Теодора Смилец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Теодора.

Теодора Смилец
кралица на Сърбия
Родена
1290 г.
Починала
ПогребанаКосово
Семейство
РодСмилец, Неманичи
БащаСмилец
МайкаСмилцена Палеологина
Братя/сестриМарина Смилец
Иван IV Смилец
СъпругСтефан Дечански (24 август 1299)
ДецаСтефан Душан

Теодора Смилец е българска принцеса от династията Смилец и кралица на Сърбия като първа съпруга на крал Стефан Урош III.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Теодора е по-малката дъщеря на цар Смилец и съпругата му Смилцена Палеологина. По майчина линия принадлежи към династията на Палеолозите. Внучка е на византийския севастократор Константин Палеолог. Тя е сестра на Иван IV Смилец и Марина Смилец, деспина на Крън и съпруга на деспот Елтимир.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Теодора и Стефан Урош III, изобразени на икона на свети Николай, дарена през 1319 г. на гроба на светеца в Бари

На 24 август 1299 г. се състои сватбата между Теодора и рашкия престолонаследник Стефан Урош III Дечански (1321, † 1331). От Стефан Дечански Теодора има двама сина – Стефан Душан, сръбски крал, а от 1346 г. цар (1331 – 1355), и Душман Неманич, починал през 1318 г. в Константинопол по времето на изгнание на семейството.

До 1314 г. Теодора Смилец живее в рашкия кралски двор, но след като съпругът ѝ е мнимо ослепен в Скопие по заповед на баща си Стефан Милутин, семейството на българската принцеса и бивша кралица напуска рашките предели и се установява в Константинопол. След това в началото на 1322 г. тя и децата ѝ се завръщат обратно, завземайки властта. Теодора обаче умира през декември същата година и е погребана в манастира Банска близо до кралската резиденция Звечан при днешна Косовска Митровица.

Манастирът „Св. Стефан“ в днешно Косово, където е гробът на Теодора Смилец

Гробът на Теодора е открит при разкопки в същия манастир през 1915 г. по време на Първата световна война. След вдигането на капака на саркофага се появява запазена рокля, която се превръща в прах под въздействието на въздуха, заедно с тялото. В него са намерени два нейни пръстена. На единия от пръстените е изобразен двуглав орел, който се съхранява в Народния музей в Белград. Другият е в частната колекция на Любе Неделкович. На шията на двуглавия орел на първия пръстен е издълбан надпис: „Който го носи, Господ го закриля“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАР-РХ, 2006, ISBN-10:954-9489-04-3

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Елена Ангелина кралица на Зета (1299/1300 – 1314)
Симонида Палеологина кралица на Рашка (1321/22 – 1322) Мария Палеологина