animated Show - Номиниран

"Тайните на Гравити Фолс" в България[редактиране | edit source]

В България започва излъчване на 10 ноември 2012 г. от 10:00 по Disney Channel. Дублажът е сихронен в Александра Аудио.

Външни препратки[редактиране | edit source]