Танцуващата къща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Танцуващата къща“
Tančící dům
Карта Местоположение
Видадминистративна сграда
Местоположение Прага, Чехия
АрхитектВладо Милунич
Франк Гери
СтилДеконструктивизъм
Изграждане1992-96
„Танцуващата къща“ в Общомедия

„Танцуващата къща“ е офисно здание в Прага в стил деконструктивизъм, състоящо се от две цилиндрични кули: нормална и деструктивна. „Танцуващата къща“ е архитектурна метафора на танцуваща двойка, и на шега е наричана „Джинджър и Фред“, в чест на Джинджър Роджърс и Фред Астер. Една от двете цилиндрични кули — тази, която се разширява към върха, символизира мъжката фигура (Фред), а втората част на зданието визуално напомня женска фигура с тънка талия, с развята във вихъра на танца пола (Джинджър).

Къщата е разположена в район Прага 2, на ъгъла на улица „Реслова“ и крайбрежната улица. Автори на проекта са хърватският архитект Владо Милунич и канадският архитект Франк Гери. Строителството е извършено от 1994 до 1996 г. и е курирано лично от Вацлав Хавел.

Зданието представлява офисен център, в който са разположени няколко международни компании. На покрива се намира френският ресторант „La Perle de Prague“.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Танцуващата къща“ е построена на мястото на разрушено в хода на бомбардировките над Прага от американската авиация здание, построено в стил неокласицизъм в края на 19 век. Идеята за строителството на ново здание на мястото на руините, загрозяващи лицето на града до 60-те години, принадлежи на Вацлав Хавел, бившия президент на Чехия, който в продължение на много години живее в съседство.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Танцующий дом“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​