Талмудически академии в Палестина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Талмудическите академии в Палестина са центрове по йешива в Ерец Израел за времето от разрушаването на Втория Храм в началото на септември 70 г. до около 400 г. и малко след това, т.е. до издаването на Кодекса на Теодосий. Те са алтернатива под римска опека и донякъде егида на съперничещите им талмудически академии във Вавилония, която е под Сасанидска власт.

По това време римската власт с цел да държи евреите под контрол допуска местно самоуправление в Светите земи - Палестински патриархат. Според леко легендарни сведения, по време на разрушаването на Втория храм в Йерусалим е имало 480 синагоги, всички от които били унищожени с Храма. Всяка от тези синагоги е била предназначена за изучаване на йешива.

В периода 56-117 г. или до Вавилонския бунт, Академията в Явне е легитимната юдейска институция пред Рим. Тя дължи своето развитие благодарение на енергията на Гамалиил II, правнук на Хилел. При него се стичат учениците на Йоханан бен Закай и други танаи за изучаване на Тората и тълкуване на Библията (по това време включваща само Тората и пророците). Такива юдаиски центрове възникват импровизирано и в Лида, Пкиин, Кефар Азиз, Бене Барак и Сикнин, но Явне си остава център по и за изучаване на Тората и пророците.

След Вавилонския бунт академията от Явне се мести в Уша. Предполага се, че именно в Явне е съставен Таргума. Впоследствие центърът на дейността на Палестинската талмудическа академия се мести и съвпада със седалището на Палестинския патриархат. В сравнителен план спрямо Сасанидска Вавилония прави впечатление, че палестинският талмудически център е единствен за разлика от вавилонските, които винаги са 2 - Сура и Пумбедита, като вероятно на изток е запазена старата двойна или по-скоро двойнствена традиция от времето на зугота, следейки се за спазването на разграничението между източносемитски (вавилонски) и западносемитски (ханаански или финикийски) предходни юдейски религиозни традиции.[източник? (Поискан преди 27 дни)]

По време на великолепния век Йосиф Наси прави безуспешен опит да възстанови йешива традицията в Светите земи. Вероятно това е продиктувано и от османските държавни стремежи в контекста на спорното владение на Месопотамия (Древна Вавилония на Двуречието), станало причина и за османско-персийските конфликти.[източник? (Поискан преди 27 дни)]

В Талмудическите академии в Палестина е окончателно завършен Танахът.[източник? (Поискан преди 27 дни)]

Източници[редактиране | edit source]

Времеви показател на Талмудическите академии в Палестина в историята на юдаизма

Вижте също[редактиране | edit source]