Теодоро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодоро
началото на XIV век – 1475
      
Герб
Герб
Континент
Столица
Официален език
Население
200 000 души
Теодоро в Общомедия

Теодоро, Феодоро (на гръцки: Θεοδόρο) или Готия (на гръцки: Γοτθία) е малко средновековно княжество в югозападната част на Кримския полуостров със столица град Мангуп. Княжеството съществува от 12 до 15 век. През 14 век южният бряг е завладян от генуезците и става част от генуезките колонии под името „Капитанство Готия“. Населението на княжеството се състои главно от кримски готи, гърци, алани, изповядващи православието.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кримският полуостров към средата на 15 век

Княжеството е образувано на земите на бившите византийски владения на полуостров Крим и е тясно свързано с Трапезундската империя.

Отношенията на Княжество Теодоро със Златната орда и хановете на Кримското ханство са мирни, за разлика от тези с генуезците, с които населението води чести войни.

През 1475 година след продължила близо пет месеца обсада на град Мангуп, Теодоро, както и останалите генуезки владения, са завладени от османските войски под командването на Гедик Ахмед паша. След завладяването на бившето Княжество Теодоро земите му са организирани в Мангупски кадилък, който влиза в състава на еялет (провинция) с център Кафа (Феодосия).

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]